۰
گزارش تفتان ما از رخنه موریانه‌وار "حاشیه‌نشینی" بر جان شهرها؛

جنوب شرق كشور رکورددار حاشیه نشینی/ توسعه نامتوازن شهري عامل ایجاد حاشیه نشینی و ساخت و ساز غیرمجاز

حاشیه نشینی یکی از مشکلات دامن گیر امروز شهرهاست که در جنوب شرق كشور با رشد فزاینده ای همراه بوده و جمعیت بسیار زیادي را به خود اختصاص داده است و اين معضل، بحران‌هایی مانند قتل، اعتیاد، سرقت، کودکان کار و زنان خیابانی را به وجود آورده و دستگاه های متولی نیز تاکنون نتوانسته اند اقدامات بازدارنده ای داشته باشند.
    جنوب شرق كشور رکورددار حاشیه نشینی/ توسعه نامتوازن شهري عامل ایجاد حاشیه نشینی و ساخت و ساز غیرمجاز
به گزارش  تفتان ما ، اين روزها اسکان غیررسمی گروهی از افراد در حاشیه شهرها، پدیده ای به نام حاشیه نشینی را به وجود آورده که علاوه بر ساکنان حاشیه شهر، سایر شهروندان نیز از آسیب های آن در امان نیستند.
 
در واقع نبود نظارت کافی بر حاشیه شهرها، این مناطق را به مراکزی امن برای متخلفان تبدیل کرده تا جایی که حتی ساکنان قانونی این مناطق از خطرات در امان نیستند.
 
سرقت، بزهکاری، خرید و فروش مواد مخدر، مشکلات اخلاقی و ساير مشکلات از جمله معضلاتی هستند که می توان ریشه آن را در حاشیه نشینی جست و جو کرد.
 

 
حاشیه نشینان همان مهاجرانی هستند که شاید به دلیل مسائل مالي و مزیت های کم روستاهایشان جهت كسب ظرفیت و مزیت های بیشتر به حاشیه شهرها پناه می آورند و چون به عنوان نیروی انسانی مازاد در حاشیه شهرها زندگی می کنند سبب ایجاد معظلات و مشکلات فراوان اجتماعی و حتی امنیتی در این شهرها می شوند.
 
علي اي حال این معضل چهره و سیمای شهر را بدقیافه و زشت كرده و سبب افزایش فاصله طبقاتی و مشکلات دیگر می شود و شاید بتوان گفت این افراد به عنوان شهروند مشروع در جامعه شهری پذیرفته نشده اند.
 
شهرستان خاش دارای مناطق حاشیه نشینی بسیاری است که طبق آمار استخراج شده از مرکز بهداشت درسال ۹۳ در مناطق حاشیه نشین خاش حدود چهار هزار و 951 خانوار و جمعیتی بالغ بر 21 هزار و 239 نفر زندگی می کنند که روستاهای محمدآباد، نصرت آباد، ناصرآباد، همچنین محلات حیدرآباد، ریگ آباد، قلندرزهی ها، ولی آباد، کهن مولاداد، اسلام آباد، هواشناسی و محله براهویی ها از نقاط حاشیه ای در شهرستان خاش محسوب می شوند.
 
 

 
هم اینک نیز بخش بزرگی از خانوارهای ساکن در حاشیه شهر خاش شامل نصرت آباد، محمدآباد، و ناصرآباد در بلاتکلیفی به سر می برند و نمی دانند که محل سکونت و فعالیتشان به شهر یا روستا تعلق دارد.
 
ناگفته روشن است که کاربری های شهری در قشربندی اجتماعی و اقتصادی تأثیر زیادی دارند و وقتی حاشیه نشینان خود را ناتوان از بهبود موقعیت اقتصادی و اجتماعی خویش احساس می کنند، نوعی محرومیت در آنها به وجود آمده و آنها را به ارتکاب جرائم اجتماعی وادار می کند.
 
* مردم مناطق حاشیه نیشن خاش از حداقل امتیازات شهروندی هم برخوردار نیستند
ذكريا شهنوازي یکی از ساکنان مناطق حاشیه ای شهرستان خاش در خصوص مسایل و مشکلات پیش روی مناطق حاشیه نشینی در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما گفت: مردم مناطق حاشیه نشين از حداقل امتیازات شهروندی هم برخوردار نیستند.
 
 

 
وي افزود: در حال حاضر وضعیت معیشتی مناسبی هم نداریم، به طوری که آب، برق یا گاز نداریم و فریادمان کمتر به گوش مسئولان می رسد.
 
* درد و مشکلات مناطق حاشیه نشینان خاش به گوش مسئولين نمي رسد
محمدايوب مرادزهي یکی دیگر از ساکنان منطقه حاشیه نشین شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما آه عمیقی از ته می کشيد و  با بيان  اینکه درد و مشکلات مناطق حاشیه نشین تمامی ندارد، گفت: اگر فرزندان شب دچار بیماری شود باید با هزاران زحمت در داخل شهر دنبال درمانگاه و دکتر باید باشیم و اين مشكلات حاشيه نشينان به گوش مسئولين نمي رسد.
 
