۰

سیاست چک بی‌محل!

حمله وحشیانه زمینی عربستان به یمن که با پشتیبانی آمریکا صورت گرفته، با هزینه‌ها و تلفات بسیاری همراه است و به نمایشگاهی از ضعف نیروهای زمینی سعودی در مرزها و شهرهای یمن بدل شده است.
سیاست چک بی‌محل!
به گزارش سرویس وبلاگستان تفتان ما، روزنامه «حمایت»در یادداشتی از «سید جعفر قنادباشی» نوشت:
1- در ادبیات کهن زبان فارسی، ضرب‌المثل «چک بی‌محل کشیدن» به معنای ادعای عمل بدون پشتوانه یا گفتن سخنانی است که اقدام و عملی در پی آن نیست. در فرهنگ ما کسی که چک بی‌محل می‌کشد به اندازه کسی که تنها شعار می‌دهد بی‌آبرو و کم‌مایه است و البته معنای این ضرب‌المثل تنها به مراودات روزمره محدود نشده است.
در عالم سیاست، اصطلاح دیگری به نام «سیاست دسته چکی» نیز رایج است و به سیاست کشورهایی اطلاق می‌شود که تمام اهداف و امورات خود را با پشتوانه پول و امکانات مادی به پیش می‌برند. عربستان سعودی، مصداق کامل و بارز به کارگیری این سیاست است. این کشور با تمسک به سیاست دسته چکی، سران کشورهای وابسته و متحد خود را از طریق اعطای مبالغی وادار می‌کند تا اهدافش را تایید یا همراهی کنند. عربستان سعودی، کشوری است که به سر دادن شعارهای مبالغه‌آمیز شهره است اما پس از روی کار آمدن حاکمان بی‌تجربه فعلی، این روند سرعت بیشتری یافت و دپیلماسی یاد شده، جای خود را به سیاست «چک بی‌محل» داد؛ بدین معنا که هیچ اعتبار و محلی برای تحقق و اجرای ادعاهای مطروحه آنان وجود ندارد.
2- حاکمان ریاض در جریان قطع ارتباط دیپلماتیک با ایران، برای همراه ساختن همه 57 کشور اسلامی، 22 کشور اتحادیه عرب و 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس تلاش وسیعی را آغاز کردند اما در عرصه عمل، تنها کشورهایی مانند جیبوتی، سودان، کومور و سومالی در کنار عربستان ایستادند! در جنگ یمن، نظیر همین اتفاق رخ داد و قرار بود ائتلافی متشکل از 9 کشور برای حمله به این کشور تشکیل شود اما نه تنها موفق به این کار نشدند بلکه دست آخر مجبور به واردات مزدوران اجاره‌ای از کلمبیا شدند!
3- در مهرماه سال 2014، ائتلاف آمریکایی به اصطلاح ضدداعش تشکیل گردید و متحدان این کشور در نمایشی خنده‌دار وارد آن شدند. در خصوص جنگ سوریه نیز هیئت حاکمه عربستان ادعایی را مطرح کرده است که فاقد کارایی و مصداق عملی است. در خبرها آمده بود 150 هزار نیروی نظامی که اغلب آنها عربستانی، سودانی، مصری و اردنی هستند در حال حاضر در خاک عربستان حضور دارند تا برای آنچه مقابله با «داعش» خوانده شده وارد خاک سوریه شوند.
 ادعای آنها این است که تحت عنوان «ائتلاف ضدداعش» و برای افزایش ظرفیت‌های این ائتلاف از جمله ظرفیت نیروهای زمینی، آماده ورود به سوریه هستند اما  شواهد نشان می‌دهند که این ادعای جدید به دو دلیل فاقد وجاهت است:
الف: با گذشت حدود یک سال و پنج ماه از تشکیل ائتلاف آمریکا و متحدانش برای مبارزه با تروریسم تکفیری و به گواهی رسانه‌ها و کارشناسان بی‌طرف، تاکنون هیچ اقدام درخور و قابل توجهی برای ریشه‌کن نمودن این پدیده خودساخته مشاهده نشده است. حملات هوایی نیروهای ائتلاف – به اذعان تروریست‌های دستگیر شده – تنها متوجه مناطقی است که داعش پیشتر آنها را تخلیه کرده و چنین نمایشی در نتیجه باعث شده تروریست‌ها خود را قوی و غیرقابل شکست جلوه دهند. بنابراین، «جدیت» و اهتمام آنها برای حمله نظامی به سوریه کاملا قابل خدشه است.
