یادداشت؛

خلیج همیشه فارس

10 ارديبهشت 1402 ساعت 14:27

خلیج فارس پیشینه‌ای وسیع و گسترده به بلندای تاریخ این سرزمین داشته و خاستگاه و فرهنگ‌ها وتمدن‌های بزرگ بشری است.


به گزارش پایگاه حبری تفتان ما جواد جمشیدزهی تحلیلگر سیاسی ،اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در یادداشتی نوشت:خلیج فارس گهواره فرهنگ‌ها و تمدن‌های بزرگ بشری است. خلیج فارس پیشینه‌ای وسیع و گسترده به بلندای تاریخ این سرزمین داشته و خاستگاه و فرهنگ‌ها وتمدن‌های بزرگ بشری است.
در کنار دلاوری و رشادت ایرانیان در کرانه‌های خلیج فارس، ایرانیان نقش تمدن ساز در این کرانه‌ها را نیز در طول تاریخ ایفا کرده‌اند و اعتلا بخش فرهنگ جامعه بشری در این گستره جغرافیایی بوده و میراث بلند فرهنگی به بشریت تقدیم کرده‌اند.
سنت تجاری، سبک زندگی، هنر و فرهنگ و ادب و مفاخر صاحب نام بسیار در این زمینه‌ها، گواهی بر این مدعا بوده‌اند.
دهم اردیبهشت ماه در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ملی خلیج‌فارس نام‌گذاری شده که این روز مصادف با سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز و خلیج‌فارس است.

پرتغالی‌ها، هلندی‌ها و انگلیسی‌ها کشور‌های قدرتمند آن زمان بویژه در بخش دریایی بودند که هرکدام به نوبه خود بر بخش‌هایی از جزایر و بنادر خلیج فارس مسلط شده و برخی بیش از یک تا دو قرن براین مناطق حکمرانی کردند.
پرتغالی‌ها اولین استعمار گرانی بودند که به خلیج فارس هجوم آوردند و بخش‌های عمده‌ای از جزایر و بنادر آن را تصرف و به پایگاه‌های نظامی و حکمرانی خود تبدیل کردند.
آنان بویژه در جزایر جنوبی خلیج فارس از جمله هرمز بیشتر حضور داشتند و ظلم و آزار اذیت آنان بر مردم بومی این مناطق به حدی رسید که آنان به ناچار تاب نیاوردند و دست به قیام‌های متعددی علیه این اشغالگران و استعمارگران زدند.
در نهایت حکومت مرکزی ایران در زمان شاه عباس صفوی امام قلی خان سردار مبارز خود را با سپاهش روانه مبارزه با استعمار گران در جزیره هرمز کرد و این فرمانده شجاع به کمک نیرو‌های مردمی با تجاوزگران و استعمارگران پرتغالی موفق به شکست آن‌ها و بیرون راندنشان از جزیره هرمز و خلیج فارس شد.
در ۲۲ تیرماه ۱۳۸۴، بنا به مصوبه هیأت دولت روز دهم اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی‌ها از خلیج فارس به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شد.
دهم اردیبهشت در تاریخ ایران یادآور ازخودگذشتگی‌های ملت سرافراز ایران و فرار اشغال گران متجاوز پرتغالی بعد از ۱۱۷ سال تسلط جابرانه بر سواحل جنوبی کشوراست.
در این پیروزی نشان داد که با اتحاد می‌توان کار‌های بزرگ کردو از تخریب و جعل هویت یک ملت بزرگ جلوگیری کرد.

به قلم جواد جمشیدزهی یاداشت‌نویس و تحلیل‌گر سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی

انتهای خبر/


کد مطلب: 452936

آدرس مطلب: https://www.taftanema.ir/note/452936/خلیج-همیشه-فارس

تفتان ما
  https://www.taftanema.ir