دستور از بالا آمد/محرومیت چشم کی روش باید اجرا شود
30 دی 1394 ساعت 13:23
بهنظر میرسد روال فعالیت فدراسیون فوتبال به مدار قانون بازگشته است؛ تصمیم نهادهای نظارتی برای نظارت بر عملکرد علی کفاشیان در همه حوزهها.
به گزارش سرویس ورزشي تفتان ما، اتفاق، اول هفته پیش افتاد. فدراسیون فوتبال از قراردادش با آلاشپورت با وجود همه حرفوحدیثها پردهبرداری کرد. یک روز نشد که نامهای محرمانه، بازی تازه علی کفاشیان را بههم زد. نامه نهاد نظارتی به فدراسیون فوتبال حاوی یک نکته بود: لغو قرارداد پرحرف و حدیث با شرکت موردنظر. فدراسیون خیلی زود خبر تازهای منتشر کرد. برگزاری مزایده و دعوت از همه شرکتهای تولیدکننده لباس؛ قراردادی که احتمالا دیگر بسته نمیشود. اتفاق دوم هم چند روزی است که صدایش در آمده است. انقلاب در کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال و بازگشت اعضای مستعفی. چند روز پیش خبر رسید که همه اعضای جدید کمیته اخلاق، به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، استعفا دادهاند و آنهایی که استعفا داده بودند (به غیر از محمدزاده و آبانگاه) به فدراسیون فوتبال برگشتهاند. مشخص نیست فدراسیون فوتبال در چه مسیری گام برمیدارد. نهادهای نظارتی به دفتر رییس میروند و اسنادش را ضبط میکنند. وزیر ورزش به رییس اجازه دیدار نمیدهد. رییس ممنوعالتصویر شده. مجمع دیگر با او همراه نیست.
ماجرا از وتو کردن یک رای شروع شد. کمیته اخلاق، خانبان، آنالیزور تیم ملی را به دلیل توهین به وزیر ورزش و علی کفاشیان در پستی اینستاگرامی محروم کرد، اما او خیلی راحت بعد از اعتراض و تهدید شدیداللحن کیروش به ترک ایران و در نهایت دستور کفاشیان همراه تیم ملی به هند رفت. دومین قدم که آتش اختلافات را بالا کشید احضار دو بازیکن تیم ملی به کمیته اخلاق بود. سردار آزمون و اشکان دژاگه به خاطر نمایش خالکوبیهایشان در بازی تیم ملی، به فدراسیون احضار شدند تا درباره رفتارشان پاسخگو باشند. اما این تصمیم کمیته اخلاق هم توسط کفاشیان وتو شد. البته کیروش باز هم به این موضوع واکنش تندی نشان داد. محمدزاده و سایر مسوولان کمیته اخلاق به دنبال انتقاداتی که علیه آنها پیرامون این یک موضوع خاص وجود داشت، در مصاحبههای خود تاکید کردند از ابتدا هم قرار نبوده دو بازیکن تیم ملی به فدراسیون به خاطر موضوع خالکوبی احضار شوند. در نهایت اما ماجرای وتو شدن تصمیمات کمیته اخلاق درباره تیم ملی توسط کفاشیان به خاطر فشارهای کیروش سرآغاز درگیریهایی بزرگ در فوتبال ایران بود.
