گزارش قالیباف از حادثه پلاسکو در مجلس شورای اسلامی
32 دقیقه قبل از ریزش پلاسکو، اعلام تخلیه ساختمان به همه نیروها داده شد/پله ها به یکباره فروریخت
14 بهمن 1395 ساعت 8:42
شهردار تهران گفت: یکی از موضوعات مهم این بود که 32 دقیقه قبل از ریزش پلاسکو، اعلام تخلیه ساختمان به همه نیروها داده شده بود و نیروهای مردمی را بیرون کرده بودند. شهید امینی به همراه برخی دیگر از آتش نشانها از مسیر پلهها در حال خروج بودند تا کسی از مردم و بچهها در ساختمان نمانده باشند که در همین حین بخش از پلهها فرو میریزد.
به گزارش سرویس اجتماعي تفتان ما،محمدباقر قالیباف امروز با حضور در مجلس در رابطه با حادثه پلاسکو توضیحاتی ارائه کرد.
وی گفت:از دو نگاه به این حادثه میپردازم و در موضوعات دیگر حتما کمیسیونهای تخصصی مجلس به آن خواهند پرداخت. اولین نگاه از بعد مدیریت بحران است،حوادثی که اتفاق میافتد یا عامل انسانی در آن دخیل است یا اشکالات ساختاری دارد که منجر به این حوادث میشود.
وی با اشاره به بخش ساختاری حادثه گفت: یک نگاه سیستمی و فرآیندمحور به موضوعات حوادث وجود ندارد و این یک چالش جدی و اساسی است. از مرحله قانونگذاری تا اجرا و نظارت کهنگی قوانین، وجود دارد و خیلی اوقات مسئولیتها مشخص نیست و تداخل مسئولیت تنظیم نبودن مسئولیت و اختیارها به چشم میخورد.
قالیباف با اشاره به چند نمونه از حوادث این چنینی گفت: در سال 76 یک هواپیما در اصفهان در نقطهای از باند خارج شد که چند ساعت زمان برد البته مسافران صدمهای ندیدند اما از ساعت 8:30 شب تا ساعت 6 صبح روز بعد به مسافران دسترسی نداشتیم که اگر مجروح شده بودند و جان خود را از دست میدادند ما چه پاسخی برایش داشتیم.
وی ادامه داد: در سال 82، در بهمن ماه در حادثه قطار نیشابور بیش از 320 کشته دادیم، بخشی مفقود شدند و 408 مجروح دادیم در سال 92 نیز در اتوبان قم طی دو تصادف 43 کشته داشتیم که در آتش سوختند.
شهردار تهران گفت: در فرآیندها یقین دارم دچار مشکل هستیم در زلزله منجیل که یک حادثه طبیعی و بزرگ بود و پس از آن در حادثه بم با اقدامات دولت و دستورات رهبری سازمان مدیریت بحران فعلی شکل گرفت که برای پیشگیری از این حوادث بود.
وی افزود: اگر روند تحلیلی به حوادث داشته باشیم از گذشته تا اکنون میبینیم در حوادث اشکالات ساختاری داریم برخی بحرانها یک حادثه است اما تبدیل به یک روند میشوند مثل محیط زیست که امروز آلودگی،هوا، خاک و آب بحرانی شده است که ادامهدار است.
قالیباف گفت: در سازمان مدیریت بحران نیز چون طبق قانون 5 ساله بود بر اساس اصل 85 قانون مشکل قانونی دارد و علاوه بر آن بخشهای ساختاری هم در آن وجود دارد.
وی در مورد حادثه پلاسکو گفت: قبل از این حادثه وظیفه داشتیم مدیریت بحران را انجام داده و از آن پیشگیری کنیم چرا که شهرداری تهران تنها سازمانی است که در بین شهرهای کشور مدیریت بحران را هم به عهده دارد در سایر استانها و شهرها این موضوع بر عهده استانداری و فرمانداری است.
وی گفت: مهمترین ساماندهی از بعد مکانی اینگونه بوده که تا جایی که مرکز فرماندهی از بعد ساختاری و مکانی در تهران وجود دارد و در بحث امنیت کارگاههای کوچک به درستی اقدامات انجام شده مقاومسازی پلها، ارزیابی بیمارستانها انجام شده و به مراکز مربوطه داده شده، گروههای دوام تشکیل شده و آموزشهای مناسب و مانور دارند برای زلزله نیز بیش از 5 هزار گروه سازماندهی شدهاند.
شهردار تهران افزود:در طی 10 سال گذشته 120 سوله بحران ساخته شده و تجهیزات برای حوادث غیرمترقبه در آن است حتی ارتباطات خارج از بیسیم در آن برقرار است. اردوگاههای اسکان و مانور، مراکز بهداشتی و درمانی آماده است و هر ساله مانور میدهیم.
وی گفت:در حوزه حریق از زمانی که شهرداری را گرفتهام 74 ایستگاه بود که اکنون به 125 ایستگاه آتشنشانی رسیده و با ترافیک سنگین تنها شهری هستیم که استانداردهای بینالمللی را در رسیدن به حوادث آتشسوزی رعایت میکیم. در حادثه پلاسکو نیز کمتر از 2.5 دقیقه به محل رسیدهایم.
وی گفت:در ماشینهای عملیاتی از 280 خودرو در سال 84 به 900 خودرو رسیدهایم، نردبانهای 54 متری در کشور نداشتیم اکنون نردبانهای 54 متری و 33 متری خریداری شده است در موضوع بافت فرسوده تنها شهری هستیم که 30.4 درصد را احیا کردهایم در حالی که سایر شهرها 7 درصد است.
