پیشنهاد 100 برابر شدن سرانه درمان/ضرورت نگاه متفاوت دولت به حوزه درمان
19 اسفند 1394 ساعت 11:04
رئیس انجمن جراحان عمومی بر ایجاد کدهای اخلاقی در حرفههای مختلف همچون پزشکی تاکید کرد و گفت: سرانه درمان باید جهت پیشگیری از زیرمیزی دادن و ارائه خدمات درمانی ۱۰۰ برابر شود.
به گزارش سرویس بهداشت و سلامت تفتان ما، بهزاد رحمانی در نشست خبری یازدهمین کنگره جراحان عمومی کشور اظهارداشت: عوارض جراحی بسیار مصیبتوار تر از جراحی بوده و اکثر مردم از این مسئله اطلاعی ندارند به طوریکه عوارض جراحی میتواند یک خانواده را برای یک عمر از زندگی محروم سازد.
وی با بیان اینکه تلقی از جراحی برای بسیاری از مردم امری نهایی و بدون عارضه است، افزود: البته اینکه مردم از عوارض جراحی اطلاعی ندارند بخشی از آن مربوط به قصور جامعه پزشکی است، جراحی اقدامی نهایی بوده ولی مسیری بی دردسر و یا به اصطلاحی جاده آسفالت نیست، پر از دست انداز است و میتواند منجر به عوارض برای بیمار شود.
رئیس انجمن جراحان عمومی ادامه داد: جراحی کیسه صفرا ممکن است یک یا دو روز فرد را در بیمارستان درگیر سازد ولی گاهی عارضه آن یک ماه بستری در ICU ممکن است باشد و حتی در مواقعی میتواند سبب فوت فرد شود لذا این مسائل ضرورت آگاهی مردم از عوارض جراحی را نشان میدهد. برخی از بیماران، درمان و جراحی در بخش خصوصی را انتخاب میکنند ولی اگر از عوارض جراحی آگاه باشند حساب کار خود را کرده و به دلیل عوارض احتمالی و هزینههای آن در یک بیمارستان دولتی رفته و در انجا جراحیشان را انجام میدهند.
وی ادامه داد: عوارض جراحی یک نرم جهانی دارد، پدر جراحی تیروئید دنیا دکتری به نام کُخه است که 4 درصد از جراحیهای تیروئید که وی انجام میدهد منجر به قطع عصب میشد و بیمار صدایش را از دست میداد. بنابراین اگر عوارض جراحی برای بیمار و خانوادههای آنها توضیح داده شود در زمان بروز حادثه در شرایط روانی بهترین قرار خواهند داشت.
وی بر بیان شفاف عوارض جراحی و نرم جهانی آن اشاره کرد و گفت: اگر پزشک متوجه عارضه شد و سعی در پوشاندن خطا از بیمار کرد بزرگترین اشتباه زندگی را کرده و بیمار هم مقابل خود قرار میدهد. بنابراین همکاران پزشک لازم است در صورت بروز حادثه به صورت مستقیم و صادقانه اتفاق را برای بستگان بیمار توضیح دهند. در کنگره سالیانه جراحان عمومی نیز امسال تلاش داریم عوارض جراحی را از دیدگاه علمی بررسی و آن را مورد بحث قرار دهیم.
رحمانی با تاکید بر اینکه سعی میکنیم از رویکرد فرهنگی در زمینه آگاهی افراد از عوارض جراحی غافل نشویم، گفت: بین عوارض جراحی و خطای پزشکی تفاوت زیادی است، عوارض جراحی در نرم جهانی میگنجد ولی خطای پزشکی نیز هیچ نرم جهانی ندارد.
رئیس انجمن جراحان عمومی اضافه کرد: در مورد آمار عوارض جراحی و خطای پزشکی نمیتوان مقدار مشخصی را اعلام کرد چرا که هر انسانی زمانی که خطا کند خطایش را میپوشاند و نمیتوان از این امر پوشیده آمار گرفت و گفت چند درصد از جراحیها ضروری یا غیر ضروری است.
وی با بیان اینکه اصرار بیمار نقشی بر تصمیمگیری جراحی ندارد، به حالت طنز گفت: اینکه بیمار خود تشخیص دهد جراحی شود یا خیر ترانه درخواستی نیست، پزشک باید لزوم آن را تشخیص دهد.
