به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «
تفتان ما» شهرستان خاش واقع در ۱۸۵ کیلومتری جنوب مرکز سیستان و بلوچستان و از قطبهای مهم کشاورزی استان است که توانمندی و ظرفیت تولید میوههای سردسیری و گرمسیری نظیر انار، انجیر، آلو، زردآلو، خرما، پسته و برنج را دارد یکی از محصولات پر طرفدار انار است که توانسته است در بازارهای ملی و جهانی طرفداران خاص خود را پیدا کند.
دهستان سنگان خاش در دامنه کوه استوار تفتان، بهعنوان قطب انار جنوب شرق شناخته میشود، این منطقه با شرایط آبوهوایی مناسب و خاک حاصلخیز، میزبان باغاتی از انار است که کیفیتی بینظیر و طعمی خاص دارند؛ انارهای سنگان بهخاطر آبداری و ماندگاری طولانی، در بین دیگر انارها ممتاز هستند و سالانه حدود ۶ هزار تن محصول از این باغات برداشت میشود.
کشاورزان محلی در سنگان، سالهاست که به پرورش انار مشغول هستند و تداوم این حرفه به نسلهای متوالی از آنها منتقل شده است. حدود ۲۴ نوع انار در این منطقه کشت میشود که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. به گفته کشاورزان، باردهی هر درخت انار در این دهستان به طور میانگین بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است.
باغات وسیع و سرسبز انار سنگان در کنار جاذبههای طبیعی و گردشگری، نظیر سرو کهنسال و چشمههای آب گرم، باعث جذب گردشگران به این منطقه میشود؛ اما متأسفانه، ظرفیتهای این منطقه تا حد زیادی ناشناخته مانده و نیاز به معرفی بیشتر دارد.
بانوان هنرمند سنگانی نیز با استفاده از محصول انار، خوراکیهای متنوعی مانند ادویههای محلی، رب انار ارگانیک و مربای خوشمزه تهیه میکنند که علاوه بر استفاده محلی، میتواند به بازارهای جهانی راه یابد. این تلاشها همگی در راستای حفظ و ارتقای سنتهای قدیمی و افزایش درآمد اقتصادی در این منطقه است.
بااینحال، کشاورزان با چالشهایی نیز روبرو هستند، از جمله آفات محصولات و تغییرات اقلیمی که فشار زیادی بر محصول انار دارند. به همین دلیل، اهمیت و توجه به آموزشهای کشاورزی و روشهای مدیریت صحیح باغ بهمنظور مقابله با این مشکلات بهشدت حس میشود.
مجتبی خاشی، رئیس جهاد کشاورزی شهرستان خاش در گفتگو با خبرنگار تفتان ما بیان کرد: انار سنگان بهخاطر کیفیت بالا، آبداری بیش از ۵۰ درصد، و ماندگاری طولانی در بازار شناخته میشود؛ همچنین، تنوع گونههای انار در این منطقه، بهویژه نادر بودن برخی از آنها، از دلایل شهرت آن است.
وی ادامه داد: این ویژگیها نهتنها سبب محبوبیت این محصول پرطرفدار در بازارهای داخلی میشود، بلکه به جذب خریداران خارجی نیز کمک میکند، تنوع گونههای انار در این منطقه، بهویژه نادر بودن برخی از آنها، از دلایل شهرت آن است که میتواند بازاریابی مناسبتری برای صادرات ایجاد کند.
خاشی با اشاره به اینکه در تلاش برای ارتقای دانههای یاقوتی انار سنگان در بازارهای جهانی هستیم؛ افزود: با ارتقای کیفیت و تبدیل این محصول به برند ملی بینالمللی میتوانیم به افزایش درآمدهای کشاورزان محلی کمک کنیم این اقدام نهتنها به افزایش اشتغال و درآمد اقتصادی در منطقه میانجامد؛ بلکه باعث توسعه پایدار کشاورزی و درآمدزایی بیشتر برای خانوادههای سنگانی خواهد شد.
رئیس جهاد کشاورزی خاش تصریح کرد: یکی از موانع اصلی، در صادرات این محصول نبود زیرساختهای لازم برای بستهبندی و نگهداری مناسب این محصول است؛ همچنین، نیاز به آموزش کشاورزان در زمینه فنهای کشت و برداشت برای بهبود کیفیت انار داریم و با ایجاد هماهنگیهای لازم و سرمایهگذاری در زیرساختها، میتوانیم این چالشها را مرتفع کنیم.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: در نظر داریم برنامههای آموزشی و کارگاه آموزشیهای تخصصی برای کشاورزان ترتیب دهیم تادانش و مهارتهای آنها را در زمینه کشاورزی مدرن ارتقا دهیم؛ همچنین، حمایتها و تسهیلات مالی برای خرید تجهیزات نوین کشاورزی نیز مدنظر است تا بهرهوری افزایش یابد.
وی با بیان اینکه هدف ما این است که کشاورزان بتوانند با تولید باکیفیت و کافی، به بازارهای داخلی و خارجی دسترسی پیدا کنند؛ افزود: اگر به صادرات انار سنگان توجه بیشتری شود، میتوان به بهبود روشهای کشاورزی پایدار فکر کرد که اثرات منفی بر محیطزیست را کاهش دهد همچنین، با استفاده از فنهای نوین و حفظ منابع آبی، میتوان به حفظ تنوع زیستی و توسعه پایدار کمک کرد در نتیجه، توسعه اقتصادی همسو با حفاظت از محیطزیست میتواند به نفع همگان باشد بهطورکلی، هدف ما توسعه پایدار کشاورزی و کشاورزان منطقه است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: چالشهای اصلی که کشاورزان سنگان با آن مواجه هستند آفت کرم گلوگاه و مشکل آفتابسوختگی بهوضوح تأثیر منفی بر تولید انار دارند؛ با تغییرات اقلیمی حاضر، این مشکلات نیازمند مدیریت و راهکارهای علمی هستند در سالهای اخیر، با همکاری جهاد کشاورزی، برنامههای آموزشی و مدیریتی جهت مبارزه غیرشیمیایی با آفات برگزار شده است.
وی عنوان کرد: یکی از این اقدامات، رهاسازی زنبور تری گوگراما در باغات است که به کاهش آفت کمک کرده است.
سیستان و بلوچستان با تولید اناری باکیفیت و طعمی منحصربهفرد، توانسته است در بازارهای داخلی و حتی بینالمللی حضوری چشمگیر داشته باشد که نیاز است تا دراینخصوص متولیان امر نگاه و توجه ویژهای داشته باشند.
انتهای خبر/
https://asrehamoon.ir/vdci3razyt1ayw2.cbct.html
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۰۷