۰
گزارش تفتان ما از وحدت بين طوائف جنوب شرق كشور؛

نقاط ضعف و قوت مردم سرحد زمین/ زنده نگهداشتن فرهنگ قدیمی نیاز مهم در جامعه امروزی شهرستان خاش است

شهرستان خاش سیستان و بلوچستان از روزگار قدیم مهد فرهنگ و تمدن بوده که وجود سکونتگاه‌های تاریخی در جوار تفتان و بیرک و ایرندگان و اطراف شهرستان خاش گواه بر این مدعا است و نقاط ضعف و قوت مردمان در منطقه مشهود است.
نقاط ضعف و قوت مردم سرحد زمین/ زنده نگهداشتن فرهنگ قدیمی نیاز مهم در جامعه امروزی شهرستان خاش است
به گزارش تفتان ما، زنده نگهداشتن فرهنگ غنی و آداب و رسوم قدیمی منطقه خاش با توجه به وجود حساسیت‌ها در شرایط از ملزومات و ضرورتهای مهم به شمار می آید.

خاش بعنوان سرزمین قبائل و طوائف مشهور بوده و از قدیم الایام تاکنون اصالت و فرهنگ و تاریخ اقوام در این منطقه از ایران اسلامی حفظ شده و آن را در پوشش و لهجه و گویش قدیمی و آثار و هنرهای دستی می بینیم.

مرز داری و غیوری و دلامردی و داشتن روحیه مبارزه طلبی و استکبارستیزی در ذات مردم خاش است و مردم بلوچ و غیور خاش از هر جهت الگو و سرمشق در برادری و اتحاد و دفاع از مرزهای میهن هستند.

اگر به دوران قبل از انقلاب و یک قرن و دو قرن اخیر تاریخ شفاهی خاش را مورد کنکاش قرار بدهیم بخوبی در می یابیم که مردم بلوچ در سرزمین خاش دارای چه ویژگی های شاخص و برجسته ای بوده اند.

ارتباط و تعامل مردم طوائف قلندرزهی، شهنوازی، گمشادزهی، ریگی، شه بخش، ناروئی، میربلوچزهی، ایرندگانی، خاشی"جمالزهی"، براهویی، شهلی بر اقوام فارس شامل یزدی، سیستانی، بیرجندی و غیره در همین یک قرن بیشتر و کمتر بیانگر این مطلب بوده که بزرگان و معتمدان منطقه با هم نزدیکی ها و مهر و محبت خاصی داشته اند.

بعنوان مثال در قوم قلندرزهی بوده اند کسانی مثل نورالله جیهند، محمدرحیم و رئیس شاهو، محمدعلی فقیر، خالقداد محمدرحیم، خدا بخش رئیس، حاجی الله بخش سیاه خان، حاجی چراغ و حاجی نواب حاجی بارخان، حاجی ملک و حاجی قادر و مولوی جلال و عیسی خان و عبدالله شمشیر و غیره با رهبری و همفکری سردار فقیرخان قلندرزهی که با خوبیارخان و سردار خان محمد شهنوازی و سردارخلیل خان گمشادزهی و سردار مهر الله خان ریگی ارتباط خوبی داشته اند و بخوبی نیازهای مردم بلوچ را با توان و قوت و همفکری برآورده می کرده اند که کم و بیش این مراودات در فرزندان اینها وجود دارد اما به شدت تعاملات بین فرزندان کاهش پیدا کرده است.

بعد از انقلاب و در 38 سال اخیر که شهرها وسعت پیدا کرده و جمعیت زیاد شده اند و زندگی مردم در چهاردیواری ها محصور مانده سرداران جوان تر مانند خوبیارخان شهنوازی و لال خان قلندرزهی و بشیراحمد ریگی و غیره تقریبا توانسته اند راه پدران خود را بروند اما انتظارها بیش از این هست.
 
* ارتباطات‌ و تعاملات بین طوائف باید به خارج از طوایف و در شعاع گسترده باشد
لال خان قلندرزهی سرطايفه قلندرزهي در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما اظهار كرد: ارتباطات‌ و تعاملات بین طوائف باید به خارج از طوایف و در شعاع گسترده باشد زیرا برادری و اخوت و مهر و محبت با دید و بازدید ها و ارتباط گیری های زیاد تقویت و حفظ می شود و این مزیت مهم به کاهش مشکلات در سطح جامعه کمک می کند.

به گفته وی دوستی و رفاقت مردم در طوائف مختلف گره گشا در امور بوده و قطعا اثرات خوب و ارزشمند در کنار هم بودن و در کنار هم ماندن پیشرفت و توسعه جامعه خاش و منطقه پرظرفیت سرحد زمین است.

وی بيان كرد: تاکید و توصیه من به افراد طائفه خودم همین بوده که مهر و محبت را در داخل طائفه بیشتر کنند و با هم نشست و برخاست داشته باشند و همین موضوع را با مردم دیگر طوائف داشته باشند و در راستای وحدت و همبستگی به مردم خدمت کنند.

قلندرزهي حفظ حرمت ها و احترام به بزرگترها و شفقت بر کوچکترها و برخورداری از روحیه ایثار و گذشت را از نیازهای مهم در جامعه کنونی خاش عنوان کرد.

 سرطايفه قلندرزهي استفاده از ظرفیت دولتمردان و نماینده مردم در مجلس، بزرگان و معتمدان و نخبگان و افراد دارای رای را متذکر شد و اذعان کرد: علماء و بزرگان مورد احترام همه مردم هستند و بعنوان رهبر و راهنما باید مورد تکریم واقع گردند.

قلندرزهی اظهار كرد: جامعه خاش دارای زیباییهای خاص خودش هست که امیدواریم همه اقشار جامعه تلاش کنند در کنار هم بودن و در کنار هم ماندن و ایثار و گذشت و مهر و محبت را در خود تقویت کنند.
 
----------------------------
گزارش از محمدامين ميربلوچ زهي
----------------------------
 
انتهای پیام/
سه شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۵
کد مطلب: 436798
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *