معرفي تعاوني هاي موفق (۲)
پرورش طاووس در تعاونيِ قرقاول با كمك بوقلمون ها!
3 مرداد 1396 ساعت 14:17
خانم معصومه بابايي يكي از فعالان اقتصادي موفق مازندران است، او پس از سالها توليد و فروش موفق قرقاول، حالا پرورش طاووس را هم به سبك خودش در دستور كار دارد.
به گزارش تفتان ما به نقل از سازمان بسيج سازندگي، اگر عاشق پرندگان باشيم و همزمان به همان ميزان از شغل دولتي بيزار، پرورش پرندگان تزئيني و خوراكي مي تواند يك شغل تمام عيار و جذاب باشد. همه مي توانند با تجهيزات و امكانات اندك وارد اين عرصه شوند و به مرور زمان به يك پرورش دهنده تمام عيار و موفق تبديل شوند. پرورش طاووس به عنوان يكي از زيباترين مخلوقات خدا، شغلي جذاب و سودآور است كه مي توان آن را با سرمايه اي اندك شروع كرد.
خانم معصومه بابايي يكي از فعالان اقتصادي موفق مازندران است. او پس از سالها توليد و فروش موفق قرقاول، حالا پرورش طاووس را هم به سبك خودش در دستور كار دارد. خانم بابايي فعاليت توليدي را از 13 سال قبل در قالب شركت تعاوني قرقاول سراي مازند شمال با پرورش قرقاول شروع كرده است.
شروع توليد در آستانه بازنشستگي
او درباره ورود به عرصه توليد مي گويد: «شوهرم در حالي كه 5 سال تا بازنشستگي از شغل دولتي فاصله داشت، يك روز به من گفت كه علاقمند به راه اندازي يك كسب و كار جديد است و پرورش قرقاول را دوست دارد. در آن مقطع تعدادي از فرزندان و اعضاي خانواده ام با وجود برخورداري از تحصيلات مناسب بي كار بودند. به همين دليل تصميم گرفتيم كار توليد را به صورت تعاوني دنبال كنيم تا از مزاياي تعاوني نظير معافيت مالياتي و ... بهره مند شويم.»
اين فعال اقتصاد مقاومتي مي افزايد: «پرورش قرقاول را از يك محوطه 50 متري آغاز كرديم. همسرم هر روز از ساعت 6 تا 7 صبح در كارگاه فعاليت مي كرد و سپس راهي محل كار دولتي اش مي شد. از اين ساعت به بعد اداره كارگاه بر عهده من بود. حضور بيشتر من در مزرعه موجب شد تا به مرور بار اصلي و محوري اداره كارگاه روي دوش من قرار بگيرد. ابعاد كار با تلاش اعضاي خانواده به مرور توسعه پيدا كرد و نه تنها از استان هاي مختلف كشور سفارش قرقاول گرفتيم، بلكه توانستيم به ارمنستان، تاجيكستان و عراق قرقاول صادر كنيم.»
پرورش طاووس توسط خانم فرمانده
در كارنامه معصومه بابايي فعاليت به عنوان فرمانده پايگاه بسيج هم ديده مي شود و او با برگزاري كلاس هاي گوناگون براي اعضاي پايگاه هاي بسيج در مازندران كوشيده است تا فوت و فن هاي خوداشتغالي و پرورش كبك را به همگان آموزش دهد. تعاوني قرقاول سراي مازند شمال در حال حاضر زميني به وسعت 700 متر مربع در اختيار دارد و براي 7 نفر اشتغالزايي كرده است.
با وجود رضايت خانم بابايي از درآمد حاصل از پرورش قرقاول، فعاليت او به همين حوزه محدود نمانده است. پرورش طاووس هاي زيبا و زينتي، عرصه جديدي است كه او پيش روي خود گشوده است. او مي گويد: «براي تكثير طاووس و جوجه گرفتن از تخم هاي نطفه دار آنها، ناگزير شدم از بوقلمون كمك بگيرم و همين مساله موجب شد كه پرورش بوقلمون هم يك عرصه جديد براي فعاليت من باشد. تخم نطفه دار طاووس ها را زير بوقلمون هاي كرچ قرار مي دهيم و آن ها به خوبي جوجه هاي طاووس را به دنيا مي آورند. در حال حاضر هر عدد جوجه طاووس را به قيمت 300 هزار تومان مي فروشم. قيمت هر عدد كبك هم حداقل 100 هزار تومان است.»
جزئياتي درباره عرصه بكر پرورش طاووس
طاووس ها، نژادها و رنگ و لعاب هاي مختلفي دارند، سر وكار داشتن با اين پرندگان زيبا، نيازمند برخورداري از اطلاعات كافي است. در قدم اول بايد بدانيم كه يك مزرعه با چه امكاناتي مي تواند لانه طاووس ها باشد. البته يك مزرعه پرورش طاووس، امكانات عجيب و غريبي نمي خواهد. اگر در زمين آب كافي و سالم براي اين حيوانات فراهم باشد، لانه طاووس ها را مي توان همان جا بنا كرد به شرطي كه دور تا دور آن را كاملا محصور شود تا پرندگان از اين محيط بيرون نروند. بعد از آن، زمين را بايد به قسمتهاي مختلف با اندازه هاي سه متر در سه متر تقسيم بندي و براي هر جفت طاووس، يك لانه سقف دار تهيه شود.
طاووس ها نياز به راه رفتن و جنب و جوش دارند و نمي شود آن ها را در يك محيط كوچك زنداني كرد. بنابراين براي تعيين اندازه زمين مورد نياز بايد در قدم اول تعداد پرندگان مشخص شود. متراژ زمين بيش از هر چيز به تعداد پرندگان بستگي دارد و هر چه اين تعداد بيشتر باشد به همان نسبت هم زمين بيشتري مورد نياز است. براي ۳۵ جفت طاووس تقريبا ۵۰۰ متر مربع زمين مورد نياز است.
در همه جاي ايران مي توان طاووس پرورش داد
براي طاووس ها فرقي نمي كند كه كجا زندگي كنند، در هر نقطه از كشورمان مي شود اين حيوانات را پرورش داد به شرطي كه محيط دل باز و باب ميل شان فراهم شود. بعد از آن كه مزرعه پرورش پرنده با اندازه و امكانات لازم تهيه شد، نوبت به خريد پرنده ها مي رسد. براي خريد پرنده مولد بايد در نظر داشته باشيم كه طاووس، پرنده اي ايراني نيست، براي همين بهتر است يك جفت از كشورهايي كه در زمينه پرورش اين پرنده سابقه دارند وارد شود. پس از آن پرنده ها، زاد و ولد مي كند و طاووس ها زياد مي شوند. دقيقا از همين زمان كسب و كار جان مي گيرد و گسترش پيدا مي كند.
البته وارد كردن طاووس سختي هاي خاص خودش را دارد چرا كه هر نژاد را بايد از يك كشور به صورت جداگانه وارد كرد. اما هميشه در هر كاري يك راه ميان بر وجود دارد. در پرورش طاووس هم راه ميانبر، وارد كردن از تركيه است.
سود پرورش طاووس چقدر است؟!
مجوز پرورش طاووس به عنوان يك پرنده زينتي بايد از سازمان جهاد كشاورزي اخذ شود. اين مرحله از كار چندان پيچيده نيست. اگر شريط تعيين شده مانند مكان مورد نظر، تجهيزات و نوع پرنده را براي پرورش طاووس تامين شود در كمتر از يك ماه مجوز صادر ميشود.
طبق برآوردهاي اصولي، جمع هزينه نگهداري از هر جفت طاووس، بدون در نظر گرفتن هزينه اوليه براي خريد يا اجاره زمين، ۲۵۰هزار تومان در سال است. اين در حالي است كه قيمت هر عدد طاووس بالغ معمولي حداقل 1 ميليون و 100 هزار تومان است. با اين حساب فروش طاووس و پرهايش شغلي بسيار سودآور است.
انتهاي پيام/
کد مطلب: 440338
آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/440338/پرورش-طاووس-تعاوني-قرقاول-كمك-بوقلمون