داروخانههای هلالاحمر از امتیاز خاصی برخوردار نیستند/ امکان رقابت میان بخش خصوصی و هلالاحمر فراهم است
13 دی 1394 ساعت 9:20
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این پرسش که آیا داروخانههای هلالاحمر از رانت ویژه بهره میبرند، گفت: این داروخانهها هیچ امتیاز خاصی ندارند و در تولید، واردات، توزیع و عرضه در حال رقابت با بخش خصوصی هستند.
به گزارش سرویس بهداشت و سلامت تفتان ما، رسول دیناروند، در پاسخ به این پرسش که «آیا تأسیس داروخانههای هلالاحمر به دلیل جوابگو نبودن داروخانههای خصوصی در شهرهای مختلف است؟»، گفت: تأسیس این داروخانهها در شهرهای ما سابقه طولانی دارد.
وی ادامه داد: علت این موضوع هم این است که در زمان جنگ، داروخانههای هلالاحمر داروهایی را به مردم میدادند که در هیچ داروخانه دیگری پیدا نمیشد چرا که آن زمان هلالاحمر به علت ارتباطات خوب با صلیبسرخ و اینکه یک نهاد مردمی بینالمللی معتبر شناخته میشد واردات داروهایی را انجام میداد که دسترسی به آنها وجود نداشت.
رئیس سازمان غذا و دارو خاطر نشان کرد: آن زمان آنها نیاز بخشی از مردم برای داروهای تخصصی را برطرف میکردند اما در طول سالهای پس از جنگ به تدریج نظام دارویی ما به یک نظام با حساب و کتاب تبدیل شد که واردات بدون مجوز در آن میسر نیست و نظام ثبت دارو برقرار گشته و شبکه توزیع در آن فعال است.
دیناروند با بیان اینکه شبکه عرضه با حساب و کتاب فعالیت میکند، گفت: عملاً هیچ انحصار ویژهای یا اولویت ویژه در هلالاحمر برای واردات دارو وجود ندارد، آن زمان که بخش خصوصی وجود نداشت و وزارت بهداشت در عرصه تأمین دارو ناتوان بود، هلالاحمر به این عرصه ورود پیدا کرد.
وی خطاب به افرادی که پیگیر تأسیس داروخانههای هلالاحمر در شهرهای خود هستند، گفت: به این افراد که عمدتاً فرمانداران، استانداران، ائمه جمعه و نمایندگان مجلس هستند میگوییم هیچ امکان ویژهای که داروخانههای دیگر آن شهر نتوانند ارائه کنند در داروخانههای هلالاحمر وجود ندارد.
رئیس سازمان غذا و دارو با طرح این سوال که چرا داروهای خاص به داروخانههای عادی داده نمیشود، گفت: اکنون اینطور نیست که تنها هلالاحمر این داروهای خاص را توزیع کند داروخانههای آموزشی و منتخب بخش خصوصی نیز در حال توزیع این داروها هستند.
دیناروند با بیان اینکه هلالاحمر اکنون ویژگی که در سالهای گذشته داشته است را ندارد، گفت: اما این سوال مطرح میشود که چرا داروهای خاص صرفاً در داروخانههای خاص توزیع میشود که باید در پاسخ گفت این داروها گرانقیمت و دارای حاشیه سود پایین هستند و با شیوهای که اکنون بیمهها، پول دارو را میدهند برای داروخانههای معمولی صرف نمیکند که این داروی خاص را انبار کنند بنابراین تنها داروخانههای شبه دولتی و هلالاحمر این سرویس را ارائه میکنند.
