به گزارش سرویس سیستان و بلوچستان
تفتان ما،طی دی ماه امسال در سیستان و بلوچستان مانور سلاحهای غیرمجاز را به ویژه در شهرستان ایرانشهر شاهد بودیم، صاحبان سلاحهای غیرمجاز که باید در مقابله با دشمنان شلیک کنند امروز به راحتی در اختلافات طایفهای و انتقامگیریها، اقوام، آشنایان و همشهریهای خود را از پای در میآورند، درست مانند «چاقویی که دسته خودش را ببرد»
در جریان وقوع این قتلها که عمدتاً بر اثر اختلاف و انتقامگیری رخ داده اگر طرفین به سلاح دسترسی نمیداشتند به راستی چند درصد از این نزاعها منتج به خونریزی و قتل میشد؟
بگذریم! مروری میکنیم بر وقوع چند فقره قتل در ایرانشهر طی دی ماه امسال
*در حادثه نخست مقتول یک معلم
هشت دی ماه امسال دادکریم آهورانی آموزگار دبستان میلاد چاه جمال (ایرانشهر) توسط افراد مسلح ناشناس در روز هفتم دی به قتل رسید.
مسؤولان امنیتی علت این حادثه را انتقامگیری عنوان کردند.
*در حادثه دوم هشت نفر مقتول
هنوز مردم این واقعه دلخراش را فراموش نکرده بودند که 20 دی ماه امسال دوستعلی جلیلیان فرمانده انتظامی ایرانشهر از قتل عام هشت عضو یک خانواده در یکی از روستاهای این شهرستان خبر داد و گفت: صاحبخانه به همراه همسر و 2 فرزندشان و همچنین خواهر صاحبخانه و 3 فرزندش که مهمان آنها بودهاند توسط شلیک گلوله به قتل رسیدهاند.
*در حادثه سوم مقتول یک نفر
24 دی ماه در درگیری دو طایفه شهنوازی و دکالی در خیابان مولوی شهرستان ایرانشهر دو نفر از افراد طایفه شهنوازی به سمت یکی از شهروندان طایفه دکالی تیراندازی کردند که در پی آن مضروب به قتل میرسد.
* در حادثه چهارم مقتول کارمند فرمانداری سرباز
عصر همین روز، علیرضا دکالی کارمند فرمانداری این شهرستان در تقاطع خیابان چهارراه بانک رفاه و مولوی شهرستان ایرانشهر ترور شد.
*در حادثه پنجم دو نفر مجروح شدند
و باز هم عصر همین روز، فردی با سلاح کلت کمری در جمعهبازار ایرانشهر دو زن را از ناحیه پا زخمی کرده و متواری شده بود.
در مجموع 11 نفر طی ماه امسال در ایرانشهر به قتل رسیده و دو نفر نیز مجروح شدهاند.
اگرچه با همت به موقع مأموران نیروی انتظامی عوامل و قاتلان تمامی این قتلها دستگیر شدند اما اگر دسترسی افراد به سلاح آسان نبود آیا شاهد این حوادث تلخ در منطقه بودیم؟ آیا هشت نفر از اعضای خانوادهای به قتل میرسید؟! آیا شاهد قربانی شدن کودکان بی دفاع بودیم؟
اگرچه با همت به موقع مأموران نیروی انتظامی عوامل و قاتلان تمامی این قتلها دستگیر شدند اما اگر دسترسی افراد به سلاح آسان نبود آیا شاهد این حوادث تلخ در منطقه بودیم؟ آیا هشت نفر از اعضای خانوادهای به قتل میرسید؟! آیا شاهد قربانی شدن کودکان بی دفاع بودیم؟
*استقرار قرارگاه عملیاتی عمار و رصد مجرمان در ایرانشهر
فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان در زمینه اقدامات انجام شده برای ارتقای امنیت شهرستان ایرانشهر، گفت: بالگرد انتظامی با هدف برخورد و مقابله با مخلان امنیت در ایرانشهر مستقر شد.
سردار حسین رحیمی افزود: ایرانشهر یکی از شهرهای مهم سیستان و بلوچستان در بخش امنیت است به طوری که با تغییر تاکتیک و آوردن نیروهای تازه نفس در قرارگاه عملیاتی عمار میتوان با اقتدار با مخلان و افراد شرور برخورد کرد.
وی با بیان اینکه علاوه بر استقرار قرارگاه عملیاتی عمار و رصد مجرمان و افراد شرور، یک فروند بالگرد نیز به ایرانشهر اعزام شده است، افزود: امروز پلیس سیستان و بلوچستان توانمندی و اقتدار لازم برای دستگیری مجرمان و افراد شرور در کوتاهترین زمان و تحویل آنان به مقامات قضایی را دارد.
*سیاست دستگاه قضا در مقابل دارندگان سلاح غیرمجاز
رئیسکل دادگستری سیستان و بلوچستان در زمینه مجازات دارندگان سلاحهای غیرمجاز در این استان به خبرنگار فارس در زاهدان، اظهار کرد: در زمینه برخورد با دارندگان سلاحهای غیرمجاز دستگاه قضایی دو سیاست دارد یک سیاست تشویقی و یک سیاست قانونی.
