گزارش تفتان ما از آسمان آبي؛ زمين گِلي؛
معضل آبگرفتگی معابر خاش و قصه تکراری روزهای بارانی/ وقتي خيابان هاي خاش به استخر تبديل مي شود
5 بهمن 1395 ساعت 9:16
بارش باران، ایجاد ترافیک سنگین و آبگرفتگی معابر و خيابان هاي خاش حکایت امروز و ديروز نيست بلكه حکایتی غريبي است که رنگ سال ها به خود دیده و معرکه ای که شهروندان را هميشه گرفتار و سردرگم کرده و مردم نيز به اين قصه تكراري عادت كردهاند و اين سناريو با هر بارش دوباره بازخواني ميشود و در يك چشم برهم زدن برخی از خیابانهای پرتردد خاش تبدیل به استخر شدند.
به گزارش تفتان ما، هرگاه آسمان آبي شهرستان خاش ابري شد و پيش بيني هاي اداره هواشناسي نويد بارندگي را داد عده اي خوشحال شدند و بعضي از شهروندان اين شهرستان نگران مسئله اي مي شوند كه با اندك باراني نيز به وقوع مي پيوندد و خيابان ها و معابر خاش با بارش باران هاي زمستاني هرساله دچار آبگرفتي شده و مشكلات بسياري را براي عابران پياده ايجاد مي كند.
بارش باران سبب آبگرفتگي بسياري از خيابان هاي اصلي و فرعي خاش شد و حتي بعضي از مغازها و اصناف را هم آب فرا گرفت و تردد خودروها و عابران را با كندي مواجه كرد و حتي حجم آب گرفتگي به اندازه اي بود كه بعضي از وسايل نقليه را مجبور به توقف كرد.
بارش باران در اين شهرستان تا حدي پيش رفت كه مدارس را نيز به تعطيلي كشاند و شهروندان نيز براي عبور از خيابان ها مجبور بودند پاچه هاي خود را بال بزنند و از عرض خيابان عبور كنند و حتي تاكسي نيز در اين شهر حكم كيميا را پيدا كرده و ناياب شده بود و آبگرفتگي بسياري از معابر تا حدي بود كه ديگر بسياري از مردم جوي هاي آب را نمي ديدند و در آنها سقوط مي كردند.
بسياري از پل هاي زيرگذر تا نيمه در آب غرق شده و رودخانه هاي فصلي اين شهرستان نيز تغيان كرده و به هيچ وجه امكان عبور و مرور وجود ندارد و شبكه هاي اجتماعي نيز امروز مملو از تصاويري است كه مردم از پل هاي و خيابان ها با مشكلات بسيار عبور و مرور مي كردند و در بعضي از پلها تنها دهانه پل بيرون مانده بود و آب حاصل از باران از هر طرف به سمت شيب پل ها سرازير شده بود و در نهايت گودالي مملو از آب را برجاي گذاشته است.
علي اي حال اين آبگرفتگي هاي هميشگي براي برخي از خودرها نيز نقص فني را در پي داشته و در زيرگذرها، پل ها و خيابان ها موجب خاموش شدن خودروها و به راه افتادن ترافيك بسيار سنگين در سطح شهر شده است.
خاكهاي كه در بسياري از محلات خاش روي هم انباشته شده بود با بارش باران حجمي از گل و لاي را ايجاد كرده بود و عبور و مرور مردم را با مشكل مواجه كرده به گونه اي كه بسياري از شهروندان با لباس هاي گل آلود در حال تردد بودند.
طبق مشاهدات خبرنگار تفتان ما در بسياري از پل هاي زيرگذر خاش اغلب تدبيري جهت تخليه آب انديشيده نشده بود و يا اگر هم راه آبي بود به دليل جمع شدن زباله در اثر وزش باد، مسدود شده و اقدامي از طرف شهرداري خاش براي پاكسازي آنها صورت نگرفته بود.
مسئولان بايد براي ساماندهي رودخانه هاي پنج انگشت و مهران در سطح شهر و جمع آوري آب رودخانه هاي فصلي خروشان، ذخيره آب در پشت بندهاي خاكي و بندسارها و سدسازي در گزو، ايرندگان، گوهركوه، چاشهي، كارواندر و غيره برنامه ريزي كنند تا بخش اعظمي از مشكلات بي آبي منطقه حل شود و مردم نيز كمتر خسارات ببينند.
