به گزارش سرویس بهداشت و سلامت
تفتان ما،مریم اخگری در نشست خبری که در ارتباط با موضوع داروهای گیاهی و لاغری در سازمان پزشکی قانونی برگزار شد، اظهار داشت: تولید داروهای گیاهی قوانین خاص خود را دارد و نباید هیچ ماده مؤثره دارویی را به آن اضافه کنند، ولی این مسئله در داروهای تقلبی درنظر گرفته نمیشود.
وی افزود: در داروهای گیاهی، برچسب دارو با آنچه در جعبه دارو ارائه میشود باید همخوانی داشته باشد که این مسئله در بررسی داروهای تقلبی مدنظر قرار میگیرد، همچنین در داروهای تقلبی ماده مؤثره آن یکسان نیست، مثلاً 10 میلیگرم ترامادول ممکن است در یک قرص گیاهی باشد و در دیگری با همان نام 200 میلیگرم ترمادول لحاظ شده باشد.
عضو هیأت علمی پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه داروهای تقلبی دارای دوزهای غیرمشخص بوده و میتواند سبب بروز مسمومیت در فرد مصرفکننده شود، افزود: همچنین این داروها بستهبندی استاندارد و برچسب مورد تأیید وزارت بهداشت را ندارند، لذا نمیتوان آنها را به عنوان داروی رسمی شناخت.
رئیس گروه آزمایشگاه مرکز تحقیقات پزشکی قانونی اضافه کرد: داروهای گیاهی غیرمجاز اصولاً به صورت زیرزمینی و از طریق دستگاه های قرصسازی تهیه میشود و همه قرصها با یک نام ممکن است یکنواخت نبوده و دارای رنگهای متفاوت باشند.
اخگری اضافه کرد: وجود ماده مؤثره داخل داروهای گیاهی از لحاظ علمی پذیرفته نیست و متأسفانه طی آنالیزهایی که توسط پزشکی قانونی انجام گرفته، داروهای غیرمجاز گاهی به صورت کپسولهای دستساز، پودرهای گیاهی داخل آن ریخته شده که مخلوطی از ترامادول و سایر داروها میتواند در آن باشد و سبب ایجاد مسمومیت کند.
عضو هیأت علمی پزشکی قانونی کشور نسبت به مصرف داروهای نیروزا، بدنسازی، ضدچروک و داروهای جوان شدن پوست هشدار داد و گفت: این داروها به دلیل اینکه به صورت تقلبی تهیه میشوند، دارای انواع کورتون بوده و عوارضی همچون افزایش فشار خون، افزایش فشار داخل چشم، اشتهای کاذب و بروز چربی در بدن میشود.
وی افزود: بسیاری از افراد زمانی که برای بارهای نخست از این داروها استفاده میکنند، احساس میکنند که پوستشان جوان شده در حالی که پس از مدت کوتاهی پوست آنها شکننده و رگههای آبی روی آنها بروز پیدا میکند.
اخگری همچنین در مورد مصرف داروهای کاهش وزن که در آرایشگاههای ارائه میشود هشدار داد و گفت: این داروها حتی میتواند به دلیل عوارض موجود در آن سبب مرگ فرد شود، چرا که این داروها عموماً دارای سیبوترامین بوده که از سال 2010 از بازار دارویی آمریکا جمعآوری شده است.
عضو هیأت علمی پزشکی قانونی کشور تصریح کرد: افزایش فشار خون، مشکلات کبدی و کلیوی، تشنج و خونریزی مغزی از دیگر عوارض این داروها به شمار میرود.
وی به داروهای تبلیغ شده در شبکههای ماهوارهای مبنی بر افزایش قوای جنسی اشاره کرد و گفت: این داروها علیرغم اینکه اعلام می شود گیاهی بوده، گیاهی نیست و دارای سیلدنافیل است و میتواند سبب گُرگرفتگی، از دست دادن دید محیطی، کاهش فشار خون، از دست دادن شنوایی و بروز تاری دید شود.
عضو هیأت علمی پزشکی قانونی کشور تأکید کرد: در بسیاری از موارد نیز این داروها دارای ترامادول با دوزهای بالا بوده و سبب بروز اعتیاد در فرد مصرفکننده میشود، همچنین میتواند در برخی از افراد که دارای بیماریهای زمینهای همچون مشکلات قلبی هستند مرگ را به همراه داشته باشند.
اخگری با تأکید بر اینکه گیاهی بودن دارو دلیل بر بیخطر بودن آن نیست، خاطرنشان کرد: حتی اگر دارو، گیاه صرف باشد، مصرف آن برای همه افراد توصیه نمیشود، بلکه این موضوع باید تحت نظر پزشک ارائه شود و همه مسائل همچون سن، جنس و بیماریهای زمینهای فرد مدنظر قرار گیرد.
انتهای پیام/فارس