* در برخی از کلینیکهای جراحی محدود، اعمال جراحی خارج از ظرفیت انجام میشود
وی در مورد کلینیکهای جراحی محدود گفت: سال 1370 این مسئله را بنده پیگیری کردم و طرحش را به وزارتخانه دادم سپس ساختار این کلینیکها ثبت شد و طراحی آن صورت گرفت البته باید توجه داشت استقرار این کلینیکها ضوابطی دارد و تمامی رشتهها اعمال جراحی آنها با محدودیت همراه است. به طور مثال جراح پلاستیک، عمومی و زنان نمیتواند هر عملی را انجام دهند.
رحمانی تصریح کرد: امکانات و تجهیزات کلینیکها را مشخص کردهایم و به صورت ضروری این کلینیکها باید با یک بیمارستان جنرال در ارتباط باشند که اگر جراحی دچار عارضه شد بیمار به بیمارستان منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه اشکال در رابطه با کلینیکهای جراحیهای مربوط به نحوه اجرا است تصریح کرد: فرد در رابطه با سطح و نوع عمل در این کلینیکها چارهاندیشی شده ولی متاسفانه اعمالی در این کلینیکها انجام میشود که خارج از توان و ظرفیتهای آنها است. انجمن جراحان عمومی کشور مرتب این محدودیتها را برای کلینیکها تکرار میکند.
رحمانی در ادامه به موضوع کریکولوم های آموزشی اشاره کرد و بیان داشت: جراحان عمومی براساس این کریکولومهای آموزشی میتوانند فعالیتشان را انجام دهند و نباید خارج از این کریکولومها جراحی انجام دهند. البته شاخههایی از علوم همچون لیزر و لاپاراسکوپی را داریم که بعد از فارغالتحصیلی برخی از پزشکان به وجود آمده لذا ورههای آموزشی تحصیلی بعد از تحصیل باید گذاشته شود و شاخههای جدید نیز مد نظر قرار گیرد. یکی از وظایف انجمنها گذاشتن این دورهها است و به این مسئله توجه شده.
رئیس انجمن جراحان عمومی در ادامه گفت: در رشته جراحی عمومی متأسفانه همپوشانی برخی از جراحیها میان پزشکان وجود دارد به طور مثال در مورد جراحی بینی میان همکاران جراح پلاستیک، گوش، حلق و بینی و فک و صورت همپوشانی است و در کریکولوم آموزشی هر 3 وجود دارد. جراحی بینی یکی از جراحیهای پر درآمد است و اختلاف نیز از این همپوشانی ایجاد میشود. البته وزارت بهداشت در حال حاضر به این مسئله توجه کرده و شورایی در حال تشکیل برای مشخص شدن حد و مرز رشتهها است.
رحمانی با بیان اینکه جراحی عمومی یک رشته فراگیر است و همه جراحان براساس کریکولوم آموزشی میتوانند جراحی انجام دهند، گفت: البته در موارد اورژانس مسائل و جراحی انتخابی تفاوت دارد و برخی معتقدند شب هنگام که بیمار اورژانسی پذیرش میشود جراحان عمومی باید همه تلاش خود را انجام دهند ولی زمانی که روز میشود این افراد نظر دیگری داشتهاند.
وی در ادامه به موضوع سرانه درمان اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: سرانه درمان در واقع هزینهای است که دولت برای درمان هر فرد در سال از بودجه در نظر میگیرد. سرانه درمان در کشوری همچون کانادا 14 هزار دلار برای هر نفر و در کشوری مانند ترکیه 9 هزار دلار است در حالیکه این رقم در ایران متاسفانه 13 هزار تومان برای هر فرد است.
رئیس انجمن جراحان عمومی تصریح کرد: پیشنهاد ما افزایش 100 برابری سرانه درمان است. نگاه دولت در امر درمان باید در اولویت دوم پس از امنیت باشد. متاسفانه سرانه درمان در کشور تحقیرآمیز است و دفترچههای بیمه را به اصطلاحی لاغرتر از مو کرده به طوریکه نوع خدمات و سرویس در بیمارستانهای دولتی را زیر سوال میبرد.
رحمانی گفت: متأسفانه در کشور برخی به دلیل اینکه خدمات مناسبی در بیمارستانهای دولتی ارائه نمیشود خودشان به دنبال پزشکی میروند که زیر میزی بگیرد ولی خدمات مناسبی به آن ارائه دهد. پزشکی نیست که زیر میزی نگرفته باشد، همه را مردم دادهاند. در حالیکه اگر در بیمارستانهای دولتی سرویس خوب درمانی ارائه شود کسی اقدام به زیرمیزی دادن نمیکند.
وی تصریح کرد: متاسفانه مردم میزان سرانه درمان را نمیدانند ولی موضوع زیر میزی را با داغ و درش بالای سر دکتر میبرند به عبارتی موضوع سرانه درمان موضوعی است که مورد غفلت قرار گرفته در حالیکه اگر سرانه افزایش یابد کسی از استیصال اقدام به زیر میزی دادن به پزشک نمیکند حتی بخش خصوصی با افزایش سرانه منت مردم را برای درمان میکشد.
وی از فعالیت بیمه تامین اجتماعی انتقاد کرد و گفت: تامین اجتماعی وظیفه دولت است و جزء قانون اساسی. بنابراین این مسئله باید همچون آموزش به مردم ارائه شود البته دولت جدید نگاه آن به درمان بهتر از دولتهای قبل است.
رحمانی گفت: دولت قبل تعرفهها را به صورت کاذب افزایش داد، متضرر این ماجرا امر درمان بود. از طرفی بیماران بدحال در کشور سرگردان مطلق هستند، بسیاری از پزشکان نسبت به درمان آنها خودداری میکنند.
*روایت رئیس انجمن جراحان عمومی از شکایت قاتل در زندان
رئیس انجمن جراحان عمومی گفت: چندی پیش بیماری که مورد ضرب و شتم فرد ضارب قرار گرفته بود توسط بنده مورد جراحی قرار گرفت ولی متأسفانه به دلیل وضعیت جسمانی نامساعد علیرغم تلاشهای انجام شده جان خود را از دست داد و اکنون در اقدامی عجیب قاتل در زندان از من شکایت کرده که من آن قدر فرد مضروب را مورد ضرب و شتم قرار نداده که جان خود را از دست دهد و در واقع قاتل، پزشک است! اکنون من درگیر این پرونده هستم و به وجود آمدن چنین مسائلی جای تعجب دارد. متاسفانه به دلیل چنین مسائلی بسیاری از پزشکان نسبت به درمان این بیماران اقدام نمیکنند.
وی در ادامه با بیان اینکه ارائه کدهای اخلاقی در جامعه میان حرف مختلف ضروری است، گفت: متاسفانه مسائل مالی اخلاقیت را زیر سوال برده، تلاش کردهایم که موسسه ای درست کنیم تحت عنوان موسسه اخلاق پزشکی، در دنیا 150 سال است براساس کدهای اخلاقی اقداماتی انجام میشود ولی متاسفانه در کشور ما بسیاری نه آن را شنیده و نه آگاهی دارند که به چه صورت است.
وی به موضوع مریضفروشی اشاره کرد و گفت: این مسئله در همه جای دنیا جرم است، به طور مثال یک متخصص داخلی ریه یک بیمار را برای جراحی به یک جراح ریه معرفی میکند و جهت انجام این عمل بخشی از دریافتی جراح ریه به داخلی ریه داده میشود. من خودم چندی پیش در یک اورژانس بودم که فردی میگفت من دو کله و یک پا دارم، در اصطلاح این فرد در حال معامله با یک بیمارستان بود و مصدومان را به آنجا ارائه دهد و پول دریافت کند. همه این مسائل به دلیل اینکه کدهای اخلاقی وجود ندارد شکل گرفته.
رئیس انجمن جراحان عمومی با تاکید بر اینکه کدهای اخلاقی دولت نوشته نیست، گفت: اگر این چنین باشد هیچ تاثیری ندارد بلکه لازم است کدهای اخلاقی از درون حرفه بیرون آید. به طور مثال از یک انجمن یا یک صنف همچنین کمیته اخلاق تشکیل شود.
وی در پایان بر ضرورت ایجاد کدهای اخلاقی تاکید کرد و گفت: البته کدهای اخلاقی به تنهایی فایدهای ندارد و آرمان ما در موسسه اخلاق پزشکی ایرانیان، ایجاد شورای اخلاق حرفهای است.
انتهای پیام/ فارس
کد مطلب: 428895
آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/428895/پیشنهاد-100-برابر-شدن-سرانه-درمان-ضرورت-نگاه-متفاوت-دولت-حوزه