قالیباف گفت: منطقه 12 که ساختمان پلاسکو در آن قرار دارد قوانین و مقرراتش را به طور خاص پیگیر بودیم در تاریخ 7 اردیبهشت 93 در شورای شهر گفتم قانون اشکالاتی دارد به درستی انجام نمیشود مسئولیتها در هم است و درست است که طبق ماده 14 قانون شهرداری، شهرداری باید برای حریق و سیل اقداماتی انجام دهد اما ما طبق قانون پیش رفتهایم برای سیل امروز بیش از 500 کیلومتر در تهران تونل و کانال، برای آبهای سطحی زدهایم، 1800 نقطه آبگیر داشتیم که اکنون به 100 نقطه رسیده است.
وی تأکید کرد: برای ساختمان پلاسکو علاءالدین شخصا موضوع را دنبال کردهام رفع خطر در امکان عمومی را پیگیر هستیم اما باید توجه کرد بعضی از خطرها بالفعل و برخی بالقوه است در اماکن عمومی خطرهایی داریم که بالفعل است هر چند گاهی میخواهیم کار را جلو ببریم صاحب شخصی دارد و نیاز به حکم قضایی پیدا میکنیم.
وی افزود: در پلاسکو اخطاریهها را دادهایم آموزشها را هم دادهایم برای پیشگیری در مدیریت بحران آموزش برای همه کسانی که در آنجا زندگی میکنند بعد از دو بار که لغو شد فقط 17 نفر شرکت کردند. بخشنامه چگونگی آتش را به همه دادهایم.
شهردار تهران بیان کرد: بر اساس مصوبه هیأت دولت در سال 93 و مواد قانونی 105 وزارت کار مسئولیتهایی دارد بگونهای که در مادههای 96، 101 و 105 آمده که حتی بازرس وزارت کار ضابطه دادگستری است در ماده 3، 4 و 5 این قانون سازمان آتشنشانی و شهرداریها همکار بازرس و مجموعه وزارت کار معرفی شدهاند و وزارت کار میتواند به عنوان ضابط از دادسرا یا دادگاه حکم توقیف را بگیرد و دادسرا مکلف است حکم توقیف بدهد و رفع آن شدنی نیست مگر با گزارش بازرس.
قالیباف گفت: ساختمان علاءالدین و پلاسکو را پیگیری کردهایم روزی که به علاءالدین رفتم مشکل حریق و سازه داشت برای بستن رفتیم اما اجازه ندادند دادگاه اول حق را به شهرداری داد البته ما بر اساس کمیسیون ماده 100 رفتیم و به صرف آتشنشانی اجازه نداشتیم. صاحب این ملک اعتراض کرد دوباره رأی را به ما دادند دوباره نتوانستیم تخریب کنیم رأی به تجدید نظر رفت. بیش از 2.5 سال است تلاش میکنیم اما شورای تأمین به دلیل مسائل امنیتی آن را عقب انداخته است.
وی گفت:هنوز که هنوز است بعد از پیگیری شخص بنده و شورا هنوز قادر نشدهایم کارمان را به اتمام برسانیم این واقعههای تلخی است که در آن بروکراسی وجود دارد.
شهردار تهران یادآور شد: در حین عملیات حادثه پلاسکو زمان رسیدن به حادثه را داریم که کمتر از 2.5 دقیقه بود در بخش تجهیزات هیچ مشکل تجهیزاتی نداشتهایم به حد کفایت و امکانات بود اما این بحث قبول است که ما برای حوادث معدود تجهیزاتمان کامل است اما تعداد بیشتر شود این مشکل وجود خواهد داشت.
وی افزود: در ماجرای پلاسکو امکان استفاده از هلیکوپتر نداشتیم در اختیار امداد و نجات است و اصلا نیازی به آن نبوده است در عملکرد میدانی نیز نیروها به موقع رسیده یکبار آتش مهار شده و دوباره حریق اتفاق افتاده است .
وی در رابطه با بحث تخلیه ساختمان گفت: 32 دقیقه قبل از ریزش اعلام تخلیه را به همه نیروهای عملکننده دادهایم چون مردم بیرون شده بودند چرا که جمعیت این ساختمان و افراد شبخواب آن معلوم است اما خوشبختانه در مجموع فقط 6 نفر از مردم فوت شدند که حاکی از تخلیه مناسب است.
قالیباف گفت: شهید امینی نیز به همراه برخی دیگر از آتشنشانها در زمان تخلیه ساختمان از مسیر پلهها در حال خروج بود تا کسی از مردم و همکاران آتشنشان در ساختمان نمانده باشند که در همین حین بخشی از پلهها فرو ریخت.
وی در مورد برداشت آوار نیز گفت: با همه استانداردهایی که وجود داشته کار پیش رفته است در مقایسه با حادثه 11 سپتامبر باید حادثه پلاسکو 10 روز زمان میبرد که کمتر از 9 روز زمان برد در حالی که در 11 سپتامبر کار عملیاتی در بخش اول 90 روز زمان برده و کل آن 8 ماه به طول انجامیده است. همچنین سازه متصل در این ساختمان در همه مجموعه بوده و باید برش میخورده تا آواربرداری انجام شود که همه این اقدامات انجام شده است.
انتهای پیام/فارس
کد مطلب: 436190