با فعالیت‌های انسانی در محیط‌زیست؛

روزگار سیاه برای خرس سیاه بلوچی درحال رقم خوردن است

29 بهمن 1401 ساعت 10:42

با فعالیت‌های انسانی در محیط‌زیست، خرس سیاه بلوچی گونه نادر در حیات وحش نیکشهر روز‌های سیاهی را در راه دارد.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تفتان ما به نقل از عصرهامون، خرس سیاه در زبان مردم بلوچ سیستان و بلوچستان با نام‌های مم و هرس شناخته شده و مناطق کوهستانی و سخت گذر داروکان، شگیم‌نگار، شوشیم، آبند، ساربوک، ملوران و ارتفاعات شهرستان نیک‌شهر از زیستگاه اصلی این گونه منحصر به فرد است، این روز‌ها با وجود انسان و فعالیت‌های معدنی زیستگاه آن مورد تهدید قرار گرفته و به نوعی روز‌های سیاه برای این حیوان سیاه در راه است.

طبیعت بکر و کوهستانی شهرستان نیک‌شهر محیط امنی برای زیست انواع گونه‌های جانوری نظیر خرس سیاه بلوچی، پلنگ، قوچ، میش و... است.

خرس سیاه بلوچی، از شاخص‌ترین گونه‌های نادر حیات وحش نیک‌شهر است

وجود گونه‌های شاخص مانند خرس سیاه بلوچی و پلنگ در طبیعت نیکشهر نشان از سلامت محیط‌ زیست، بکربودن این منطقه و امنیت بالا برای زیست و زاد و ولد این گونه‌ها است.

خوشبختانه مردم شهرستان نیکشهر به طور خودجوش و بدون هیچ گونه چشم داشتی محیط‌زیست و طبیعت را محافظت می‌کنندو همکاری خوبی با محیط‌بانان دارند.

خرس سیاه؛ گونه نادر حیات وحش نیک‌شهر

خرس سیاه بلوچی یکی از شاخص‌ترین گونه‌های زیبا و نادر حیات وحش در شهرستان نیک‌شهر است که از قرن‌ها پیش تاکنون در این منطقه از ایران زندگی می‌کند و جثه متوسط در بین گونه‌های دیگر خرس‌ها دارد و طول بدن این جانور با توجه به شرایط محیطی و نوع تغذیه متغیر بوده و از ۱۳۰ تا ۱۸۰ سانتیمتر است.

خرس سیاه بلوچی برخلاف دیگر همراهان خود خواب زمستانی ندارد و با جثه‌ای کوچکتر از خرس قهوه‌ای دارای گوش‌های به نسبت بزرگتر، مو‌های بلند و سیاه داشته و در وسط سینه لکه سفیدی به شکل ۷ دارد.

مناطق کوهستانی، مهمترین نقاط زندگی خرس سیاه بلوچی است

خدامراد جهانتیغ، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان نیک‌شهر در گفتگو با استال پرس گفت: رویشگاه‌های پراکنده درختچه داز و زیتون واقع در جنوب سیستان و بلوچستان شامل مناطق کوهستانی مهرستان، نیک‌شهر ، قصرقند، لاشار، آهوران، ورشته کوه بیرک از مهمترین مناطق زندگی خرس سیاه بلوچی است.

وی با بیان اینکه اقدامات قضایی و پیگیری اداری برای تعطیلی کارگاه معدن در نیک‌شهر انجام شده است، تصریح کرد: متأسفانه خرس سیاه به تردد خودرو‌ها و مردم در زیستگاه خیلی حساس است و سریعاً جای خود را تغییر می‌دهد و به نقاط دیگر کوچ می‌کند.

وی با اشاره به اینکه خرس سیاه بلوچی شبگرد است، افزود: معمولاً خرس سیاه دراواخر غروب فعالیت خود را شروع می‌کند و قبل از روشن شدن هوا دوباره به لانه برمی‌گردد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه خرس یا مم به نحوه بسیار ماهرانه‌ای از درختان به ویژه نخل‌هایی با ارتفاع بیش از ۲٠متر بالا می‌رود و از خرما نیز تغذیه می‌کند، اذعان کرد: خرس سیاه به صورت انفرادی و معمولاً در غارها یا حفره‌هایی که در اثر ریختن صخره‌ها به وجود آمده لانه ساخته و زندگی می‌کند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست نیک‌شهر گفت: حالت تهاجمی خرس سیاه بلوچی از گونه قهوه‌ای بیشتر بوده و نداشتن خواب زمستانی از ویژگی‌های آن است، مم معمولاً در اواخر تابستان جفت‌گیری می‌کند و پس از حدود هفت ماه دوتوله میزاید، چشم‌های بچه خرس، بعد از یک هفته باز می‌شود، دوره شیرخواری آن، سه ماه و نیم طول کشیده و دو تا دو یا سه سالگی با مادر می‌ماند.

جهانتیغ با بیان اینکه گاهی اوقات مادر با دو سری بچه خرس مشاهده می‌شود، اظهار کرد: طول عمر مم حدود ۲۵ سال است و علاوه بر مواد گیاهی از حیوانات و حشرات، مهره‌داران کوچک نوزاد پستانداران وگاهی اوقات دام اهلی تغذیه می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: دم خرس ۷ تا ۱۰ سانتیمتر ارتفاع ۹۰ سانتیمتر وزن متناسب با جنس و سن ۵۰ تا ۱۷۰ کیلوگرم است.


انتهای خبر/


کد مطلب: 452611

آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/452611/روزگار-سیاه-خرس-بلوچی-درحال-رقم-خوردن

تفتان ما
  https://www.taftanema.ir