دبیرستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ:
ایران دهمین کشور دنیا در تولید تخممرغ است/ آموزش و پرورش برای ترویج صبحانهخوردن کار خاصی انجام نداده است
17 مهر 1395 ساعت 9:52
دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ با بیان اینکه ایران دهمین کشور دنیا در تولید تخممرغ است، گفت: میکوشیم که صبحانه با تخممرغ را در بین دانشآموزان ترویج کنیم اما آموزش و پرورش برای ترویج خوردن صبحانه کار خاصی نکرده است.
به گزارش سرویس بهداشت و سلامت تفتان ما،سید فرزاد طلاکش با بیان اینکه امسال بیست و یکمین سال بنیانگذاری روز جهانی تخممرغ است که متأسفانه در ایران هفتمین سال برگزاری آن است، گفت: تخممرغ کاملترین، ارزانترین و فراوانترین غذای پروتئینی است که جایگاه ویژهای را در تغذیه اقشار مختلف جامعه میتواند داشته باشد، ولی متأسفانه به دلایل غیرعلمی و باورهای اشتباه از مصرف این ماده مغذی خودداری میشود.
دبیرستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ اظهار داشت: تخممرغ عالیترین منبع پروتئینی است که تمامی 9 اسیدآمینه ضروری را در خود دارد و یک جعبه مغذی کوچک حاوی تمام مواد ویتامینی و معدنی ضروری بدن از قبیل کلسیم، سدیم، ید، سلینیوم، کولین، لوتئین، ویتامینهای B،A،D،E را در خود داراست.
وی خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر مراکز مهم تغذیه جهان در کشورهای پیشرفته تخممرغ را به عنوان یک غذای عملگرا مطرح میکنند که با کمترین تولید انرژی، نیاز مواد مغذی معادل یک رژیم 2000 کالری را فراهم میکند، ضمن اینکه قند آن هم بسیار پایین است.
طلاکش گفت: پروتئین تخممرغ از چنان ارزش بالایی برخوردار است که به عنوان استاندارد سنجش کیفیت سایر مواد غذایی قرار میگیرد و به دلیل مواد بسیار مهم و ضروری زرده آن مانند کولین که برای تکامل مغز جنین و نوزاد و تقویت حافظه و یا لوتئین که برای حفظ و پایداری چشم از تخریبهای طبیعی در سالخوردگی جلوگیری میکند، نباید مورد بیمهری قرار گیرد.
وی افزود: گرچه عمده چربی تخممرغ که در زرده موجود است، از نوع غیراشباع بوده و کلسترول تخممرغ نقشی تأثیرگذار در افزایش کلسترول خون ندارد، اما متأسفانه توصیه به کم خوردن تخممرغ توسط برخی از پزشکان و کارشناسان تغذیه، بیبهره ماندن جامعه جوان و در حال رشد و حتی سنین بالاتر را رقم زده و در نتیجه تعداد قابل توجهی از کودکان و نوجوانان ما به دلیل عدم مصرف کافی پروتئین دچار کوتاهی قد و مشکلات ضعف ایمنی، ضعف یادگیری و... هستند. به همین جهت میکوشیم حداقل مصرف سرانه کشور در تخم مرغ را به 250 عدد برسانیم.
وی افزود: طی 40 سال گذشته ثابت شده که کلسترولهای غذایی تخممرغ نقشی را در عوارض قلبی ـ عروقی، کبدی و بسیاری از ادعاهای غیرعلمی و سنتی نداشته و تمامی متخصصین تأکید بر کنترل مصرف اسیدهای چرب اشباع و ترانس دارند که تخممرغ نه تنها عاری از این چربیهای مضر است، بلکه نوع کلسترول آن و سایر ترکیبات موجود در زرده، برخلاف باور عام به سلامت قلب و عروق کمک میکند.
طلاکش افزود: گرچه با انجام اقدامات ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ طی 6 سال گذشته سرانه مصرف تخممرغ از 160 عدد به 190 عدد افزایش پیدا کرده، ولی به دلیل جوان بودن کشور و مشکلات اقتصادی و عدم دسترسی کافی به سایر منابع پروتئینی دامی، باید روی مصرف تخممرغ در سطح مدارس کارهای بیشتری انجام شود تا ایدهآل حداقلی 250 عدد سرانه مصرف تخممرغ محقق شود.
دبیرستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ گفت: با کارهای پژوهشی و تحقیقاتی بسیار زیاد توانستهایم طرح بستنی سفیده تخممرغ و دیگر محصولات بر پایه تخممرغ را به وزارت بهداشت ارائه دهیم که هماکنون منتظر صدور مجوز آن و تلاش کارخانههای لبنی کشور برای تولید آن هستیم.
وی تصریح کرد: تخممرغ 13 نوع ویتامین اساسی و مواد معدنی ضروری بدن را در خود دارد.
طلاکش با بیان اینکه غنیسازی تخممرغ با اسیدفولیک در ایران انجام و پاسخ خوبی در پژوهشها دریافت شده و تز دفاعیه یک دانشجوی دکترا نیز در این خصوص بوده است، گفت: پس از جمعآوری اطلاعات پژوهش صورتگرفته، ثابت شده است که 90 درصد اسیدفولیکی که در زرده تخممرغ ایجاد میشود، میتواند قریب به اتفاق نیازهای بدن را تأمین کند و تلاش میکنیم این داروی طبیعی را در سال آینده به جامعه ارائه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال آینده چهار نوع تخممرغ غنیشده که تخممرغ غنیشده با امگا3، تخممرغ غنی شده با سلنیوم E، تخممرغ غنیشده با D3، و همچنین تخممرغ غنیشده با اسیدفولیک و روی به جامعه ارائه شود.
دبیرستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ تصریح کرد: فائو تا سال 2020 به کشورهای غرب آفریقا تکلیف کرده که سوءمصرف پروتئین شهروندانشان را با ازدیاد مصرف تخممرغ رفع کنند.
طلاکش گفت: به مناسبت روز جهانی تخممرغ، کمپینی به نام «هر مرغداری یک مدرسه» در فضای مجازی راهاندازی شده و میکوشیم که صبحانه با تخممرغ را در بین مدارس و دانشآموزان ترویج کنیم، اما متأسفانه آموزش و پرورش برای تربیت و آموزش دانشآموزان جهت ترویج صبحانهخوری کار خاصی را انجام نداده است.
طلاکش افزود: در 10 استان اصلی تولیدکننده تخممرغ در کشور که شامل تهران، البرز، آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، یزد، همدان، گلستان، قم قرار است که 100 مدرسه توسط اتحادیه مرغداران در جهت ترویج مصرف تخممرغ برنامههایی را داشته باشند.
وی گفت: همچنین روز شنبه 17 مهر در مدرسه یکهزار نفری علامه طباطبایی در منطقه 5 آموزش و پرورش و در غرب تهران ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ برنامه ویژه ای را جهت ترویج مصرف تخممرغ و صرف صبحانه با تخممرغ دارد.
طلاکش گفت: از بین 33 کشوری که در سال 2013 گزارشی را از مصرف سرانه تخممرغ شهروندان خود ارائه کردهاند، متأسفانه ایران رتبه 21 را به خود اختصاص داده است.
دبیرستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ افزود: سرانه مصرف تخممرغ در جهان به صورت میانگین 185 عدد است که البته این عدد میانگین مصرف تخممرغ با توجه به سرانه 335 عددی در مکزیک و همچنین سرانه 30 عددی در بورکینافاسو است.
وی خاطرنشان کرد: طبق تحقیقات جهانی انجام شده مصرف خام سفیده تخممرغ آلرژیزاست ضمن اینکه 60 درصد پروتئین تخممرغ در سفیده آن میباشد، اما کیفیت پروتئین زرده تخممرغ بسیار بالاتر از کیفیت سفیده است.
طلاکش تصریح کرد: ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ با کمک انجمن تخممرغ شناسنامهدار در حال انجام کارهایی برای عدم عرضه تخممرغ بدون شناسنامه در سوپرمارکتهاست که البته این امر از سوی سازمان دامپزشکی کشور نیز حمایت میشود، اما بعد از آن تلاش میکنیم که تخممرغها را براساس کیفیت درجهبندی کنیم.
انتهای پیام/فارس
کد مطلب: 434989