کاهش قدرت خرید مردم و خودنمایی رکود در بازار شب عید
27 اسفند 1394 ساعت 7:25
در آن شلوغی و هیاهو که نه خریداران راضی بوند و نه فروشندگان ،خرید با احتیاط یا به قول قدیمی تر های بازار ،دست به عصا خرید کردن مردم حقیقتی غیر از عدم تطابق سطح در آمد قشر ضعیف و متوسط جامعه با گرانی و رکود حاکم بر بازار نبود .
به گزارش سرویس اجتماعي تفتان ما، به نقل از اهوازنوین :دوباره روزهای پایانی اسفند فرا رسید و بازهم خیابانهای شلوغ و ازدحام جمعیت در بازار ها بیانگر حضور مردم برای خرید عید و حال و هوای بهاری است، ماهی های قرمز در آکواریم
ها و ظرف های شیشه ای، کاسه های لبریز از سمنو، سنبل، نرگس، لاله و سبزه ها حس نو شدن را با خود به همراه دارند.
از زمانی که مبدا را به مقصد بازار با هدف تهیه گزارشی از حال و هوای خرید مردم در بازار شب عید اهواز ترک کردیم نگاهمان به حضور مردم و بازار انگار با همه دفعات فرق داشت،اینبار نگاهمان از جنس خریدار نبود.
در نگاه اول به خیابان سلمان فارسی،به نظر بازار هفته آخر سال از هفته های قبل شلوغتر می آید مردم را می بینیم که به منظور خرید لباس و وسایل نو در حال گشتن در مغازه ها و پاساژ های شهر هستند، برخی با کیسه های خرید عید به سمت خانه در حرکت اند وبرخی دیگر ویترین مغازه ها را تماشا میکنند و گاها خانواده های کوچک بصورت دسته جمعی به خرید می روند و پدر دست بچه ها را میگیرد و با هم حرکت میکنند .
خودنمایی رکود از اقتصاد کشور تا جیب مردم
از فراخور این مساله اگر اندکی در خرید مردم در آستانه نوروز دقیق تر بشیم به وضوح می بینیم که تمایل برای خرید کردن از یک طرف و خودنمایی رکود از اقتصاد کشور تا جیب مردم، بخش زیادی از خریداران را سردرگم پیدا کردن مغازه هایی با اجناس مناسب تر کرده است و این کاهش توان خرید مردم گاها تا آنجا حس میشد که مردم بیش از اینکه مشتری خوبی برای مغازه دارها باشند جایگاهشان تا حد ببیننده اجناس پشت ویترین ها تنزل یافته بود.
اما فارغ از همه این مسائل همه کسانی که در این ازدحام و شلوغی در حال تردد هستند به نظر خریدار هستند ولی خریدارانی از جنس های متفاوت از کنارشان که رد میشوی گاها از ظاهر برخی متوجه میشوی که چه نوع خریداری هستند ، اصلا خریدار اند یا فقط بیننده ویترن پاساژها و مغازه های شهر هستند.
وضوح کاهش قدرت خرید مردم در بازار
وارد یکی از بزرگترین پاساژهای اهواز که شدم با مکث چند دقیقه ای پشت ویترین مغازه کیف فروشی زنانه برخی حقایق بازار شب عید بیشتر برایم آشکار شد،چند دختر جوان پشت ویترین مغازه برخی کیف ها را دال بر قشنگی نمونه نشان میدادند که بلافاصله بعد از خواندن اتیکت حاوی قیمت کیف با بیان اینکه چقدر گرون است از خریدش منصرف شده و در ویترین به دنبال کیفی با قیمت مناسب می گشتند.
کمی بیشتر در بازار که چرخیدیم در میان مغازه های موجود دریک پاساژ شلوغی یکی از مغازه ها توجه مان را جلب کرد به سمت مغازه رفتیم مغازه انقدر شلوغ بود که ترجیح دادیم داخل مغازه نرویم اما رفت و آمد سریع مشتریان به داخل مغازه و نصب نوشته هایی با عنوان حراجی مانتو، ارزان تر از همه جا، مانتو فقط ۳۵ هزار تومان تا حدودی دستمان آمد که قصه از چه قرار ست.
از یکی از کسانی که به ظاهر مشتری این مغازه بود ولی دست خالی مغازه را ترک کرده بود علت شلوغی و دست خالی بیرون آمدنش را جویا شدیم ،دختر جوان لبخندی زد و گفت نوشته حراجی ولی وقتی میری تو مغازه ۴ تا مانتو رو نشون میده میگه اینا حراجن مابقی مانتو ها با قیمت ۹۰ تا ۱۵۰ هزار تومان هستند،علت دست خالی بیرونم آمدنم هم معلوم است توان خرید مانتو گران ندارم.
