۰

بیکاری چگونه کاهش یافت؟

با وجود اینکه نرخ بیکاری در پاییز امسال نسبت به تابستان کاهش یافته اما با افت دوباره نرخ فعالیت اقتصادی و شکست جستجوها برای یافتن شغل، ۳۵۶ هزار نفر بر تعداد بیکاران کشور افزوده شده است.
 بیکاری چگونه کاهش یافت؟
به گزارش سرویس خبری تفتان ما، پس از اجرای برجام و لغو تحریم‌ها حالا فعالان اقتصادی انتظار دارند گشایش‌های موثری در فضای اقتصادی کشور ایجاد و شرایط برای جهش نرخ رشد اقتصادی کشور فراهم شود.

به زودی به روزهایی می‌رسیم که به گفته مسئولان دولتی، هیات‌های مختلفی از کشورهای مختلف جهان برای انجام فعالیت اقتصادی در کشورمان حاضر شوند و تجار و فعالان اقتصادی ایران هم بتوانند فعالیت‌های بهتری نسبت به گذشته در بازارهای بین المللی رقم بزنند، دادوستدها رونق گیرد و معاملات مالی و اعتباری هم در روند مناسبی قرار گیرد.
اینکه فرزندان این مرز و بوم توانسته اند با زبان دیپلماسی و گفتگو با جهانیان حرف بزنند و به آنها بفهمانند که ایران سرزمین فرصت‌ها و موقعیت‌ها است، قطعا دستاوردی قابل تقدیر است اما اینها نمی‌تواند به تنهایی و در این مرحله مسائل و مشکلات اقتصادی و بیکاری جوانان کشور را حل کند.
بیکاری با گفتن حل نمی‌شود
حتی نمی توان انتظار داشت تنها با گفتن و اذعان رئیس جمهور به اینکه بیکاری بزرگترین معضل داخلی کشور است و بیکاری جوانان آزاردهنده شده، قفل بیکاری صدها هزار جوان فارغ التحصیل دانشگاهی که در واقع سرمایه های اصلی کشور هستند، حل شود. کارشناسان بازار کار می گویند در بیش از دو سال اخیر، مسئولان دولتی تنها مشغول بیان وجود بیکاری و تاکید بر وجود معضل اشتغال بوده اند و در واقع کار خاصی صورت نگرفته است.
فعالان بازار کار کشور عقیده دارند هرچند تاثیرات توافقات هسته ای و پس از آن گشایش‌های اقتصادی با یک وقفه ای به بازار کار کشور خواهد رسید اما دولت باید واقعا برای این امر برنامه ریزی روشنی داشته باشد. تنها کافی نیست وزیر کار بگوید از ریزش 230 هزار شغل جلوگیری شده، بلکه زمان آن رسیده که دولت در سومین سال فعالیت خود برنامه ای روشن ارائه کند.
در حالی دولت سرنوشت اشتغال جوانان را به رونق اقتصادی گره می زند که دانشگاه ها بی وقفه در حال رقابت برای جذب دانشجو و تلاش برای پُر کردن صندلی های خالی خود هستند. اینکه چرا دولت و یا دانشگاه ها نمی توانند دستکم با کاهش ظرفیت پذیرش و به روزرسانی دروس دانشگاهی از کاهش بخشی از درآمدهای خود چشم پوشی کنند؛ سئوالی است که سال‌ها بی پاسخ مانده و هر چند وقت یکبار یک دانشگاه جدید پا به عرصه فعالیت می گذارد.
آمارها چه می‌گویند؟
به زبان آمار هم که بخواهیم سخن بگوییم، گزارش تازه مرکز آمار ایران از وضعیت بیکاری و اشتغال نشان می دهد از تعداد جمعیت فعال اقتصادی کشور در فاصله تابستان تا پاییز امسال 445 هزار و 633 نفر کاسته شده که از این تعداد 356 هزار و 897 نفر شاغل و 88 هزار و 736 نفر نیز در جستجوی کار بوده اند. به بیان ساده تر در تنها در فاصله یک فصل، 356 هزارنفر شغل خود را از دست داده و به جمعیت بیکاران کشور اضافه شده اند.
اینکه چگونه با وجود کاهش تعداد شاغلان، نرخ بیکاری کاهش می یابد؟ در کاهش تعداد جمعیت فعال اقتصادی کشور باید جستجو شود. نرخ مشارکت اقتصادی از 38.9 درصد در تابستان امسال به 38.1 درصد در پاییز کاهش یافته است. همچنین تعداد کل شاغلان نیز از 22 میلیون و 403 هزار و 630 نفر در تابستان به 22 میلیون و 46 هزار و 733 نفر کاهش یافته است؛ بنابراین کاهش دو دهم درصدی نرخ بیکاری تنها به دلیل کمتر شدن تقاضا برای شغل و فعالیت های اقتصادی است.
مجموع شاغلان و جویندگان کار در تابستان امسال به رقم 25 میلیون و 139 هزارنفر رسیده بود که این آمار با کاهش 445 هزارنفری به 24 میلیون و 693 هزارنفر در پاییز کاهش یافت. هرچند این گزارش به دنبال نفی تلاش های دولت برای خروج بازار کار از برزخ بیکاری نیست، اما آمارها می گویند دولت فعلا دستاورد مناسب و رضایت بخشی در این زمینه نداشته است.
کاهش اشتغال کشاورزی و صنعتی
مجموع شاغلان در بخش کشاورزی در تابستان امسال 4 میلیون و 296 هزارنفر بوده که این تعداد در پاییز سال جاری به 3 میلیون و 881 هزارنفر کاهش یافته که نشان دهنده از دست رفتن 415 هزار شغل در این بخش است که البته شاید بتوان آن را به افت فعالیت های کشاورزی در پاییز نسبت به فصل تابستان ربط داد ولی به صورت کلی اشتغال زایی بخش کشاورزی در کشور ناچیز و در حد وسعت میلیونی کشاورزی کشور نیست.
تعداد شاغلان در بخش صنعت هم کاهش یافته و از 7 میلیون و 214 هزارنفر تابستان به 7 میلیون و 176 هزارنفر در پاییز رسیده است. همچنین تعداد شاغلان در بخش خدمات که بالاترین میزان اشتغال زایی را دارا است از 10 میلیون و 891 هزارنفر به 10 میلیون و 980 هزارنفر رسیده و باید گفت این بخش تنها حوزه ای است که اشتغال در آن به میزان 88 هزارنفر رشد کرده است.
نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 ساله که مهم ترین گروه جویندگان کار کشور را تشکیل می دهند در پاییز امسال به 25.4 درصد رسید که 2.3 برابر بالاتر از نرخ عمومی بیکاری کشور است. در این بخش نرخ بیکاری مردان 22 درصد و نرخ بیکاری زنان 40.2 درصد است. نرخ بیکاری جوانان 15 تا 29 ساله هم 22.7 درصد شده و یک میلیون و 568 هزار جوان متقاضی کار در این گروه سنی قرار دارند.
 
انتهای پیام/ مهر
شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۶
کد مطلب: 425001
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *