به تاریخ سفر کنیم با دیدار از استودان ها و سنگ نگاره ها /تمندان مهد تمدن بهشتی برای گردشگران
کردی دهیار تمندان گفت: با توجه به تحقیقات و شواهد گذشته تاریخی تمندان تغییر یافته کلمه دمندان است که بعنوان شهری متمدن از آن نام برده شده است.
خان محمدکردی دهیار روستای تمندان در گفتگو با خبرنگار
تفتان ما، با توجه به قرار گرفتن در آستانه سال نو و تعطیلات عید منطقه تفتان و تمندان را از جاهای مناسب برای گردشگری برشمرد که از رفتن به این مناطق در هر فصل از سال لذت خواهید برد همچنین با اشاره به وجود آثار باستانی که نشان دهنده قدمت و دیرینگی این منطقه است گفت: آثار باستانی این منطقه شامل سنگ نگاره ها، سنگ نوشته ها، کوره های ذوب و استخراج فلزات، معماری صخره ای، قلعه های سنگی و از همه مهمتر قبرستان های قدیمی متعلق به دوران اسلامی و اشکانیان که نشان از قدمت دیرینه و سکونت چند هزار ساله بشر در این منطقه دارد.
وی اظهار کرد: قبرستان تاریخی تمندان با ابعاد 90 در 180 متر در نزدیکی محوطه باستانی دز در مجاورت رودخانه تمندان قرار گرفته که متعلق به دوره اشکانیان است که در سال 1386 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی افزود: از جاهای دیگر که نظر گردشگران را به خود جلب خواهد کرد قلعه دز با مساحتی حدود 2000 مترمربع و 25 متر ارتفاع از سطح رودخانه بر فراز صخره ای بلند ساخته شده است که با قدمت 500 سال مرکز فرماندهی حاکمان آن زمان بوده و دیواره های قسمت جنوبی و حدود300 متر از آن باقی مانده است.
دهیار تمندان به سنگرهای صخره ای اشاره کرد و گفت: این سنگر ها در مقابل قلعه ها برای حفاظت در دل کوه حفر شده اند فضای ورودی این سنگرها به گونه ای است که یک نفر به حالت خمیده وارد آن میشود و فضای درونی آن بصورتی طراحی شده که حدود 10 نفر در آن جای میگیرند و درون این سنگرها تیرکش هایی برای تیراندازان تعبیه شده است.
وی سنگ نگاره ها و سنگ قبرهای روستای تمندان را نیز از جاذبه های زیبای گردشگری خواند و بیان کرد: سنگ نگاره های تمندان به گفته کارشناسان به بیش از 2 هزار سال قدمت دارند همچنین در ارتفاعات روستاهای تمندان تابلوهایی بسیار زیبا از گله های بز کوهی، انسان و شکار بر روی سنگ ها دیده میشود.
کردی به وجود استودان هایی که به معنی استخوان دان بوده و یادگار دورانی که ایرانیان استخوان های مردگان خود را در آنها نگهداری میکردند است اشاره کرد و گفت: این استودان ها مربوط به دوره ای بوده که آیین زرشتی در این منطقه تسلط داشته و به شکل دایره و مربعی بوده که مردگان را در آن دفن میکردند که برای دوستداران تاریخ بسیار جالب و مورد توجه خواهند بود.
دهیار تمندان در پایان با بیان اینکه جاذبه ها و جاهای دیدنی منطقه بسیار زیاد ومتنوع هستند گفت: سنگ قبرها و معماری صخره ای موجود در منطقه نیز که نشان از قدمت و دیرینگی دارد میتواند محلی زیبا برای گردشگران این منطقه باشد سنگ قبرهایی که در حاشیه آنها نه تنها آیات قران بلکه نام متوفی و زبان و مذهب آنان نیز ذکر شده است.
انتهای خبر/