في الواقع باران آمده تا لطافت خاصي به شهر ببخشد ولي متاسفانه همواره باران يادآور خاطرات خوب و خوش نيست و بارش باران در شهرخاش هيشه سبب غافلگيري خيابان ها و شهروندان شده كه در يك چشم به هم زدن شهر را تبديل به استخر مي كند.
اگر سري به شهر خاش بزنيم به اين موضوع به خوبي پي ميبريم كه در هر نقطه از شهر معركه اي جالب به راه افتاده و در اين ميان سردرگمي شهروندان خاشي به خصوص بانوان براي تردد از خيابان هاي آب گرفته هركسي به هرطريقي شده كمك مي كند ولي برخي از رانندگان نيز با كمي شيطنت چنان از عرض خيابان عبور مي كنند كه آب جمع شده چندين متر به اين طرف و آن طرف پخش مي شود و شهروندان را از سرتا پا غرق آب مي كند و دستش به جاي بند نيست و اين است حال و روز شهر خاش در روزهاي باراني.
بارش باران و آبگرفتگي معابر خاش حكايت امروز و ديروز نيست بلكه حكايتي تلخ است كه رنگ سالها به خود ديده و به رغم تلاش نيروهاي مسئول روي ديگري از بي تدبيري مسئولان را نشان مي دهد و خيلي شنيده ايم كه مديريت آب هاي سطحي در حال انجام است اما انجام اين مسئله مهم و ضروري گويا در هياهوي پروژه هاي عمراني گم شده است.
شايد آن روزهاي كه بنرهاي تبليغاتي در سطح شهر خاش نصب مي شد مسئولين شهرداري هرگز فكر نمي كردند كه روز امتحان فرا برسد و مديريت شهري بايد در ميدان عمل ادعاهاي خود را به عرصه ظهور بگذارد.
علي اي حال بارش باران و نزول رحمت الهي به جاي اينكه طراوت و شادابي را براي كوير تفتيده خاش به دنبال داشته باشد اما با بي تدبيري بعضي از دستگاه ها نه تنها مردم را دچار زحمت و مشقت نكرده بلكه چهره شهر را نيز مملو از گل و لاي كرده است.
* هروقت باران مي بارد، تن ما مي لرزد
يكي از شهروندان خاشي در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار كرد: هروقت كه هواشناسي براي شهرستان خاش بارندگي پيش بيني مي كند تن ما مي لرزد چرا كه به محض آغاز بارندگي بسياري از معابر و خيابان هاي خاش دچار آبگرفتگي مي شود عبور و مرور را با مشكل مواجه مي كند.
ناصر جمالزهي با بيان اينكه فرياد اعتراض ما به جاي نميرسد، تصريح كرد: در بسياري از اوقات مردم خاش خودشان براي برطرف كردن مشكل آبگرفتگي معابر دست به كار شده و آستين ها را بالا مي زنند و با سطل و جارو آب ها را پخش ميكنند تا سريعتر خشك و مشكل تردد حل شود.
* زيرساخت ها و شيب خيابان هاي خاش نامناسب است
يكي ديگر از شهروندان نيز كه در حال عبور از عرض خيابان پر از آب بود به خبرنگار ما گفت: با كوچكترين بارندگي، حجم بسياري از آب در خيابان هاي شهرستان خاش جمع مي شود و سبب گلايه و ناراحتي شهروندان مي شود.
منيره پيري بيان كرد: متاسفانه در بسياري از خيابان ها زيرساخت ها و شيب بندي ها مناسب نيست و بايد مسئولان فكري به حال اين شهر بكنند.
* از آبگرفتگي هاي معابر و خيابان هاي خاش خسته شده ايم
يكي ديگر از شهروندان خاشي كه تمام لباس هايش گل و لاي بود و از اين وضعيت شاكي بود، به خبرنگار ما گفت: باور كنيد ديگر از جمع شدن آب بارش درب مغازه و كوچه ها خسته شدم و هر باري كه باران مي بارد حجم بسياري از آب جمع مي شود و هيچ تدبيري نيست.
محمد كردي بيان كرد: همه از پروردگار متعال طلب باران مي كنند تا فضاي شهر لطيف شود ولي با اين شرايط و وضعيت ما ديگر از خداوند باران نمي خواهيم چرا كه شهر خاش در حال حاضر تبديل به استخر شده است.
