گزارش تفتان ما از یک شب پای دیگ به عشق و ارادت امام حسين(ع)؛

حلیم پزون؛ سنت بومی و قديمي شهرستان خاش در اربعين حسيني و روزهاي پاياني صفر/ نذورات محرم؛ نشانه اعتقادات مردم این مناطق به سالار شهیدان امام حسین(ع) است

19 آبان 1396 ساعت 7:36

محبان و عشقان اباعبدالله الحسین(ع) شهرستان خاش هرساله در اربعين حسيني و دهه آخر ماه صفر، طی یک سنت و آيين دیرینه با طبخ حلیم و دادن نذری، گوشه ای دیگر از عزای سرور و سالار شهيدان امام حسين(ع) را به نمایش می گذارند و با اجرای آیین های خاص و متعدد، بخش های از نهضت عاشورا، اهداف و نیز ظلم دشمنان به دین را بیان می کنند.


به گزارش  تفتان ما ،   هرساله در اربعين سرور و سالار شهيدان امام حسين(ع) بوي حليم فضاي كوچه و پس كوچه هاي شهر خاش را عطرآگين مي كند و دوستداران و عاشقان اهل بيت عصمت و طهارت(ع) اين شهرستان آيين محلي طبخ حليم را در اربعين و چهل و هشتم محرم اجرا مي كنند و اين غذای مخصوص ايام محرم؛ از گندم و گوشت و حبوبات تهیه می شود و پختن آن خود سنتی ویژه با آداب و ترتیب دیدنی است و عشق به اباعبدالله الحسين(ع) و ارادت ويژه مردمان شهرستان خاش به خاندان نبي مكرم اسلام(ص) هميشه در طول تاريخ پرشكوه ايران در دل آن ها وجود داشته است.
 
اربعین پیام رسان شکوهی ماندگار است، نشانه‏ ای از شکوه عشق و برگ همواره سرسبزی بر درخت هماره سرخ شهادت است و اربعین به تنهایی یک واژه نیست؛ کتابی پرماجراست کتابی که گذر لحظات و حادثه‏ های زمین هرگز نمی‏تواند نوشته‏ های آن را محو و کمرنگ کند و البته کهنگی در آن راه ندارد.
 
در واقع عاشورا تا اربعین نقطه نهایت عشق سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) است و در این ۴۰ روز سالار شهیدان تنها سخن محافل است تا در طول عمر انسان بهانه بیداری و ظلم ‏ستیزی باشد و در شب چهلم عزای حضرت امام حسين(ع) آسمان سیاه پوش و زمین مملو از اشک، شیون و فریاد است.
 
مردم ولایی جهان اسلام شب اربعین خود را به یاد شهدا و اسرای کربلا احیا و زنده می گیرند.
 
عشق به سالار شهیدان و ارادت به خصوص خاشی ها به خاندان پیامبر همیشه در طول تاریخ پرافتخار ایران اسلامی در دل مردمان این منطقه از ایران اسلامی وجود داشته و در حال همه ی مردم اعم از پیر و جوان؛ زن و مرد این شهرستان دنباله رو آیین و سنن اجداد خود به پاسداشت این آیین ها می پردازند.
 
 
مردم این شهر نیز مثل ساير شهرهای این استان با حضور در تکایاها، حسینیه‌ها در عزای ابا عبدالله‌الحسن (ع) به سوگ و ماتم نشستند و در شب اربعین امام حسین(ع) شعله های گاز روشن و دیگ ها بر روی آنها قرار گرفت تا آئین قدیمی حلیم پزی با حضور عاشقان و محبان اباعبدالله الحسین(ع) در خاش برگزار شود.
 
پیر و جوان، زن و مرد، گروه گروه خود رو به خیمه عاشقان حسین(ع) واقع در کانون فرهنگي و تربيتي فاطمه الزهرا(س) این شهرستان می رساندند تا خود را شریک در زنده نگه داشتن شور حسینی كنند؛ نیت ها صادقانه و پاک بود، حلیم عشق را هم می زدند تا بتوانند حاجات خود را از صاحب آن بگیرند.
 
 
 
هرچه زمان می گذشت و ساعت به نیمه های شب نزدیک تر می شد بر تعداد این جمعیت نیز افزوده می شد و سیل پرشورتر از لحظات اولیه به دور دیگ ها حلقه می زد و برای هم زدن حلیم از یکدیگر سبقت می گرفتند.
 
مردم در این مراسم همایشی از همدلی و یک رنگی را به نمایش می گذارند و تمامی مراحل خرید، تمیز کردن گندم، تکه کردن مرغ و گوشت و جدا کردن استخوانها، جمع آوری هیزم، شستن دیگها، ورز دادن، ریختن آب و گندم در دیگها و در آخر به هم زدن حلیم مشارکت می کنند با این اعتقاد که اگر مردم با هم یکدل شوند خداوند هم رحمت خود را بر آنان نازل می کند.
 
صبح زود و بعد از نماز صبح، مردم ظرف به دست برای بردن حلیم به محل حلیم پزی مراجعه میکنند و نتیجه تلاش همگانی خود و همدلی شان را بر سر سفره صبحانه به امید نزول رحمت الهی صرف می کنند.
 
آری ! این شور و عشق به اهل بیت عصمت و طهارت قابل وصف و نگاشتن نمی باشد ولی آنچه که قابل توصیف است گرد هم آمدن تمامی انسان های است که با هر فکر و عقیده ای در این خیمه گاه بودند و این نشان از این دارد که سرور و سالار شهیدان می تواند قلب ها را به یکدیگر نزدیک تر کند…
 
حال و هوای عزاداری کنار دیگ‌های حلیم بسیار قشنگ و دیدنی است، خلوت آدم‌هایی که شب تا صبح حلیم را هم می‌زنند و صلوات می‌فرستند…لحظات عجیبی بود، می توانستی در دل هر شخصی حرف های  نگفته زیادی را لمس کنی، زینت مجلس ذکر صلوات بود و صدای یا حسین و یا ابوالفضل.
 
 
 
مردم این شهرستان در حلیم پزان با نیت شفا گرفتن مریضان و استجابت دعاها، به اهل بیت(ع) توسل می‌جوید و پس از شفا گرفتن با پخت حلیم و توزیع آن در بین مردم اعم از شیعه و سنی، نذر خود را ادا می‌کنند و مردمان اين مناطق به حليم نذري اعتقاد زيادي دارند و معتقدند هر شخصي كه از اين حليم و غذاي سنتي ذره اي تناول كند به بركت نام اهل بيت عصمت و طهارت(ع) از گزند بلاها و بيماري ها در امان مي ماند.
 
به راستي چه خوب ميگويند كه؛ محرم و امام حسين(ع) متعلق به شخص و يا در انحصار كسي نيست زيرا كه عشق به امام حسين(ع) انحصار نشدني است و همگان در ماتم اباعبدالله الحسين(ع) اشك ماتم مي ريزند و عزاداري مي كنند.
 
* سنت قدیمی حليم پزي را از نیاکانمان به یادگار داریم
آبسواران يكي از افرادي كه در حال هم زدن حليم نذري بود، با بيان اينكه سنت قدیمی حليم پزي را از نیاکانمان به یادگار داریم و آن را هر سال در مناسبتهای مذهبی برگزار می کنیم، اظهار كرد: جهت پخت این حلیم نذری همه، ملزومات مورد نیاز را تهیه می کنند و هر کس به قدر توانش، بخشی از وسایل پخت حلیم را تامین می کند.
 
 
 
وي با بيان اينكه همیشه بی قرار رسیدن این لحظه ناب و قشنگ  هستم، تصريح كرد: عشق به امام حسین(ع) سبب شد تا این وقت شب حضور داشته باشم و با خدمت کردن به امام حسین(ع) احساس خوبی دارم و نمی خواهم این حس را از دست بدهم و تا جایی که خدا به من قوت بدهد این کار را انجام خواهم داد.
 
* ماه محرم؛ ماه عزاداري و نذردادن و حاجت و شفاء گرفتن است
بزي يكي ديگر از افرادي كه مشغول هم زدن دیگ حلیم است از انگیزه خود برای اینکار به تفتان ما گفت:  نوبتی دیگ‌ها را با کفگیرهای بزرگ چوبی هم می زنیم و ماه محرم از ماه هايي است كه دل هر فرد عاشق به پيامبر(ص) را به تپش واميدارد و اين ماه؛ ماه عزاداري و نذردادن و حاجت و شفاء گرفتن است.
 
وي با بيان اينكه هر از گاهی نیز دسته کفگیر و اطراف دیگ را با کاردک می تراشیم تا حلیم به آن نچسبد، افزود: سال اخير در مراسم حلیم پزی توفیق پیدا کردم و نذری کرده بودم که به لطف اهل بیت(ع) برآورده شده بود و من به این نذر و دعاها اعتقاد دارم چرا که خودم نمونه کسی هستم که سال ها آرزویی داشتم اما برآورده نمی شد اما سال قبل بعد از این مراسم به خواسته ام رسیدم و امسال هم آمدم تا بتوانم عرض ادب خودم را به اهل بیت (ع) نشان بدهم.
 
* نذري دارم آماده ام تا حاجب بگيرم
مباشري فرد دیگری که در خیمه عزای حسین (ع) همانطور که مشغول هم زدن حلیم بود زیر لب زمزمه ای می کرد، از او سوال کردم زیرلب چه زمزمه می کردید که او پاسخ داد: نذری داشتم و با خدای خودم در حال گفت و گو بودم تا با توسل و واسطه گرفتن اولیاء پاک خدا حاجتم برآورده شود و مشکلی که چند وقتی است دست به گریبانم شده رهایی یابم.
 
 
 
وی با بيان اينكه اینجا برای کمک‌کردن هیچ محدودیتی ندارد، گفت: هر کس می‌تواند بیاید و به وسع خود کمک کند، حتی اگر این کمک‌کردن فقط یک دقیقه هم‌زدن دیگ باشد. برخی نیز چای و آب خنک و شکلات و خرما یا شیرینی پخش می‌کنند. عده‌ای نیز نذر دارند و می‌آیند پای دیگ، نیت می‌کنند و هم می‌زنند به امید اینکه حاجت‌روا شوند.
 
شهنوازي یکی از فرهنگیان شهرستان خاش که برای گرفتن حلیم آمده بود، به خبرنگار تفتان ما گفت: امام حسین(ع)‌شیعه و سنی ندارد و  شیعه و سنی با هم بردار هستند و دین، قرآن، پیامبر و قبله ما یکی است و امام حسین متعلق به همه است و من برای تبرک این نذری را گرفته ام.
 
انتهای پیام/


کد مطلب: 450648

آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/450648/حلیم-پزون-سنت-بومی-قديمي-شهرستان-خاش-اربعين-حسيني-روزهاي-پاياني-صفر-نذورات-محرم-نشانه-اعتقادات-مردم-این-مناطق-سالار-شهیدان-امام-حسین-ع

تفتان ما
  https://www.taftanema.ir