گشتی دیگر در بازار زدیم خانواده ای در حال خرید پیراهن برای پسر نوجوانش بود ، دو دوتا چهارتا کردن پدر خانواده و چونه زدن با فروشنده به نوعی توجهمو جلب کرد از پدر خانواده که در حال پرداخت وجه خرید لباس پسرش بود از وضعیت قیمت ها و خرید عید امسال پرسیدیم.
پدر خانواده از گران شدن اجناس در بازار دم عید گفت ، او میگوید که ماه گذشته همسرم از همین مغازه خریدی انجام داده ولی متاسفانه این ماه با توجه به نزدیکی شب عید همان شلوارهای ماه پیش را ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت داده و به مردم میفروشند.
آقای مجیدی معتقد است : بازاریان شب عید به دلیل اینکه در تمام ایام سال با توجه به وضعیت اقتصادی و رکودی که در بازار موجود است کاسبی خوبی ندارند به نحوی می خواهند دلی از عزا در بیاورند زیرا بازاریان معتقدند تمام فروش سال شان یک طرف و بازار فروش شب عید نیز طرف دیگر و مردم ناچارا برای سال نو خود و فرزندانش خرید می کنند.
فروشنده لباس: توان خرید مردم به شدت کاهش یافته
حسینی فروشنده لباس در گفتگو با خبرنگار ما در پاسخ به خبرنگار ما می گوید : حکایت تلخ بازار امسال شلوغ شلوغی زیاد و خریدار اندک است، خریداران ما بیشتر از این دست هستند که قیمت را می پرسند حالا به هر دلیلی نمیخرند و میروند ولی بیشترین علت کسادی بازار همان رکود است مردم توان خریدمردم به شدت کاهش یافته هرسال قیمت ها بالا بود ولی فروش هم خوب بودولی فروش این یکی دو سال اخیر ما نصف سالهای قبل است.
وی درباره گلایه مردم از گرانی برخی اجناس در هفته های آخر سال توسط مغازه داران گفت :متاسفانه به جهت اینکه بسیاری از مشتریان ما برای کاهش قیمت ها چونه میزنند مجبوریم قیمت ها را به گونه ای افزایش دهیم که جای تخفیف برای ما بماند.
فرشنده آجیل و خشکبار : مشتریان امسال بیشتر ببیننده های خوبی هستند تا خریدار
تصمیم گرفتیم سری هم به بازار خوراکی و مایحتاج مردم در ایام نوروز بزنیم بهتر دیدیم از مغازه شیرینی و آجیل فروشی شروع کنیم .وارد برخی مغازه ها شدیم تنوع قیمت ها و گاها تند و تیزی برخی قیمت ها کام مشتریان را تلخ کرده و زیر لب با خود نجوا می کردند و با نگاهی اجمالی مغازه آجیل فروشی را ترک میکردند،پس از گشت و گذاری چند دقیقه ای در بازار آجیل فروشان و بررسی قیمت ها نگاهمان به تابلوی مغازه ای می افتد که روی آن نوشته شده است مرکز فروش آجیل شب عید،وارد مغازه شدیم.
درگفتگویی با آقای منصورزاده فروشنده خشکبار و آجیل شب عید بیشتر از بیش به کاهش توان خرید مردم در خرید کالاهای اساسی پی بردیم.
فروشنده آجیل در حالی که کاسه ای اجیل و شیرینی را به ما تعارف میکرد ، گفت: بازار امسال و چندسال آجیل با سالهای قبل اصلا قابل قیاس نیست ،مشتریان به دنبال جنس ارزان قیمت هستند و اکثرا با دیدن قیمت آجیل کیلویی ۴۵ هزاری و حتی ۳۵ هزارتومانی مغازه را ترک می کنند این حقیقت بازار ما کاسبان است که خواسته و ناخواسته با رکود و کاهش قدرت خرید مردم گره خورده است.
آقای منصور زاده در حالی که مشغول تمییز کردن مغازه اش بود بادست مغازه سایر همکارانش را نشان داد و گفت: رکود از اقتصاد کشور حالا وارد مغازه های ما کاسبان هم شده ،ما چند سال پیش در این ایام برای کمک نیرو می آوردیم ولی الان به جز دو سه مشتری در ساعت نداریم، البته خرده ای هم به مشتریان نیست زیرا بنده خودم هم در بعضی اجناس مثلا پوشاک خریدارم و گاها در خرید پوشاک خانواده سری به بازار زده ام در همه بازار به همین صورت است شلوغی بازار بیشتر ناشی از مشتریانی است که ببینده اجناس هستند تا خریدار.
بعد از اینکه گفتگویمان با فروشنده خشکبار تمام شد در حد توانمان اندکی آجیل و شیرینی خریدیم و مغازه اقای منصور زاده را ترک کردیم و سری هم به راسه ماهی فروشان خیابان سی متری زدیم اونجا هم اوضاع بهتر از سایر حوزه های خرید مردم نبود برخی از شهروندان که حتی نگاه ماهی فروشان نکرده و رد می شدند و برخی معتقد بودند انقد قیمت ماهی ها گران است که ترجیح میدهند برای مصرف گوشت سفید سراغ مرغ روند تا ماهی.
یکی از شهروندان اهوازی که در حال خرید مرغ بود وقتی متوجه شد که خبرنگارم گفت : هیچ حرفی ندارم به مسئولین بگویید نظارتشان را بیشتر کنند چرا دم عیدی باید قیمت مرغ نسبت به یک ماه و نیم پیش از کیلویی ۵ هزار تومان به ۷ هزار تومان و بیشتر برسد ،خودشان که حقوقشان بالاست هزار و دو هزار تومان در ثروتشان گم است برای رضای خدا هم که شده فکری به حال ما قشر متوسط جامعه کنید.
ساعاتی از حضورمان در بازار که گذشت کم کم زمان حضور دستفروشان نیز فرا رسید بعد از اینکه دستفروشان برروی سنگ فرش های خیابان بساط کردند شاهد این قضیه بودیم که مردم تمایل بیشتری به خرید اجناس خود از دستفروشان داشتند.
از مادر اهوازی که در حال خرید کفش برای پسر نوجوانش بود علت خرید از دستفروشان را جویا شدیم ، او معتقد بود اختلاف قیمتی که در اجناس مغازه داران و دستفروشان علت خریدش از بساطی های کنار خیابان است.
این مادر اهوازی اشاره به دختر و پسر نوجوان خود کرد و گفت با توجه به درآمد و هزینه های بالای زندگی چاره ای جز این نیست از ساعت ۶ بعداز ظهر در بازار هستم ولی هنوز جز یک روسری آن هم از حراجی نتوانستم برای دخترم خرید کنم. برای پسرم هم از کفش های ورزشی با قیمت مناسب در بساط دستفروشان خریداری میکنم هرچند میدانم کیفیت مناسب ندارند اما چون بچه هایم دوست دارند برای عید لباس نو بپوشند ناچارم برایشان خریدی با جنس ضعیف و قیمت مناسب بخرم کفش ورزشی از دستفروشان ۳۰ هزار تومان میخرم ولی مغاز دارها همین کفش و با همین کیفیت ضعیف ۴۵ میفروشند.
نگاهی به ساعتم انداختم بیش از ۲ ساعت از حضورم در بازار گذشته بود کم کم عزم بازگشت به خانه کردم در مسیر بازگشت همان طور که از لابلای جمعیت عبور میکردم نگاهم به اجناس پهن شده بر کف خیابان و گوشم پر از صداهای چانه زنی مردم با فروشندگان بود.
وقتی سوار تاکسی شدم بین راننده و مسافران هم صحبت از گرانی و شلوغی های بازار و توان کم مردم در خرید بود ، آنها صحبت میکردند و من بیشتر در اندیشه آنچه که در این چند ساعت گذشته، بودم همه در هیاهو خرید عید بوند برخی خریداران به دنبال مغازه هایی با قیمت مناسب بودند ، بعضیا که اصلا نه قیمت برایشان مهم بود نه مغازه آنچه که مهم بود خاص بودن جنس خریداری شده شان بود و بس، وضع بعضی خریداران هم که از همه وخیم تر بود اون دست خریدارانی که فارغ از دغدغه مالی برای خرید جنس مارک سردرگم مغازه های متعدد شده بودند،هرچند تعدادشان در بازار مرکز شهر کم بود ولی در بازارهای بالاشهر به وفور می توان این نوع خریداران را یافت ولی قصه این دست اقشار تا بوده با قصه مردم قشر متوسط ضعیف زمین تا آسمون فرق داشته.
صدای چونه زدن بعضی از مشتریان با مغازه داران و گله و شکایت مردم از گرانی هنوز در گوشم هست ،یادم می آید زمانی می گفتند حق با مشتری است اما در این برهه زمانی که رکود حاکم بر اقتصاد کشور در دولت یازدهم به شدت به جیب خانوارها سرایت کرده دیگه حق با همه است و خریدار ، فروشنده و تولید کننده ، هر کدام به نوعی در مرحله از عرضه و تقاضا دچار مشکلات رکود شده اند.
اما هر آنچه بود در آن شلوغی و هیاهو که نه خریداران راضی بوند و نه فروشندگان ،خرید با احتیاط یا به قول قدیمی تر های بازار ،دست به عصا خرید کردن مردم حقیقتی غیر از عدم تطابق سطح در آمد قشر ضعیف و متوسط جامعه با گرانی و رکود حاکم بر بازار نبود.
انتهای پیام/
کد مطلب: 429508
آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/429508/کاهش-قدرت-خرید-مردم-خودنمایی-رکود-بازار-شب-عید