اختلافها به اوج خود رسیده بود. آبانگاه، دبیر کمیته اخلاق در مصاحبهای اعلام کرد که تصمیم به استعفای دستهجمعی گرفتهاند. آنها به دخالتهای غیرقانونی کفاشیان در تصمیمات و کار کمیته اخلاق معترض بودند اما هیچ واکنشی به این تهدید به کنارهگیری انجام نشد. در روزهای آخر اما با افشاگری محمدزاده و آبانگاه دعوا و درگیری بالا گرفت. مدیران کمیته اخلاق، کارلوس کیروش، سرمربی تیم ملی را به دریافت رشوه صدهزاردلاری از شرکت آلاشپورت متهم کردند و این اتفاق حاشیهها را به اوج خود رساند. کفاشیان همانطور که پیشبینی میشد پشت کیروش در آمد. اما در این بین سند پرداخت بانکی صدهزار دلاری به کیروش در بانکهای دوبی توسط الاشپورت در اختیار اعضای کمیته اخلاق قرار گرفت. آنها از مدتها قبل به دنبال کشف ماجرای پشت پرده سکوت کیروش درباره همکاری آلاشپورت با تیم ملی بودند؛ همچنین چرایی و سرنخهای مربوط به این پرداخت صدهزار دلاری و وجود ارتباطات احتمالی دیگر. اما تحقیقات داشت به جاهای باریک کشیده میشد که در نهایت ماجرای خانبان و وتو شدن حکم قانونی کمیته اخلاق توسط رییس فدراسیون، به تعطیلی بالاترین مرجع قضایی فوتبال ایران ختم شد. در حالی که طبق تعریف صریح قانون اعضای کمیته اخلاق باید در آن شرایط مقدماتی را فراهم میکردند و حکم محرومیت و برخورد با افرادی را که زمینهساز وتو شدن حکم رسمی کمیته اخلاق شدهاند فراهم میکردند، محمدزاده و همکارانش برای اینکه به بیقانونی در فدراسیون اعتراض کنند، به همکاری خود پایان دادند! کارشناسان حقوقی مدعی هستند که در آن مقطع اعضای کمیته اخلاق باید با قدرت بیشتری کار خود را ادامه میدادند و حکم به اجرای قانون و برخورد با آنهایی که رای را وتو کردهاند، میدادند.
حاشیههای کمیته اخلاق البته بعدها زمینهساز دعوای تاریخی کارلوس کیروش و دبیرکل فدراسیون فوتبال شد. کیروش در مصاحبهاش با برنامه ٩٠ رسما اعلام کرد که اعضای کمیته اخلاق دستورات علیرضا اسدی را اجرا میکنند و زبان او هستند که قصد ضربه زدن به تیم ملی فوتبال ایران را دارد. این صحبتها از طرف مرد پرتغالی با واکنش علیرضا اسدی همراه شد و حدود دو هفته صدر اخبار رسانههای ورزشی را به خود اختصاص داد. در چنین موقعیتی البته موافقت علی کفاشیان با استعفای اعضای کمیته اخلاق اتفاق افتاد. طبق قانون و تعاریف اساسنامه کمیته اخلاق تشکیلاتی قضایی مستقل و بالاترین رکن حقوقی فوتبال به حساب میآید که رییس فدراسیون در انتخاب و تصمیمگیری درباره فعالیت اعضای این کمیته هیچ دخالتی نمیتواند داشته باشد و تصمیمگیری درباره اعضای کمیته اخلاق و حتی استعفای آنها برعهده هیاترییسه فدراسیون است. اما علی کفاشیان خیلی سریع با استعفای علیاکبر محمدزاده و همکارانش موافقت کرد و این اتفاق باز هم خلاف مقررات و اساسنامه فدراسیون بود. هیچ کسی هم از او سوال نکرد که با استفاده از کدام قانون و با کدام اختیار درباره بالاترین رکن قضایی فوتبال تصمیمگیری کرده است.
چندی بعد مصوبهای از جلسه هیاترییسه در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه اعضای جدید کمیته اخلاق انتخاب و معرفی شدند. این خبر اتفاقا در تمام رسانهها بازتابی گسترده داشت و ابتدا هم توسط سایت فدراسیون فوتبال اطلاعرسانی شده بود. با این حال این اعضای جدید کمیته اخلاق به دلایلی نامعلوم هیچوقت بر سر کار خود حاضر نشدند! مدیران فدراسیون فوتبال هم شفافسازی لازم را درباره علت این اتفاق مهم انجام ندادند و سعی کردند باز هم برسر این موضوع، حاشیهای برای آنها درست نشود. این مساله اما پایان ماجرا نبود. چرا که همزمان با این اتفاق، پروژه فراهم کردن مقدمات بازگشت اعضای مستعفی کمیته اخلاق کلید خورده بود. اما به چه دلیل و چرا؟
ماجراهای کمیته اخلاق و درگیریهایی که بهوجود آمد، به قدری در فوتبال ایران سروصدا ایجاد کرد که مراجع نظارتی و قضایی را نسبت به برخی اتفاقات در بدنه مدیریتی فوتبال ایران حساس کرد. هرچند روند دخالت مراجع نظارتی در امور فدراسیون هیچوقت به دلیل حساسیت موضوع رسانهای نشد، اما همین مساله که آنها روی تمام اتفاقات پشت پرده فوتبال نظارت دارند و در مواقع حساس هم بعضی مواقع به ماجرا ورود میکنند مساله بسیار مهم و امیدوارکنندهای است. در آن مقطع نتیجه ورود این مراجع جلوگیری از حضور یک تیم حقوقدان جدید در کمیته اخلاق که اتفاقا ارتباط نزدیکی هم با بعضی از مدیران فدراسیون داشتند بود. سوالی که ذهن اهالی فوتبال را در این باره به خود مشغول میکند این است که علی کفاشیان و همکارانش درباره علت عدم شروع فعالیت اعضای جدید کمیته اخلاق که هیاترییسه هم به حضور آنها رای موافق داده بود اطلاعرسانی شفاف و درستی در رسانهها نداشتند! فدراسیون فوتبال چرا شفافسازی لازم درباره بازگشت اعضای مستعفی به کمیته اخلاق را در رسانهها نداشت؟ اصلا چه اتفاقاتی افتاد که در نهایت کفاشیان مجبور شد با بازگشت اعضای مستعفی کمیته اخلاق به فدراسیون موافقت کند؟
عبدالله سمامی یکی از اعضای کمیته اخلاق در مصاحبهای اعلام کرده بود که اعضای کمیته اخلاق در غیاب آبانگاه و محمدزاده جلسهای را با کفاشیان برگزار کردند و قرار شد که دوباره به کار خود بازگردند. او. همچنین از احتمال فراهم شدن مقدمات حضور دوباره محمدزاده و آبانگاه به کمیته اخلاق تلویحا صحبتهایی مطرح کرده بود. رسانهها هم روز گذشته در گزارشی اعلام کرده بودند که بعد از حواشی اخیر به وجود آمده در فوتبال ایران کفاشیان خودش با اعضای قبلی کمیته اخلاق تماس گرفته تا به کار خود بازگردند. اما گویا این حقیقت اصلی نبود. چرا که پشت پرده بازگشت اعضای معترض و مستعفی کمیته اخلاق به جلسات محرمانهای ارتباط داشته که حداقل دو یا سه مرتبه آن در حراست وزارت ورزش و جوانان و حضور برخی مسوولان بازرسی و قضایی برگزار شده است. این جلسات به صورت جداگانه با کفاشیان و اعضای کمیته اخلاق برگزار شده است و رییس فدراسیون فوتبال مجبور شده که مقدمات بازگشت اعضای کمیته اخلاق به فدراسیون را فراهم کند. البته وقتی شایعه بازگشت محمدزاده به کمیته اخلاق در رسانهها منتشر شد کفاشیان آن را تکذیب کرد. اما نکته بسیار مهم این است که نهادهای نظارتی خواهان اجرای صحیح قانون در فدراسیون فوتبال شدهاند و به این ترتیب به احتمال بسیار قوی محمدزاده و آبانگاه هم به زودی در فدراسیون فوتبال حضور پیدا خواهند کرد. یکی از دلایل اصلی این اتفاق هم به سادگی مشخص است. موافقت کفاشیان با استعفای آنها به هیچ عنوان اعتبار قانونی نداشته است!
بازگشت اعضای معترض کمیته اخلاق به فدراسیون، انقلابی جدید در فدراسیون فوتبال به حساب میآید که با بازگشت محمدزاده و آبانگاه کامل خواهد شد. شرط اصلی آنها برای بازگشت اجرای حکم محرومیت آنالیزور کیروش و رسیدگی به تخلف آنهایی که در کار کمیته اخلاق دخالت کرده و مقدمات وتو شدن حکم را فراهم کردند خواهد بود. آنها عزم خود را جزم کردهاند تا حکم خانبان اجرا شود و برای رسیدگی به پروندههای مختلف استقلال کامل داشته باشند.
انتهای پیام/ راه دانا
کد مطلب: 424820
آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/424820/دستور-بالا-آمد-محرومیت-چشم-کی-روش-باید-اجرا-شود