پیشنهاد افزایش پرداختی به پرستاران/رویکرد درمانی و بیتوجهی به بهداشت در طرح تحول سلامت
20 بهمن 1394 ساعت 10:22
وزیر سابق بهداشت گفت: طرح تحول سلامت بیشتر رنگ و بوی درمان دارد و اکثر اعتبارات در حوزه درمان هزینه شده و به بحث بهداشت و پیشگیری از بیماریها کمتر توجه شده است.
به گزارش سرویس بهداشت و سلامت تفتان ما، مرضیه وحید دستجردی وزیر سابق بهداشت ضمن بازدید از خبرگزاری فارس در گفتوگو با خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ گفت.
دستجردی درباره چالشها طرح تحول سلامت و آینده پیشروی این طرح گفت: در دولت گذشته طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع به خوبی طراحی شد و وقت بسیاری برای آن صرف شده بود. نسخههای مختلف طراحی کردیم، ولی به دلیل عدم تخصیص بودجه کافی آن طور که باید راهاندازی و اجرا نشد.
وی ادامه داد: البته در بعضی استانها این طرح مورد استفاده قرار گرفت، مثلاً در استان فارس همچنان به خوبی در حال انجام است که متأسفانه به دلیل عدم اعتبارات لازم در دیگر مناطق انجام نشد و متوقف ماند.
وزیر سابق بهداشت ادامه داد: برای انجام یک برنامه اعتبارات از هر چیز مهمتر است که در این دولت اعتبارات برای اجرای طرح تحول ایجاد شده است ولی متأسفانه در گذشته این بودجه به طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده اختصاص پیدا نکرد.
رویکرد درمانی طرح تحول سلامت
دستجردی ضمن انتقاد از رویکرد درمان محور طرح تحول سلامت گفت: طرح تحول سلامت بیشتر رنگ و بوی درمان دارد و اکثر اعتبارات در حوزه درمان هزینه شده و به بخش بهداشت و پیشگیری کمتر توجه شده است.
وی ادامه داد: اگر همکاران وزارت بهداشت همین مسیر طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع را پیش میبردند قطعاً به نتایج بهتری میرسیدند؛ چرا که به خاطر رویکرد طرح تحول سلامت، ورودی ما به بیمارستانها زیاد شده است و این مشکل بزرگی است که در حال حاضر نظام سلامت با آن روبرو است و بیمارستانها دستخوش شلوغی و ازدحام هستند.
وی اظهار داشت: هدف طرح پزشک خانواده نیز کم کردن هزینه از جیب مردم بود، همچنین تعرفه و کارانه نیز در طرح افزایش پیدا کرد که طی آن ارائه دهندگان سرویس و گیرندگان سرویس هر دو منفعت بیشتری میبردند.
شلوغی اورژانس ها و بی انتها بودن درمان
دستجردی با اظهار به مراجعات بی جهت بیماران و ارجاع نادرست آنها گفت: وقتی اورژانسها شلوغ میشوند قاعدتاً افرادی که عدهای که نیاز به مراجعه نداشته و نباید مراجعه میکردند به اشتباه مسیر اورژانس را در پیش گرفتهاند و افرادی که نیاز به اورژانس دارند به طور مطلوبی از خدمات استفاده نکنند.
وی ادامه داد: حاصل طرح تحول که خالی از یک نظام ارجاع درست است فقط یک شلوغی بیش از حد و غیرمعمول در سیستم درمانی است.
وی اظهار داشت: در حال حاضر به جای اینکه سرانه بهداشتی مردم در اولویت قرار بگیرد و سعی کنیم از بیماریها پیشگیری کنیم، عملکرد به سمت درمان قرار گرفته است و تمام تمرکز به این حوزه اختصاص پیدا کرده است.
دستجردی با اشاره به تجربیات خوب وزارت بهداشت در دولتها گذشته گفت: دوستان ما در وزارت بهداشت اگر نظام ارجاع و پزشک خانواده را اجرا میکردند کمتر مراجعه افراد را داشتیم و بیماری و هزینه از جیب مردم نیز کاهش پیدا میکرد.
وی افزود: یک برنامه اساسی و مدون و جدی که پیش از این در کشور اجرا میشد متوقف و یک برنامه جدید با نام طرح تحول سلامت به روی کار آمد که این یک مشکل اساسی برای طرح است که هر دولتی ساز خودش را بزند و طرحها را نیمه کاره رها کند و با یک تغییر نام طرح جدیدی را اجرا کند.
صرف بودجه زیرساختهای سلامت در سیستم درمانی
وی با اشاره به محدود بودن بودجه های بهداشت و درمان در کشور گفت: باید با برنامه و اولویت هزینه شوند وقتی ورود به درمان یک ورودی بدون انتها باشد مرتب باید تخت بیمارستان بسازیم. البته در بعضی حوزهها کمبود تخت داریم ولی افزایش بیمار و بیماری یک رویکرد اشتباه است و قطعاً طی این ازدحام، تجهیزات پزشکی نیز نیازمند نوسازی است و همه اینها هزینهبر خواهد بود.
وی ادامه داد: وقتی شما در یک بیمارستان 50 درصد افزایش مراجعه بیمار داشته باشید و تختهای اضطراری و اورژانسی بیشتر استفاده شود بنابراین زودتر از زمان خودش این تجهیزات فرسوده خواهد شد و باید اساساً تعداد ورودی بیماران به بیمارستانها کم شود.
وزیر سابق بهداشت گفت: قسمتی از این اعتبارات نیز باید توسط بیمهها پرداخت شود که با توجه به افزایش کارانه و تعرفهها بعید است بیمهها جوابگوی این اعتبارات باشد.
وی اظهار داشت: اگر این موارد باعث توقف طرح تحول سلامت شود خدمتدهندگان و خدمتگیرندگان دچار مشکل و ضرر خواهند شد و قطعا یک ناامیدی در نظام سلامت در صورت توقف این طرح ایجاد خواهد شد.
کمبود پرستار قابل حل است
وی درباره مشکلات پرستاری مطرح شده در سنوات گذشته گفت: اقبال پرستاران به بیمارستانهای دانشگاهی بیشتر از دانشگاههای خصوصی است چرا که پرداخت در این بیمارستانها بالاتر و مناسبتر است اما همیشه در بیمارستانهای دانشگاهی نیز کمبود پرستار وجود داشته است.
وی ادامه داد: باید یک تناسب بین تعداد تخت و تعداد پرستار در نظر بگیریم و قطعا فشاری که به پرستار وارد میشود بسیار کمتر از این خواهد بود.
وی افزود: در حال حاضر پرستاران باید همزمان برای چند بیمار وقت بگذارند که این منجر به فرسودگی و از کار افتادگی و خستگی پرستاران میشود. همچنین رسالت خدمترسانی آنها به درستی صورت نخواهد گرفت.
دستجردی با اشاره به کمبود پرستار در بیمارستان ها گفت: تعداد پرستار کم است ولی مهم آن است که باید پرداختی به پرستاران متناسب باشد چرا که پزشک یک بار ویزیت میکند و میرود ولی پرستار در تمام طول درمان در کنار بیمار حضور دارد و نقش مهمی در درمان او ایفا میکند.
پیشنهاد افزایش پرداختی به پرستاران
وزیر سابق بهداشت گفت: در گذشته قانون بهرهوری پرداختی به پرستاران را افزایش میداد که لازم است در این برنامه جدید نیز این میزان افزایش پیدا کند. همچنان که کارانه پزشکان افزایش دارد باید پرداختی به پرستاران نیز صورت بگیرد.
وی ادامه داد: اگر این افزایش صورت بگیرد بسیاری از کمبود پرستاران جبران خواهد شد و در کنار آن باید آموزش پرستاری نیز به طور جدی دنبال شود.
طب سنتی را باید تقویت کرد
دستجردی با اشاره به مزیتهای طب سنتی و نتایج درمانی بسیار خوب آن گفت: در زمان مسئولیت بنده در وزارت بهداشت 8 دانشکده طب سنتی راهاندازی شد که بسیاری از اینها بانیان خدمات درمانی در کشور شدند.
وی ادامه داد: دانشکدههای طب سنتی بسیار موفق بوده و به دنبال این پرستاری طب سنتی و تغذیه طب سنتی نیز در حال انجام بود. همچنان که در حال حاضر در بعضی از بیمارستانها در کنار طب شیمیایی از طب سنتی نیز استفاده میشود و موفقیتهای خیلی خوبی نیز داشته است.
وی افزود: باید رویکرد وزارت بهداشت به سمت گسترش این دانشکدهها برود.
لزوم اجرای شناسه اصالت
وی در دفاع از طرح شناسه اصالت گفت: در دولت گذشته همه مسئولان وزارت بهداشت در راستای استفاده از برچسب اصالت اتفاقنظر داشتند و این برچسب برای دارو و غذا در حال انجام بود و پیگیریهای خوبی نیز در این رابطه صورت گرفت که مبارزه با قاچاق و هم شفافسازی این حوزه از نتایج این طرح بود.
وی ادامه داد: متأسفانه در دولت فعلی این برچسب به خوبی ساماندهی نشده است و فعالان سلامت در حال پیگیری انجام آن هستند. مسئولان باید در نظر داشته باشند که الصاق این برچسب یک مشتریمداری و احترام به مصرفکننده و جلوگیری از روند قاچاق و ورود کالای غیررسمی به بازار است که هم در مورد غذا و هم در مورد دارو باید پیگیری و اجرا شود.
کارشناسی بنزینهای وارداتی
دستجردی با تاکید بر لزوم حل کارشناسی آلودگی هوای کلان شهر ها گفت: مسئله آلودگی هوا یک جریان ریشهای و عمیق و قدیمی است و همه دستگاهها در آن دخیل هستند.
وی ادامه داد: باید در بحث استانداردسازی خودروها و مسئله بنزینها توجه ویژه و خاصی شود وقتی بنزین تولید داخل را به بهانه بیکیفیت بودن و نداشتن استانداردهای لازم کنار گذاشتیم باید دید که چرا بنزینهای وارداتی نیز همین مشکل را دارند که این موضوع نیز نیاز به کارشناسی و دقتنظر دقیق دارد.
وی افزود: در این زمینه کارهایی در حال انجام است ولی زمانبندی جدی و برنامه منظمی از سوی مسئولان مشاهده نمیشود که همین باعث خواهد شد سالیان سال با این مشکل روبرو باشیم.
وزیر سابق بهداشت گفت: توجه به حملونقل عمومی و تقویت ناوگان ریلی و زیرزمینی کشور میتواند یکی از راهکارهای مؤثر در زمینه بهبود و کیفیت هوا باشد. ذرات معلقی که بر اثر این آلودگیها بر ریه افراد رسوب میکند به هیچ عنوان قابل درمان و برطرف کردن نیست و قطعاً زمینهساز بیماریهای خطرناکی خواهد بود.
مصاحبه از علیرضا وهابزاده
انتهای پیام/ فارس
کد مطلب: 426829