وی تأکید کرد: وقتی ما در فلان مرکز استان، داروخانه آموزشی و منتخب داریم نیازی به تأسیس داروخانه هلالاحمر نیست و البته هلالاحمر به شهرهای دورافتادهای که در آن پزشک و متخصص وجود ندارد نمیرود تا داروخانه تأسیس کند هر کجا که داروخانهای تأسیس گردد هیچ ارزش اقتصادی برایشان نداشته است.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سوال که آیا وجود مشتری و تقاضا سبب تأسیس داروخانههای هلالاحمر نمیشود، گفت: نخیر، دلیل تقاضا نیست؛ ما اعتقاد داریم که در کل چرخه دارویی از تولید، توزیع، عرضه گرفته تا بقیه موارد، نیازی به حضور و فعالیت بخشهای دولتی و شبهدولتی وجود ندارد.
دیناروند خاطر نشان کرد: اما آیا اکنون ما میتوانیم داروخانههای هلالاحمر را تعطیل کنیم که باید بگوییم خیر، یکی از دوستان در انجمن داروسازان گفته با تعطیلی شعبه مرکزی داروخانه هلالاحمر در خیابان طالقانی میتوانیم به جایش 500 داروخانه تأسیس کنیم که این درست نیست.
وی ادامه داد: چرا که در این موضوع فروش دارو از نظر عددی به اندازه 500 داروخانه نیست بلکه فروش ریالی آن بالاست که البته به اندازه 200 داروخانه میشود.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: مشکل این نیست که بتوانیم داروهای خاص را میان همه داروخانههای معمولی توزیع کنیم، چرا که این داروها توزیع عمومی ندارند به طور مثال دارویی وجود دارد که کلاً 30 مشتری بیشتر نداشته و 2 پزشک آن را نسخه میکنند؛ مگر میشود این دارو را میان 10 هزار داروخانه توزیع کرد.
وی ادامه داد: بسیاری از داروهایی که در داروخانههای هلالاحمر، 29 فروردین و 13 آبان وجود دارد، مربوط میشوند به بیماران خاص و صعبالعلاج که عمدتاً داروهای فوقتخصصی و تخصصی هستند.
دیناروند در مورد راهکار حل موضوع توزیع داروهای خاص میان داروخانهها گفت: میتوانیم این موضوع را اینگونه حل کنیم که به جای دپوی داروهای خاص در داروخانههای خاص، آنها را در شبکههای توزیع خاص دپو کنیم تا بعد از ثبت سفارش در داروخانه معمولی این دارو به سرعت از طریق این شبکه به دست داروخانه و سپس بیمار برسد.
رئیس سازمان غذا و دارو در مورد همکاری هلالاحمر با وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در زمان تحریمها گفت: هلالاحمر همواره در همه حال از جمله تحریمها بسیار به ما و کشور کمک کرده است و ما نیز تأکید میکنیم که سیاست تعطیل کردن فعالیتهای هلالاحمر را نداریم و تنها میخواهیم مانع توسعه آن شویم.
وی با بیان اینکه برنامه جمعآوری داروخانههای هلالاحمر وجود ندارد، گفت: فکر میکنم اگر بتوانیم خدمتی به مردم ارائه دهیم که نیازی به مراجعه آنها به داروخانههای بزرگ با فروش چند میلیاردی نباشد، در عرصه توزیع دارو موفق بودهایم.
دیناروند در پاسخ به این سوال که آیا هلالاحمر از رانت ارز مرجع در واردات دارو استفاده میکند یا خیر، گفت: خیر، اصلاً واردات دارو در اختیار هلالاحمر نیست و بخش خصوصی میتواند به راحتی با هلالاحمر رقابت کند به شرطی که این داروهای خاص را تهیه کرده باشد.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سوال که آیا امتیاز خاصی به داروخانههای هلالاحمر داده شده است یا خیر، گفت: خیر، چون دلیلی وجود ندارد؛ اجازه واردات داروهای خاص که بقیه داروخانهها اجازه نداشته باشند وجود ندارد و هلالاحمر در عرصه تولید، توزیع و عرضه در حال رقابت با بخش خصوصی است.
انتهای پیام/ فارس
کد مطلب: 423497