 

 
وي بيان كرد: متأسفانه در مناطق حاشیه‌ای خانه‌ها همانند آلونکی به‌صورت شبانه بدون مجوز ساخته می‌شوند، خیابان‌ها و کوچه‌هایش تنگ و ظاهری زشت به محل داده‌اند، نگهداری دام و طیور به‌صورت کاملا غیر بهداشتی در خانه برخی همسایگان دیده می‌شود که بوی نامطبوع آنها موجبات آزار هر رهگذری مي شود..
 
 

 
* حاشيه نشيني در شهرستان خاش نگران كننده است
شهردار خاش در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما با بيان اينكه حاشيه نشيني در شهرستان خاش نگران كننده است، اظهار كرد: عملیات خاک ریزی و زیر سازی معابر در حاشيه شهر و به خصوص منطقه نصرت آباد خاش در جهت تامین امنیت شهری و ساماندهی سکونت گاههای غیر رسمی  آغاز شد.
 
عبدالمجيد تمنداني عدم سند  مالکيت به همراه فاضلاب معابر را از مهمترين مشکلات مهم سکونتگاه های غیر رسمی و حاشيه نشيني در شهرستان خاش دانست و تصريح كرد: دسترسي امکان احداث سيستم فاضلاب و ارتباط دادن آن با سيستم فاضلاب شهري، مشکل جمع آوري زباله، عدم فرهنگ شهرنشيني، فقر در سطح محلي و عدم همبستگي اجتماعي از ساير مشکلات سطوح محله  در سکونت گاه های غیر رسمی است.
 
وي بيان كرد: وضعیت بسیار نامساعد و زشت معابر در نصرت آباد خاش و درخواست ها و مطالبات ساکنین از شورای اسلامی شهر و شهرداری جهت خدمات دهی در این منطقه با تدبیر شورای اسلامی شهر خاش شهرداری زیرسازی کلیه معابر را در دستور کار قرار گرفت.
 
تمنداني اذعان كرد: حدود ۵۰۰ خانوار در روستاي نصرت آباد خاش از مزایای این اقدام شهرداری برخوردار شده و در جهت امنیت پایدار و حاشیه نشینی و حرکت به سوی امنیت شهری اقدامات خوبی شهرداری خاش در این منطقه انجام خواهد شد.
 

 
شهردار خاش اظهار كرد: تدبیر شورای اسلامی شهر و هدف شهرداری خاش مبارزه با حاشیه نشینی است و حاشیه نشینی در شهر خاش متوقف و  حاشیه های شهر خاش ساماندهی و جلوی پیشرفت حاشیه نشینی گرفته شده است.
 
* حاشیه نشینی بازتاب توسعه نامتوازن است
كارشناس ارشد جامعه شناسي و استاد دانشگاه هاي شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما اظهار كرد: متاسفانه به دنبال پدیدار شدن اجتماعات حاشیه نشینی این امر باعث بروز مشگلاتی به طور مستقیم و غیر مستقیم در دامنه شهرها شده است.
 
عبدالقيوم جمشيدزهي افزود: حاشيه نشيني مشكلاتي از جمله بزهکاری، اعتیاد، خرید و فروش مواد مخدر، پخش و فروش مشروبات الکلی و برخوردهای فیزیکی را ايجاد مي كند.
 
وی بيان كرد: اغلب منازل حاشيه شهر بدون مجوز و خارج از محدوده قانونی توسعه شهری ساخته می شود و اغلب این ملک ها فاقد سند مالکیت بوده و برابر با استانداردهای ساختمان بنا نشده است.
 
جمشيدزهي با بيان اينكه بايد  ارتقای جایگاه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی محلات حاشیه نشین مد نظر مسئولان باشد، ادامه داد: با توجه به فعالیت های انجام گرفته می توان به آینده امیدوار بود که سطح کیفیت زندگی در این مناطق به طور چشمگیری افزايش پيدا كند و  هرچند باید جهت به وجود نیامدن یک همچین مشكلاتي با سکونتگاه های جدید در حاشیه شهر مقابله و مبارزه جدی شود.
 

 
وی حاشیه نشینی را بازتاب توسعه نامتوازن دانست و خاطرنشان کرد: این معضل در مناطق توسعه یافته رخ می دهد به اين گونه که برای شهروندان نقاط دیگری که از توسعه محروم مانده اند مناطق حاشیه ای که نظارت کمتری صورت می پذیرد تبدیل به جاذبه می شود.
 
استاد دانشگاه هاي شهرستان خاش اذعان كرد: توزیع مواد مخدر در حاشیه شهرها به سهولت انجام مي شود امکان پذیر است و دلیل آن هم ناشی از احساس امنیتی است که توزیع کنندگان این مواد در آن مناطق دارند.
 
وي اظهار كرد: حاشيه نشيني براي برخي ها به خصوص اتباع بيگانه به فرصت تبديل شده و در مقابل نيز براي جوانان خاشي يك تهديد جدي محسوب مي شود که رفاه و آسایش را از آن ها سلب كرده است.
 
انتهای پیام/
چهارشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۶
کد مطلب: 442174
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *