به گزارش خبرنگار سرويس مذهبي
تفتان ما، هرساله در ماه محرم بوي حليم فضاي كوچه و پس كوچه هاي شهر و روستاهاي شهرستان خاش را عطرآگين مي كند و دوستداران و عاشقان اهل بيت عصمت و طهارت(ع) اين شهرستان آيين محلي طبخ حليم را در ايام محرم، روزتاسوعا و شب عاشوراي حسيني، اربعين و چهل و هشتم محرم اجرا مي كنند و اين غذای مخصوص ايام محرم؛ از گندم و گوشت و حبوبات تهیه می شود و پختن آن خود سنتی ویژه با آداب و ترتیب دیدنی است و عشق به اباعبدالله الحسين(ع) و ارادت ويژه مردمان شهرستان خاش به خاندان رسول مكرم اسلام (ص) همواره در طول تاريخ پرشكوه ايران در دل آن ها وجود داشته است.
علي اي حال در دهه اول ماه محرم الحرام شعله هاي گاز روشن و است و ديگ ها بر روي آ نها قرار دارد تا اين آيين قديمي و حسنه برگزار شود و در تهيه اين حليم نذري همه تلاش ميكنند تا به نوعي مشاركت داشته و سهيم باشند و آناني كه به قول معروف دستشان به دهانشان مي رسد يا احياناً نذري يا حاجتي دارند سعي مي كنند گوسفند و يا حبوبات و گندم و ساير مواد را براي اين حليم آماده و تهيه كنند و بانوان عزادار حسيني خاشي نيز اين حبوبات را تميز ميكنند و سپس هر يك از عزاداران حسيني يك به يك بر سر ديگ هاي حليم نذري مي آيند و هركس كه نذر و آرزوي داشته باشد چوب حليم را به دست ميگيرد و با صلوات اندك زماني حليم را به هم ميزند و حاجتشان را با توسل به سرور و سالار شهيدان امام حسين(ع) از پروردگار طلب ميكنند و به راستي چه خوب ميگويند كه؛ محرم و امام حسين(ع) متعلق به شخص و يا در انحصار كسي نيست زيرا كه عشق به امام حسين(ع) انحصار نشدني است و همگان در ماتم اباعبدالله الحسين(ع) اشك ماتم مي ريزند و عزاداري مي كنند و مردم نيز جهت تبريك و شفاعت قدري از نذري تناول ميكنند و براي شفاي مريض خود از آن بهره ميگيرند و مردمان اين مناطق به حليم نذري اعتقاد زيادي دارند و معتقدند هر شخصي كه از اين حليم و غذاي سنتي ذره اي تناول كند به بركت نام اهل بيت عصمت و طهارت(ع) از گزند بلاها و بيماري ها در امان مي ماند.
في الواقع پير و جوان؛ زن و مرد گروه گروه خود را به خيمه محبان اباعبدالله الحسين(ع) كه امسال در مركز آموزش فني و حرفه اي شهرستان خاش برگزار شده بود مي رساندند تا خود را در اين نذري شريك كنند و اما هرچه زمان ميگذشت و عقربه هاي ساعت به ساعات پاياني شب نزديك تر مي شد بر خيل جمعيت افزوده تر مي شد و سيل پرشورتر از لحظات اوليه به دور ديگ ها حلقه ميزدند.
آري! اين شور و ارادت مردمان اين مناطق به خاندان رسول مكرم السام(ص) غيرقابل وصف و توصيف است اما آنچه كه قابل نگاشتن است؛ گرد هم آمدن همه انسانهايي است كه با هر طرز فكر و عقيده اي در اين خيمه گاه آمده بودند و اين نشان از نزديكي قلب ها توسط امام حسين(ع) دارد...
سر ديگ هاي حليم حال و هوايي ديگر دارد و خلوت آدم هايي كه شب تا صبح حليم را هم ميزنند و دعا ميكنند و صلوات مي فرستند و اين لحظات ناب بسيار قشنگ، ديدني و عجيب بود و با اندكي تامل در چشمان اين افراد حرفهاي ناگفته بسياري را بخواني...زينت اين محفل ذكر صلوات بود و صداي يا حسين(ع) يا ابوالفضل العباس(ع).
نظير اين برنامه به همت خيرين و عزاداران حسيني در حسينه صاحب الزمان(عج) خاش نيز مانند هر سال برگزار مي شود و همه روزه عصرها ميان مردم بعنوان تبرك و شفاعت توزيع مي شود و شبها در تمام طول دهه اول محرم پس از اتمام مراسم عزاداري و مرثيه خواني سرور و سالار؛ سفره اباعبدالله الحسين(ع) گسترانده مي شود و عزاداران اطعام مي شوند.
