به گزارش سرویس باشهدا
تفتان ما
امیرسرلشگر منصور ستاری در 15 دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی و همرزمان اش به شهادت رسید. وی نقش بی بدیلی در ارتش جمهوری اسلامی ایران داشت که آنچه در ادامه خواهید خواند گوشه ای از تلاش های این شهید عزیز است.
هدایت راهبری شهید ستاری در روزهای پر تلاطم جنگ تحمیلی و تلاش کارکنان سایت رادار سوباشی، واقع در همدان، به عنوان یکی از مهمترین سایتهای راداری کشور در زنجیره عظیم پدافند هوایی، نقشی مهم در عرصه دفاع هوایی کشورمان ایفا کرد.
حساسیت و اهمیت سایتهای راداری پدافند هوایی در روزهای دفاع مقدس، به قدری بالا بود که نقشی سرنوشت ساز در عرصه نبرد هوایی میان کشورمان و نیروهای متجاوز بعث عراق ایفا میکرد.
سایت رادار سوباشی، به عنوان یکی از پر اهمیتترین سایتهای راداری کشورمان با رادارهای پیش اخطار، رادارهای کنترل آتش، سامانه های موشکی زمین به هوا، شبکه دیده بانی، توپهای ضدهوایی و ... توانست راه نفوذ را بر نفوذ و حملههایی هوایی دشمن ببندد.
این سایت راداری واقع در ارتفاعات سوباشی همدان، به عنوان یکی از مهمترین سایتهای راداری کشور در زنجیره عظیم پدافند هوایی نقش ویژه و موثری در مقابله با تهاجمات هوایی عراقیها در زمان جنگ تحمیلی ایفا کرد.
رادار سوباشی، با تغذیه چندین سایت راداری، سایتهای موشکی زمین به هوا و سامانههای توپ ضدهوایی آسمان کل منطقه غرب، بخشی از شمال غرب و جنوب غرب را تحت پوشش خود قرار داشت. با توجه به اهمیت مناطق یادشده به عنوان معابر نفوذ هواپیماها و هلیکوپترهای دشمن یا هر نوع هواگرد دیگر، از وجود نفراتی که در سطح آموزش و مهارت بالا باشند در سایت راداری فوق استفاده میشد.
با تلاشهای سرلشگر منصور ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش و پدافند هوایی و به دلیل عملکرد مناسب این سایت راداری، خلبانان عراقی همواره از نزدیک شدن به آن اجتناب میکردند. به همین دلیل در برخی مواقع حریم دفاعی این سایت را دور زده و از سایر قسمتها شامل جنوب و شمال کشور وارد حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران میشدند.
این مسأله زحمت نیروهای عراقی را برای دستیابی به اهداف خود دشوارتر می کرد. بنابراین آنها شدیداً در تلاش بودند که سایت راداری فوق را مورد حمله مستقیم و انهدام قرار دهند.
عاجز ماندن نیروی هوایی بعث عراق
عملکرد فرماندهی پدافند هوایی و همرزمان شهید ستاری، به کمک تلاش کارکنان این سایت راداری و هدایتهای به موقع و کنترل مداوم بر پهنه هوایی کشور توسط نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، موجب شد تا 157 مرحله به سایت فوق حمله و عراقیها تلاش کنند تا با استفاده از موشکهای ضدرادار این سایت راداری را مختل کنند. اما هوشیاری یادشده موجب شد تا در تمامی این حملهها ناکام بمانند.
ژنرال (سعید شعبان) فرمانده وقت نیروی هوایی عراق در مصاحبهای با بخش فارسی رادیو بغداد با عصبانیت عنوان می کند که «به هر طریق ممکن افتخار نابودی پایگاه سوم شکاری همدان و سایت راداری سوباشی (حتی اگر خلبانان عراقی نتوانستند) باید نصیب خودم شود».
پس از شروع تجاوز منافقین در سوم مردادماه 1367 و آغاز عملیات مرصاد، متعاقب یکی از تجاوزهای عراق در 4 مرداد همان سال، رادار سوباشی مورد اصابت بمبی قرار می گیرد که در محوطه سایت منفجر میشود. بر اثر این انفجار، سقف اتاق عملیات دچار ریزش شد و تکه ای از آهن سقف بر سر شهید سروان «فرهاد دستنبو» اصابت کرد و منجر به مجروح شدن وی شد.
این شهید بزرگوار در آن روز علیرغم مجروحیت همچنان به ادامه مأموریت خود مشغول می شود. روز 5 مردادماه سال 1367، با توجه به حجم بالای فعالیتهای سایت، تقریباً تمامی کارکنان سایت با جدیت و تلاش وافر به انجام وظیفه مشغول هستند. تعدادی از کارکنان نیز با توجه به اینکه در شیفت شب قبلی به سر میبردند به صورت داوطلبانه، کماکان به انجام مأموریت میپرداختند. در ساعت 16 روز پنجم مردادماه سال 1367، هواپیماهای عراقی که در دستیابی به اهداف خود در بمباران شهرهای غربی کشور ناتوان مانده بودند، در بازگشت از مأموریت خود، به وسیله موشک هوابهزمینی که از فاصله ای دور شلیک شده بود اتاق عملیات سایت سوباشی را منهدم کرد و 19 نفر از کارکنان سایت که با سرپرستی شهید سرهنگ دوم رجبعلی جودکی مشغول انجام وظیفه بودند را در همان لحظه به شهادت می رسانند.
حضور ایثارگرانه و مسئولانه کارکنان سایت فوق تا آخرین لحظه علیرغم اینکه تعدادی از آنها در زمان استراحت خود و داوطلبانه در محل عملیات حضور پیدا کرده بودند و شهادت و پایمردی و انجام وظیفه تا آخرین لحظه، منجر به این شد که نام سایت سوباشی و ایثارگری کارکنان شهید آن برای همیشه در تاریخ دفاع مقدس ثبت شود.
پایان پیام/