به گزارش سرویس اجتماعي
تفتان ما،این خبرگزاری در راستای ارتقای سطح دانش سلامت مردم و برای حفظ و مراقبت از سلامت جسمی و روانی در جامعه و همچنین پیشگیری و آموزش شناخت برخی علایم و مشکلات زمینهای بیماریها، مطالب آموزشی و مصاحبههایی را با بهرهگیری از بهترین پزشکان کشور که هر هفته مهمان برنامه «مطب مجازی» هستند، منتشر میکند.
دکتر حسین معصومی اصل متخصص کودکان و فوقتخصص بیماریهای عفونی کودکان برای پاسخگویی به سؤالات مخاطبان، مهمان نوزدهمین قسمت از برنامه «مطب مجازی» بود.
در ادامه میتوانید مشروح این پرسش و پاسخ را بخوانید:
فارس: علل بیماری یبوست در کودکان چیست و برای درمان این بیماری چه روشی را پیشنهاد میکنید؟
ـ بیماری یبوست از علل متفاوتی برخوردار است. لذا در اولین گام به والدین توصیه میشود از خوددرمانی پرهیز کنند. مراجعه به متخصص کودکان و مشخص شدن علت اصلی یبوست در این مرحله بسیار حائز اهمیت است به دلیل اینکه این بیماری میتواند بر اساس اختلالات آناتومی بدن و بیماریهای عصبی روده تا مصرف دارو توسط مادر ایجاد شود.
مصرف فلوکستین و داروهای مرتبط با اعصاب توسط مادر میتواند باعث بروز یبوست در نوزاد شود. همچنین برخی از بیماریهای غدد میتواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد اما در اغلب موارد این بیماری را میتوان با یک رژیم غذایی پرفیبر درمان کرد. درمان یبوست نیاز به یک دوره طولانیمدت دارد و باید دید که بدن کودک به کدام روش درمانی پاسخ میدهد.
در خصوص تغذیه مناسب برای درمان این بیماری باید بگوییم که خوردن غذاهایی که از فیبر زیادی برخوردار هستند مانند میوه، سبزی و همچنین پرهیز از مصرف غذاهای کمحجم و پرانرژی مانند چیپس و پفک میتواند در درمان این بیماری کمک کند.
برای تشخیص یبوست معمولاً نیاز به انجام پادیومالما، کولونوسکوپی یا سونوگرافی است و اگر درمان بعد از تشخیص دقیق انجام شود نتایج بهتری در پی خواهد داشت.
فارس: علل بروز نفخ شکم در نوزادان چیست، روش درمان این عارضه را توضیح دهید؟
ـ نفخ شکم نوزاد عارضهای است که معمولاً در 3 یا 4 ماهه اول زندگی بروز میکند و اکثر نوزادان به آن مبتلا میشوند. علت این بیماری عدم تکامل سیستم گوارشی و سیستم عصبی نوزاد است. معمولاً خانوادهها پس از مراجعه به پزشک و دریافت توضیحات نگرانیشان برطرف میشود.
مصرف داروهای خاص توسط مادر میتواند باعث نفخ نوزاد شود. همچنین حساسیت نوزاد به شیر گاو نیز در مواقعی باعث بروز کولیک نوزادی میشود. معمولاً به مادران توصیه میشود در سه ماه اول پس از بارداری از مصرف غذاهای نفاخ مثل حبوبات، آش و ... پرهیز کنند و در زمان تغذیه شیرخوار از باز بودن بینی آن اطمینان داشته باشند تا نوزاد بتواند به آسانی تنفس انجام دهد.
مهمترین مسألهای که باید برای برطرف شدن نفخ معده نوزاد به آن توجه شود آروغ زدن نوزاد است و باید پس از تغذیه نوزاد وی را سر پا نگه داشته یا حرکت دهیم تا هوایی که در زمان شیر خوردن وارد روده شده خارج شود. اگر این روشهای درمانی پاسخگو نبود میتوان به دنبال درمانهای دارویی رفت.
فارس: علت شب ادراری کودکان را توضیح دهید، آیا شب ادراری نشاندهنده بیماری خاصی است؟
ـ معمولاً علت شب ادراری با گرفتن شرح حال از کودک و والدین مشخص میشود. شب ادراری معمولاً در کودکان بالای 4 سال مشاهده میشود که این موضوع در برخی موارد در روز و در برخی مواقع دیگر شب هنگام اتفاق میافتد.