* ماه محرم؛ ماه عزاداري و نذردادن و حاجت و شفاء گرفتن است
معيني زاده يكي از كساني كه مشغول هم زدن حليم نذري است، به خبرنگار
تفتان ما گفت: ماه محرم از ماه هايي است كه دل هر فرد عاشق به پيامبر(ص) را به تپش واميدارد و اين ماه؛ ماه عزاداري و نذردادن و حاجت و شفاء گرفتن است.
وي با بيان اينكه سنت قديمي و حسنه حليم پزي از نياكان و اجدادمان به يادگار به ما رسيده است، تصريح كرد: در اين ماه هرچه در راه سرور و سالار شهيدان امام حسین(ع نثار کنی، قطعاً پروردگار عالم، اجر معنوی آن را دوچندان و مضاعف میکند.
* خدايا اين دعاها و نذورات ما را در درگاهت قبول كن
نورا يكي ديگر از افرادي كه مشغول طبخ حليم بود، بيان كرد: خدايا اين دعاها و نذورات ما را در درگاهت قبول كن و ما را با شهداي صحراي كربلا محشور بفرما.
وي خاطرنشان كرد: هرسال در طبخ حليم نذري شركت ميكنم و هميشه بيقرار رسيدن اين لحظه بسيار قشنگ هستم و به عشق امام حسين(ع) شب را تا صبح بيداريم و در طبخ حليم نذري سهيم هستيم.
* در سالهاي آينده حجم برگزاري اين مراسم گسترده تر مي شود
حسين مرادي يكي ديگر از عاشقان و پيرغلامان حسيني شهرستان خاش نيز در ادامه به خبرنگار
تفتان ما گفت: جهت طبخ اين حليم مدت ها پيش برنامه ريزي كرديم و از بين كاركنان مركز آموزش فني و حرفه اي و خيرين مبالغي را جهت نذورات جمع اوري كرديم تا اين حليم را پخت كنيم.
وي بيان كرد: براي طبخ اين حليم؛ كار شبانه روزي به همت جمعي از ارادتمندان به اهل بيت و خاندان رسول مكرم اسلام(ص) انجام شده كه اميدواريم در سال هاي آينده حجم برگزاري اين مراسم گسترده تر و تعداد ديگ ها نيز بيشتر شود.
* سال گذشته حاجتم برآورده شد
مير يكي ديگر از افرادي كه مشغول هم زدن ديگ نذري بود، اظهار كرد: انگيزه من براي انجام اين كار اين است كه سال گذشته در مراسم حليم پزي شركت كرده ام و نذري داشتم كه براورده شده و من نذر كرده ام و براورده شده و من سال ها خواسته اي داشتم كه برآورده نميشد اما سال قبل بعد از اين مراسم به خواسته ام رسيدم و امسال نيز در اين مراسم آمده ام تا بتوانم عرض ادب خودم را به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نشان بدهم و به اثبات برسانم.
* نذري داشتم و با پروردگار خودم در حال راز و نياز بودم
كيخا يكي ديگر از افرادي كه در اين خيمه عزاي حسيني مشغول زمزمه كردن حرفي زير لب بود، كه از او سوال كردم كه چه چيزي زمزمه ميكني، گفت: نذري داشتم و با پروردگار خودم در حال راز و نياز بودم تا با توسل به اوليا الله بتوانم حاجتم را براورده كنم و مشكلم حل شود.
وي با بيان اينكه اينجا براي كمك كردن و سهيم شدن هيچ محدوديتي نيست، اذعان كرد: نوبتي ديگ ها را هم ميزنيم و هرازگاهي اطراف ديگ را با كاردك مي تراشيم تا حليم به ان نچسبد و هرشخصي ميتواند حتي به اندازه يك دقيقه هم ديگ را هم بزند يا چاي و آب خنك و شكلات و خرما پخش كند.
* امام حسين(ع) شيعه و سني ندارد
گرگيج يكي از شهروندان اهل سنت خاشي نيز كه براي گرفتن حليم آمده بود به خبرنگار
تفتان ما گفت: امام حسين(ع) متعلق به مذهب و گروهي خاص نيست و شيعه و سني ندارد و اهل سنت هم به امام حسين(ع) ارادت خاص و ويژه اي دارند و همه با هم برداريم و دين، قبله، قرآن و پيامبر و اصول دين يكي است و امام حسين(ع) متعلق به همه است و من براي تبرك اين حليم نذري را گرفته ام.
گفتنی است این مراسم در ایام محرم و روز و شب تاسوعا و عاشورا، روز اربعین و چهل و هشتم محرم در این شهرستان انجام می شود.
انتهاي پيام/