تنش‌های آبی سیستان و بلوچستان چگونه مدیریت شد؟

ارتقا و لایروبی ۱۲۳ حلقه چاه آب شرب در سیستان و بلوچستان

9 فروردين 1403 ساعت 1:12

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه خشکسالی و فقر منابع آبی تنها چالش‌های این روزهای استان نیست، گفت: هزینه‌های بالای تأمین، نگهداری و توزیع آب به دلیل پراکندگی جمعیت یکی دیگر از معضلات این استان در خدمات‌رسانی مطلوب به مردم است.


به گزارش پایگاه خبری «تفتان ما»، علیرضا قاسمی با بیان اینکه سال ۱۴۰۲ با یکی از خشک‌ترین سال‌های آبی این استان مواجه شدیم، بیان کرد: این در حالی است که وضعیت آب در نیمی از جمعیت این استان به‌ویژه در منطقه سیستان و شهر زاهدان به سطح بحرانی رسید.

وی افزود: استان سیستان و بلوچستان که با ۱۸۰ هزار کیلومترمربع وسعت،۱۱.۴ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده شرایط آب‌وهوایی منحصربه‌فردی را تجربه می‌کند. 

وی با بیان اینکه خشکسالی و فقر منابع آبی تنها چالش‌های این روزهای استان نیست، یادآور شد: هزینه‌های بالای تأمین، نگهداری و توزیع آب به دلیل پراکندگی جمعیت یکی دیگر از معضلات این استان در خدمات‌رسانی مطلوب به مردم است که با هیچ استان دیگری قابل‌قیاس نیست.

قاسمی ادامه داد: این در حالی است که با وجود سیلاب‌های مخرب و بارندگی‌های شدید کوتاه در بخشی از نواحی جنوب استان باز هم بیش از دو سوم مساحت سیستان و بلوچستان درگیر خشکسالی است و با وجود این رخداد آب‌وهوایی از تمام امکانات برای تأمین آب شرب ساکنان شهرها و روستاها استفاده شد تا تنش‌های آبی مدیریت شود. 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با بیان اینکه در شمال استان خشکسالی شدید حاکم و چند سال است که حقابه شرب، کشاورزی و زیست‌محیطی منطقه سیستان از سمت کشور افغانستان محقق نشده است، ادامه داد: این موضوع سبب شده جمعیتی بیش از یک میلیون نفر ساکن در دشت سیستان و بخشی از کلان‌شهر زاهدان تحت‌تأثیر این مسئله قرار گیرند. زیرا چاه نیمه‌های سیستان که تنها منبع آبی شمال استان محسوب می‌شوند دچار افت سطح آب شده و تنها در چاه نیمه شماره سه اندک آبی باقی‌مانده است. 

قاسمی با بیان اینکه از نیمه پاییز ۱۴۰۱ که نگرانی ایجاد تنش آبی به دلیل عدم پایبندی افغانستان به معاهده هیرمند پررنگ شد، دولت و وزارت نیرو طرح‌های پیشنهادی شرکت آب و فاضلاب را برای تأمین آب اضطراری زاهدان و سیستان مصوب کردند، اظهار کرد: به‌منظور اجرای این طرح‌ها همه امکانات اجرایی ملی و استانی بسیج شد تا در شدیدترین خشکسالی ۵۰ سال اخیر کم‌ترین تنش آبی در بحث شرب برای مردم سپری شود. 

وی به دو رویکرد طرح تأمین آب اضطراری سیستان و زاهدان اشاره کرد و گفت: حفظ و استفاده بهینه از منابع آبی چاه نیمه‌ها و همچنین امکان تأمین و انتقال آب از دشت‌های مستعد برداشت آب زیرزمینی در دستور کار شرکت قرار گرفت و به‌منظور برداشت بهینه آب ذخایر چاه نیمه دو و چهار به چاه نیمه یک و سه منتقل شد تا هیچ هدررفتی از بابت عدم برداشت آب ایجاد نشود. 

ویاین مقام مسئول خاطرنشان کرد: در ادامه باتوجه‌به کاهش شدید حجم آب در چاه نیمه‌های یک و سه، برای حفظ پایداری آب در منطقه، ساخت سکوهای شناور به همراه خرید و نصب انواع پمپ‌های برداشت آب در چاه نیمه‌ها برنامه‌ریزی انجام شد و در طول تابستان حتی در روزهای طوفانی به جهت حفظ پایداری آب در شبکه‌های توزیع، پمپ‌ها به نقاط مختلف با عمق مناسب‌تر جابه‌جا شد تا در شرایط بد آب‌و‌هوایی بهترین خدمات آبرسانی به مردم ارائه شود. 

انتهای خبر/


کد مطلب: 453921

آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/news/453921/ارتقا-لایروبی-۱۲۳-حلقه-چاه-آب-شرب-سیستان-بلوچستان

تفتان ما
  https://www.taftanema.ir