شب ادراری میتواند به علت اختلالات ارگانیک و روحی و روانی باشد. قرار گرفتن کودک در محیطهای پراسترس و شلوغ و همچنین تأثیر منفی دعواهای خانوادگی بر روی روح و روان کودک میتواند باعث بروز شب ادراری شود.
در مواقعی نیز اختلالات بدن و همچنین برخی بیماریهای عفونی میتواند باعث بروز این موضوع شود که با آزمایشهای ادرار و کشت ادرار میتوان بیماری را تشخیص و درمان کرد. همچنین باید توجه داشته باشیم که اگر کودک همزمان یبوست داشته باشد شب ادراری نیز تشدید خواهد شد.
اگر کودکی مبتلا به شبادراری بود باید با وی برخورد محترمانه داشته باشیم لذا با تحقیر کودک، ناراحتی و استرس آن تشدید میشود که این موضوع میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس کودک شود. همچنین اگر کودک یک شب بتواند ادرار خود را کنترل کند باید از مکانیسم تشویق استفاده کنید.
در مواقعی که تشخیص پزشک اختلالات ارگانیک بدن باشد میتوان با درمانهای دارویی این عارضه را برطرف کرد.
فارس: دلیل ریفلاکس معده در نوزادان چیست و چگونه میتوان این عارضه را درمان کرد؟
ـ ریفلاکس معمولاً به دلیل شل شدن ورودی معده نوزاد رخ دهد و این موضوع باعث میشود شیر خورده شده از روده به سمت معده برگردد. از جمله علایم آن میتوان به برگشت شدید و جهنده این شیر اشاره کرد که اگر این موضوع تشدید پیدا کند یا تکرار شود میتوان گفت این نوزاد به ریفلاکس معده دچار شده است. باید توجه داشته باشیم در برخی موارد به دلیل پر شدن دهان نوزاد از شیر این ماده غذایی از گوشه لب سرازیر میشود که این موضوع نشاندهنده ریفلاکس معده نیست. در مواقعی بسیار کمی اگر این ریفلاکس خیلی شدید باشد برای درمان نیاز به جراحی داریم.
فارس: دلیل گریه بیش از حد نوزاد را توضیح دهید؟
ـ شدید گریه کردن نوزاد و طولانی شدن این فرایند در بسیاری از مواقع نشاندهنده گرسنگی نوزاد است. همچنین نفخ معده و سوختگی پا و عفونتهای قارچی میتوانند از علل گریه طولانیمدت نوزاد باشد که لازم است در ابتدا این موارد بررسی شود.
اگر با بررسی این موارد گریه نوزاد ادامه یافت باید با مراجعه به پزشک به دنبال بررسی سایر بیماریها مانند انسداد روده یا چرخش روده بود. در اکثر مواقع گریه نوزاد به دلیل مشکلات ساده است لذا خانوادهها نباید نگرانی به خود راه دهند.
فارس: علت کمخونی نوزادان را توضیح دهید؟
ـ کمخونی علل مختلفی دارد که شایعترین آن فقر آهن در نوزاد است. در مواقعی فقر آهن ناشی از کمبود آهن در شیر مادر یا تغذیه کودک است. به همین دلیل توصیه میشود که از سن 6 ماهگی تا 2 سالگی تمام کودکان مولتیویتامین و قطره آهن مصرف کنند که در کودکان نارس معمولاً تجویز قطره آهن زودتر آغاز میشود.
برخی از خانوادهها عنوان میکنند که کودک ما قطره آهن را نمیخورد و به همین دلیل به کودک قطره را نمیدهیم، باید توجه داشته باشیم که مصرف این قطره یکی از اساسیترین نیازهای بدن را تأمین میکند و میتواند در افزایش هوش کودک نقش بسزایی ایفا کند.
همچنین خانوادههای دیگر سیاه شدن و رنگ گرفتن دندانها را از علل عدم خوراندن این قطره به کودک عنوان میکنند که میتوان پس از مصرف قطره آهن توسط کودک با شستن دندانها از سیاه شدن دندانهای کودک پیشگیری کرد حتی اگر این دندانها تغییر رنگ داد باید بدانیم که این دندانها شیری بوده و پس از مدتی دندانهای جدید جایگزین آنها خواهند شد.
تالاسمی و بیماریهای ژنتیکی نیز میتوانند از علل بروز کمخونی باشند که باید توسط پزشک بررسی شود.
انتهای پیام/