شَلَمچه منطقهای مرزی در غرب خرمشهر و نزدیکترین نقطه مرزی به شهر بصره است. دشت شلمچه تا عمق خاک عراق ادامه دارد.شَلَمچه منطقهای مرزی در غرب خرمشهر و نزدیکترین نقطه مرزی به شهر بصره است. دشت شلمچه تا عمق خاک عراق ادامه دارد.
جاده ترانزیت خرمشهر – بصره از منطقه شلمچه می گذرد و در دو طرف مرز و در حوالی این نقطه گمرک و پاسگاه شلمچه ایران و عراق قرار دارند.
شلمچه یکی از مهمترین محورهای حمله ارتش عراق به ایران در 31/6/1359 بود. ارتش عراق با گذر از این منطقه به سوی خرمشهر تاخت. پس از عملیات بیتالمقدس که به بازپسگیری خرمشهر به دست ارتش ایران انجامید این منطقه همچنان در دست ارتش عراق بود.
دشمن در سال 1364 به دنبال مشاهدهی پیشرویهای رزمندگاناسلام، به فکر ایجاد مانعی غیر قابل عبور برای نیروهای اسلام افتاد؛ بنابراین پیرو تدابیر پدافندی خود، در شمال جزیرهی بوارین، آبزیادی را در زمینی به وسعت هفتاد و پنج کیلومتر مربع، رها ساخت.
در طول جنگ منطقه شلمچه صحنه عملیاتهای بیتالمقدس، رمضان، پشتیبانی والفجر8، کربلای4، کربلای5، کربلای8 و بیت المقدس7 بود که در این میان، نبرد کربلای5 از جایگاه ویژهای برخوردار است. این عملیات را می توان سخت ترین عملیات نام برد.
در عملیات کربلای 5 مردان بزرگ زیادی شهید شدند که در بین ایشان سرداران شهید یدالله کلهر قائم مقام لشگر 10 سیدالشهداء و حسین خرازی فرمانده لشکر 14 امام حسین(ع) ، شهید میثمی ، دقایقی و... به چشم می خورند.
حضور پرشور مقام معظم رهبری درتاریخ هشتم مهر ماه 1378 در مشهد شهیدان شلمچه، نورانیّت خاصی به این منطقه داد و بنا به دستور معظمله مقرر شد یادمان شهدای شلمچه و فضاهای مورد نیاز و جادههای ضروری، طراحی و اجرا شود.
در این یادمان، 8 شهید مدفون هستند که در بخش مرکزی یادمان قرار دارند. امروزه شلمچه یکی از محورهای تردد زائران کربلاست که قبل از زیارت کربلای معلی به زیارت یاران آخرالزمانی امام حسین(علیه السلام) در کربلای ایران مشرف می شوند.