به گزارش سرویس مذهبي
تفتان ما، قاسم پورحسن، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در بحث مسائل تمدنی در دنیای امروز اظهار داشت: مدن دنیای امروز بر اساس قدرت شکل گرفته است، در این شرایط باید فرهنگها، دین، عقلانیت انسانی و سایر مسائل در ساخت یک تمدن یا تقویت آن مدنظر شود.
وی با اشاره به اینکه عقلانیت یکی از مهمترین عناصر تمدنی محسوب میشود، اظهار داشت: این براساس نگاه فلسفی است که اگر مدنظر قرار نگیرد نمیتوان تمدنی را مورد نظر قرار داد.
پورحسن با تأکید بر اهمیت وجود آزادی به عنوان دیگر عناصر تمدنی گفت: اگر این عناصر مدنظر نباشد دیگر تمدن رنگ میبازد.
وی درباره وجود یا عدم وجود نظریه تمدن در فلسفه اسلامی گفت: متأسفانه آن نوع تمدنی که باید داشته باشیم پس از دوران فارابی و سایر فلاسفه دیگر نگاه فلسفی دیده نشده است و همه بیشتر از نظر تمدن غرب بوده است. البته نقدهایی هم در این راستا وجود دارد خصوصا اینکه به تمدن غرب پناه بردهایم و تئوری مشخص خودمان را نداریم.
پورحسن در ادامه اظهار داشت: خودِ غرب بر اساس نظریات فلسفی، مباحث تمدنیاش را پایه گذاری میکند اما متأسفانه چنین چیزی در فلسفه اسلامی هنوز نتوانسته بین آزادی و دین، دین و معنویت سامانی ایجاد کند.
وی با بیان اینکه دین در تمام وجوه فرهنگی، ادبیات، هنر و سایر حوزههای ما رسوخ دارد، توضیح داد: بنابراین توجه به حقیقت ناب دینی همه نشانه اهمیت دین در فرهنگ و در فلسفه ما است. جامعهای که در آن خدا نباشد، به اعتقاد ما جامعه سالم و صحیحی نیست، حتی اگر در آن هیچ خلافی هم صورت نگیرد.
وی با اشاره به نسبت بین توسعه و تمدن گفت: اینطور نیست که اگر یک جامعه هیچ مشکلی نداشته باشد و رفاه داشته باشد مشکلی هم به لحاظ تمدنی ندارد، خود فرهنگ غرب گواه این است که دچار بیماری شده درحالیکه ادعای تمدن دارد.
پورحسن در پایان گفت: در یک تمدن صحیح انسانها با معیار عقلانیت سنجیده میشوند، یعنی با عنصر عقلانیت به آگاهی و شرایط خوب میرسند.
انتهای پیام/ فارس