حجتالاسلام ابراهیم حمیدی افزود: یک سیاست ما این است افرادی که سلاح غیرمجاز جنگی، شکاری و کمری در اختیار دارند را تشویق میکنیم تا با مراجعه به دستگاه قضایی، سلاحهای خود را تحویل دهند و از تخفیفات قانونی تحویل سلاح مانند تعلیق تعقیب و منع تعقیب و ظرفیتهایی که در اختیار دادگستری و دادستانی قرار دارد، استفاده کنند.
رئیسکل دادگستری سیستان و بلوچستان افزود: انتظار میرود علما و روحانیون اعضای طایفه خود را تشویق کرده تا داوطلبانه نسبت به این کار مهم اقدام کنند، این برنامه زماندار هم نیست و افراد هر زمان تمایل داشتند میتوانند خود داوطلبانه به مراجع قضایی و انتظامی مراجعه کنند.
این مسؤول ادامه داد: توصیه میکنیم مردم از این امتیاز و فرصت استفاده کنند تا با قهر مراجع قضایی مواجه نشوند.
وی گفت: سیاست تشویق برای مردم در اولویت کار قرار دارد اما اگر نیامدند و با دستگیری و بازداشت، سلاح از آنان کشف شد راه برای هرگونه کمک به آنها بسته میشود و باید مجازاتهای قانونی برای آنها اعمال شود.
اگر فردی در هنگام ارتکاب جرم و یا قتل و یا به هر طریقی با هر گونه سلاح دستگیر شود مجازات قانونی برای وی اعمال میشود و اگر متهمی را با سلاح دستگیر کنیم قطعا برخورد قهری خواهیم کرد.
*به دلیل همجواری با دو کشور افغانستان و پاکستان قاچاق سلاح به استان زیاد است
دادستان عمومی انقلاب مرکز سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به قتلهای اخیر که در جنوب استان رخ داده است به خبرنگار فارس در زاهدان گفت: استفاده از سلاح غیرمجاز پدیده بسیار شومی است که متاسفانه در این استان شاهد هستیم، افراد خیلی سریع و راحت و با بیانصافی از سلاح استفاده کرده و به خاطر یک تسویه حساب شخصی یا یک قتل، خانواده هشت نفره و از جمله کودک دوساله و سهساله را به قتل میرساند و این حکایت از فقر فرهنگی دارد.
حجتالاسلام والمسلمین علی موحدیراد افزود: ما باید در بحث فرهنگ سازی، فرهنگ مردم در حاشیه مرز و روستاها را تا حدی بالا ببریم تا قانونپذیر باشند و برای دعاوی خود به قانون مراجعه کرده و خود اقدام به تسویه حساب شخصی نکنند.
این مسؤول ادامه داد: مدارس، دانشگاه، رسانه و علما و روحانیون به ویژه اهل سنت نیز نقش بسزایی برای فرهنگ سازی در این زمینه دارند.
وی گفت: در جلسات شورای تامین نیز روی این مبحث تمرکز شده تا راهکارهایی را برای جمعآوری سلاح داشته باشیم.
موحدیراد با اشاره اینکه این شایعه مطرح است که برخی سازمانها سلاح در اختیار مردم قرار دادهاند، اضافه کرد: تاکنون موردی نداشتهایم که قتلی با سلاح سازمانی انجام شده باشد.
دادستان عمومی انقلاب مرکز سیستان و بلوچستان افزود: به دلیل همجواری با دو کشور افغانستان و پاکستان قاچاق سلاح را در منطقه زیاد داریم که با استفاده از ظرفیت قانونی برای جمعآوری و ساماندهی سلاح اقدام خواهیم کرد.
این مسؤول ادامه داد: با برگزاری جلسات با ریش سفیدان و علما تلاش میکنیم آنها را توجیه که اگر در طایفه افرادی هستند که سلاح غیر مجاز دارند، اگر این سلاحها را از طریق بزرگان طوایف در بازه زمانی معین تحویل مراجع قضایی دهند دیگر تحت تعقیب قانونی قرار نخواهد گرفت.
وی گفت: اگر فردی در هنگام ارتکاب جرم و یا قتل و یا به هر طریقی با هر گونه سلاح دستگیر شود مجازات قانونی برای وی اعمال میشود و اگر متهمی را با سلاح دستگیر کنیم قطعا برخورد قهری خواهیم کرد.
*فرهنگ استفاده از سلاح باید نهادینه شود
استاندار سیستان و بلوچستان نیز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه سلاحهای غیرمجاز در دست افراد یک آسیب است، اضافه کرد: به هر کس اسلحه میدهیم باید ظرفیت آن را داشته باشد، باید معرفت نسبت به نحوه استفاده از آن داشته باشد که این موضوع نیاز به فرهنگسازی دارد.
علی اوسط هاشمی گفت: ساختار اجتماعی سیستان و بلوچستان و برخی از استانها طایفهای است و برخیها به سلاح علاقه دارند لذا باید فرهنگسازی لازم در این زمینه انجام شود تا در نزاعهای شخصی از آن استفاده نکنند.
به گزارش فارس، علت بیشتر قتلها در سیستان و بلوچستان استفاده از سلاح غیرمجاز در خصومتها و درگیریهای طایفهای است که امیدواریم علما و ریشسفیدان با راهنمایی و ارشاد اعضای طایفه به سمت قانونپذیری از وقوع حوادث دلخراش در استان جلوگیری کنند.
انتهای پیام/فارس