* نیروهای ستاد بحران شهرداری خاش در آماده باش كامل هستند
شهردار خاش نيز در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما اظهار كرد: خدا را شاكر هستيم كه رحمت الهي در شهرستان خاش شروع به بارش كرده و اميدواريم كه اين بارش ها بتواند مشكلات كم آبي را كمتر كند و وضعيت بهتر شود.
عبدالمجيد تمنداني با اشاره به آبگرفتگي برخي از معابر سطح شهر، تصريح كرد: چندين جلسه ستاد بحران در محل شهرداري خاش در خصوص آبگرفتگي معابر برگزار شده است.
وي ادامه داد: از لحظه شروع بارندگي كليه پرسنل و نيروهاي شهرداري خاش در حالت آماده باش كامل هستند و تمامي عوامل امدادي در سطح شهر خاش حضور دارند و مشكلات آبگرفتگي را حل و معابر را بازگشايي مي كنند.
تمنداني با اشاره به اعتراضات شهروندان خاشي، بيان كرد: اعتراضات مردم جهت آبگرفتگي معابر به حق بوده ولي كليه نيروهاي شهرداري نيز در حال انجام وظيفه هستند و بسياري از زيرساخت ها سالهاي گذشته خراب است و تا تعمير و بازسازي كامل زمان مي برد.
وي با بيان اينكه در معابر و خيابان هاي تازه تاسيس خاش مشكل آبگرفتگي نداريم، گفت: براي حل شيب بندي مناسب در برخي از خيابان هاي سطح شهر خاش نياز به اعتبارات داريم.
شهردار خاش خاطرنشان كرد: يكي از بهترين راه هاي برطرف كردن معضل آبگرفتگي، ايجاد زهكش و لوله گذاري در خيابان ها است كه اين هم به اعتبارات بسيار زيادي نياز دارد.
تمنداني با بيان اينكه از لحظات ابتدايي آغاز بارش باران در خاش بسياري از نهرها و جداول پاكسازي شده و مسيرهاي عبور آب بازگشايي شده است، افزود: شهروندان نيز بايد با نيروهاي شهرداري همكاري كنند و از تخليه پسامندهاي ساختماني در نهرها و زيرگذرها خودداري كنند تا در هنگام بارش رحمت الهي موجب آبگرفتگي معابر و خيابان ها نشود.
وي گفت: نيروهاي شهرداري از تمامي واحدها با كليه امكانات و وسائل در نقاط مختلف شهر در حال گشت زني و خدمات رساني هستند و خوشبختانه امسال خدمات بسيار خوبي جهت جمع آوري و هدايت آبهاي روان در خاش انجام شده است.
شهردار خاش با بيان اينكه متاسفانه در برخي از منازل آب فراواني وارد شده است، تصريح كرد: در جهت روانسازي جريان آب ناشي از بارش كار لايروبي رودخانه مهران با دستگاه هاي امدادي و لايروبي كانال هاي دفع آبهاي سطحي و خروجي انجام شده است و تجهيزات و امكانات و پمپ هاي تخليه آب و پاكسازي دهانه از يك ماه قبل در دستور كار قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه تيم هاي امدادي شهرداري خاش در هفت نقطه از شهر حضور فعال دارند، گفت: در محلات اسلام آباد، آبترش، محمدآباد و حيدرآباد شرايط بسيار بحراني و حساس است.
تمنداني خاطرنشان كرد: 4 كارگروه در ستاد مديريت بحران شهرداري خاش تشكيل شده تا هشدارهاي به موقع در شرايط عادي انجام شود و اين كارگروه ها زیر مجموعه این ستاد در 4 مرحله پیشگیری، آمادگی ، مقابله و بازتوانی، تخصصی می شوند.
وی ایجاد ساختار سازمانی کارگروه ها و بهره گیری از نظرات را از وظائف این ستاد برشمرد و گفت: ارائه برنامه جامع برای کنترل شرایط اضطراری ناشی از وقوع سوانح بزرگ و بارندگی و سیل در شهر از دیگر اقدامات کارگروه های شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرداری خاش است.
شهردار خاش اظهار كرد: كليه پرسنل و نيروهاي خدماتي و امدادي شهرداري خاش تا پايان شرايط ناپايداري جوي در آماده باش كامل هستند و از هيچ كوششي دريغ نخواهند كرد.
انتهاي پيام/
کد مطلب: 435974