ب: حمله وحشیانه زمینی عربستان به یمن که با پشتیبانی آمریکا صورت گرفته، با هزینه‌ها و تلفات بسیاری همراه است و به نمایشگاهی از ضعف نیروهای زمینی سعودی در مرزها و شهرهای یمن بدل شده است. عربستان سعودی که برای تصرف یک تپه در یمن ماه‌ها وقت صرف می‌کند و با شلیک یک موشک از سوی انصارالله و ارتش، ده‌ها و صدها نفر از افسران و نیروهای برجسته خود را از دست می‌دهد، ثابت کرده است که از منظر «توانایی» نیز قادر به ورود نظامی به باتلاق مرگبار سوریه نیست. علاوه بر این، مخاطرات حمله زمینی بسیار بیشتر از تهاجم هوایی است و هیچ توفیقی برای آنان در این مورد قابل تصور نیست.
4- معضلات دیگری نیز در چارچوب پوسیده سیاست‌های غلط حاکمان ریاض وجود دارد که آنها را به «سیاست چک بی‌محل» ! رسانده‌ است. از جمله آنها، می‌توان به مشکلات درون‌ حاکمیتی عربستان اشاره کرد که مزید بر علت شده و برخی کارشناسان، علت اساسی این همه سر و صدا و لاف بیهوده را لاپوشانی اختلافات حاکمیتی سعودی می‌دانند. از سوی دیگر، استخدام مزدوران خارجی نیازمند اقتصادی قوی و پویا است و حتی در صورت عملی کردن این بلوف، کاهش قیمت نفت در کنار کسر بودجه ناشی از سیاست‌های استکبارپسند، اجازه تداوم طولانی‌مدت چنین روندی را به آنان نخواهد داد.  هزینه‌های سرسام‌آور جنگ یمن را نیز باید به این سیاهه اضافه کرد. تعابیر جالب «رابرت فیسک»، تحلیلگر ارشد انگلیسی در این‌باره خواندنی است.
وی با اشاره به «از پا افتادن عربستان در جنگ مذبوحانه یمن»، برافراشتن عَلَم جنگ را به باد استهزاء گرفته و تاکید کرده است: «عربستان معضل یمن را حل کند، سوریه پیشکش !»
5- حتی اگر بخواهیم با نادیده گرفتن پیروزی‌های اخیر چشمگیر جبهه مقاومت در نبل و الزهراء اینگونه تصور کنیم که آنها در ادعای خود برای مبارزه با داعش صادق و جدی هستند، باز هم باید بگوییم که نمره آنها در این‌باره صفر است.
عربستان و هم‌پیمانانش از جمله ترکیه در حالی به فکر ورود زمینی به سوریه و جنگ با داعش افتاده‌اند که با دستاوردهای راهبردی اخیر، کمر تروریسم تکفیری شکسته شده و وانمود می‌کنند که می خواهند «دم» شیری را به غنیمت بگیرند که پیشتر «سر» آن، توسط ارتش سوریه و مقاومت از تن جدا شده بود !
بنابر پیشگفته‌های فوق، عربستان، نه عزم جدی، نه توان کافی نظامی و نه اراده سیاسی برای ورود به کارزار زمینی را دارد. هدف آنان حتی اگر دست به حماقت زده و وارد جنگ سوریه شوند، تقویت جبهه تروریسم تکفیری و برافروخته نگه‌داشتن آتش جنگ مذهبی است؛ یعنی همان آرمانی که بارها آن را انکار کرده بودند.
کامل‌ترین و جامع‌ترین پاسخ به این عرض اندام و «چک بی‌محل» مسئولین متوهم سعودی و اربابان آنها را سردار عزیز جعفری فرمانده مقتدر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی داده است: «آنها(مسئولین عربستان) ادعا کرده‌اند که (به سوریه) نیرو اعزام خواهند کرد اما فکر نمی‌کنم جرات چنین کاری داشته باشند... تاریخ نشان داده که آنها توان مقابله با رزمندگان اسلام را ندارند... این کار آنها به منزله تیر خلاص به خودشان خواهد بود که البته ظاهرا راه دیگری جز این نمی‌بینند اما در این صورت شکست آنها قطعی است... آنها گنده‌گویی کردند و البته اگر چنین اتفاقی هم بیفتد، از نظر ما موضوع بدی نیست.»
انتهای پیام/ فارس
دوشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۱
کد مطلب: 426720
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *