۰

اقتصاد مقاومتی، اقتصاد عمل گرا

مصرف بهینه داخلی و تولید مؤثر داخلی، باز شناخت نیروی انسانی در عرصه عملی و دانش عملی مکمل آن، اعتبار بخشی به بازار داخلی و تسهیل عرضه در چرخه این بازار و دیگر موارد همه و همه ابعاد عملی و اجرایی اقتصاد مقاومتی است.
اقتصاد مقاومتی، اقتصاد عمل گرا
به گزارش سرویس اقتصادي تفتان ما، به نقل از اروم نیوز، علم اقتصاد به ذات و به اعتبار زمینه های تاریخی خود دانش محور و دارای ابعاد گوناگون نظری است.از دیگر سو، علمی بودن، در جهان معاصر یک جهت عملی است تا نظری. به عبارت روشن تر فرایند محور بودن میدان های مختلف نظری که بدنبال برنگاه های  عملی وعینی موجود، کشف وتوسعه این بزنگاه ها، رفع موانع، تسهیل سازی و برد عمیق ومعاصر و نیز ابعاد معطل مانده این بزنگاه ها است،علمی بودن را تعیین جهت می کند و برخلاف گذشته که فرمولیزه کردن نظریات مختلف در بعد اجرایی و عملی مد نظر، نیست! 
چنین نظرگاهی بیشتر ابعاد دسترس و از سوی استراتژیک را در بر می گیرد. از سوی جزئی نگر نیز هست. از کوچترین عنصر مؤثر یا مخرب چشم نمی پوشد و از آن در جهت بهبود و فرصت سازی و یا رفع تهدید استفاده می کند.

اگر اقتصاد در گذشته، بنیان علمی خود را بر پایه ی تئوری پردازی های هم سان و و نیز بالقوه استوار می کرد، امروزه بنیان اجرایی خود را بر پایه عناصر کلان بالفعل استوار می سازد.

با این دیگاه به سهولت می توان عناصر عینی وعمقی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی را بر توجه به اساس اقتصاد بومی و ملی کشور نشانه گذاری کرد.

مصرف بهینه داخلی و تولید مؤثر داخلی، باز شناخت نیروی انسانی در عرصه عملی و دانش عملی مکمل آن، اعتبار بخشی به بازار داخلی و تسهیل عرضه در چرخه این بازار و دیگر موارد همه و همه ابعاد عملی و اجرایی اقتصاد مقاومتی است.

از دیگر زوایه دید هر امری در جهان امروز متکی به یک فرایند ذاتی و عملی است. برای مثال عنصر آب که بر پایه دو جزء اکسیژن و هیدرژون به تناسب دو به یک تشکیل و تشکل یافته است، که در حقیقت این دو جزء و تناسب آنها فرایند عملی این عنصر در جهت تثبت، حضور و ظهور آن است. اگر این فرایند در مسیر بازشناخت خود تقویت یا تضعیف شود آنگاه خروجی ان نیز عنصری مقاوم یا مخرب است!

حال علم اقتصاد نیز در جهان امروز بر پایه فرایندهای عملی و اجرایی نمود علمی می یابد نه تئوری های تک بعدی و تجربی! به مثابه مثال فقط می توان این فرایند عملی و اجرای را در مسیر بازشناخت آن تقویت یا تخریب کرد!

در این اقتصاد مقاومتی نیز دانشی عملی است که فرایند عملی و اجرایی آن بر پایه  باز شناخت اجزاء، عناصر تأکید کننده بر آن عمل می کند. این اجزاء و عناصر در مسیر این بازشناخت تقویت شده تا خروجی آن نیز عنصری مقاوم و ریشه دار باشد.

توجه به بیانات زیر از مقام معظم رهبری به عنوان اولین طراح اقتصاد مقاومتی در تشریح فرایند محور بودن اقتصاد مقاومتی بسیار راهگشا است:

استفاده از همه‌‌ى ظرفیتهاى دولتى و مردمى

بخش خصوصى را باید کمک کرد. اینکه ما «اقتصاد مقاومتى» را مطرح کردیم، خب، خود اقتصاد مقاومتى شرائطى دارد، ارکانى دارد؛ یکى از بخشهایش همین تکیه‌‌ى به مردم است؛ همین سیاستهاى اصل 44 با تأکید و اهتمام و دقت و وسواسِ هرچه بیشتر باید دنبال شود؛ این جزو کارهاى اساسى شماست.

 در بعضى از موارد، من از خود مسئولین کشور میشنوم که بخش خصوصى به خاطر کم‌‌توانى‌‌اش جلو نمى‌‌آید. خب، باید فکرى بکنید براى اینکه به بخش خصوصى توانبخشى بشود؛ حالا از طریق بانکهاست، از طریق قوانین لازم و مقرراتِ لازم است؛ از هر طریقى که لازم است، کارى کنید که بخش خصوصى، بخش مردمى، فعال شود. بالاخره اقتصاد مقاومتى معنایش این است که ما یک اقتصادى داشته باشیم که هم روند رو به رشد اقتصادى در کشور محفوظ بماند، هم آسیب‌‌پذیرى‌‌اش کاهش پیدا کند. یعنى وضع اقتصادى کشور و نظام اقتصادى جورى باشد که در مقابل ترفندهاى دشمنان که همیشگى و به شکلهاى مختلف خواهد بود، کمتر آسیب ببیند و اختلال پیدا کند. یکى از شرائطش، استفاده از همه‌‌ى ظرفیتهاى دولتى و مردمى است؛ هم از فکرها و اندیشه‌‌ها و راهکارهائى که صاحبنظران میدهند، استفاده کنید، هم از سرمایه‌‌ها استفاده شود.

به مردم هم باید واقعاً میدان داده شود. البته در بیانات دوستان به برخى از این حوادثى که ناشى از پیگیرى مفسدین اقتصادى و مفاسد اقتصادى است، اشاره شد. واقعاً نمیشود ما کار اقتصادىِ درست و قوى بکنیم، اما با مفاسد اقتصادى مبارزه نکنیم؛ این واقعاً نشدنى است.

 همان چند سال پیش هم که من راجع به این قضیه بحث کردم و مطالبى را به مسئولین کشور گفتم، به همین نکته توجه داشتم، که تصور نشود ما میتوانیم سرمایه‌‌گذارى مردمى و کار سالم مردمى داشته باشیم، بدون مبارزه‌‌ى با مفاسد اقتصادى؛ و تصور نشود که مبارزه‌‌ى با مفاسد اقتصادى موجب میشود که ما مشارکت مردم و سرمایه‌‌گذارى مردم را کم داشته باشیم؛ نه، چون اکثر کسانى که میخواهند وارد میدان اقتصادى بشوند، اهل کار سالمند، مردمان سالمى هستند؛ حالا یکى دو نفر هم آدمهاى ناسالم پیدا میشوند. 

باید با چشمهاى تیزبین، ریزبین و دوربین مراقبت کنید که کسانى نیایند به عنوان ایجاد اشتغال و ایجاد کار و کارآفرینى تسهیلات بانکى بگیرند، اما کارآفرینىِ واقعى انجام نگیرد. این را باید مراقبت کنید؛ هم شما مراقبت کنید، هم قوه‌‌ى قضائیه مراقبت کند. به نظر من همکارى قوه‌‌ى مجریه و قوه‌‌ى قضائیه در اینجا یک کار بسیار لازمى است.( بیانات مقام معظم رهبری در دیدار رئیس‌جمهوری و اعضاى هیئت دولت، 2/6/1391)

حمایت از تولید ملى

یک رکن دیگر اقتصاد مقاومتى، حمایت از تولید ملى است؛ صنعت و کشاورزى. خب، آمارهائى که آقایان میدهند، آمارهاى خوبى است؛ لیکن از آن طرف هم از داخل دولت، خود مسئولین به ما میگویند که بعضى کارخانه‌‌ها دچار مشکلند، اختلال دارند، در بعضى جاها تعطیلى صنایع وجود دارد - گزارشهاى گوناگونى به ما میرسد، خود شما هم گزارش میدهید؛ یعنى من گزارشهاى دیگر هم دارم، اما اتکاء من به گزارشهاى دیگران نیست؛ گزارشهاى خود شما هم هست که به دست ما میرسد - خب، باید این را علاج کرد. اینها طبعاً ایجاد اشکال میکند. 

اگر چنانچه همین بخش دوم قضیه - یعنى آن نیمه‌‌ى خالى لیوان - نمیبود، شما امروز از لحاظ رونق اقتصادى، وضع بهترى را در کشور ارائه میکردید و کمکهاى بیشترى به مردم میشد. بالاخره حمایت از تولید ملى، آن بخشِ درونزاى اقتصاد ماست و به این بایستى تکیه کرد.

واحدهاى کوچک و متوسط را فعال کنید. البته خوشبختانه واحدهاى بزرگ ما فعالند، خوبند و سوددهى‌‌شان هم خوب است، کارشان هم خوب است، اشتغالشان هم خوب است؛ عمده‌‌ى واحدهاى بزرگ ما وضعشان اینجور است - لذا همان طور که گفتید، محصول سیمانمان، محصول فولادمان، محصولات عمده‌‌ى اینجورى‌‌مان خوب است - لیکن باید به فکر واحدهاى متوسط و کوچک باشید؛ اینها خیلى مهم است، اینها در زندگى مردم تأثیرات مستقیم دارد. .( بیانات مقام معظم رهبری در دیدار رئیس‌جمهوری و اعضاى هیئت دولت، 2/6/1391)

مدیریت مصرف

یک مسئله هم در اقتصاد مقاومتى، مدیریت مصرف است. مصرف هم باید مدیریت شود. این قضیه‌‌ى اسراف و زیاده‌‌روى، قضیه‌‌ى مهمى در کشور است. خب، حالا چگونه باید جلوى اسراف را گرفت؟ فرهنگ‌‌سازى هم لازم است، اقدام عملى هم لازم است. فرهنگ‌‌سازى‌‌اش بیشتر به عهده‌‌ى رسانه‌‌هاست. واقعاً در این زمینه، هم صدا و سیما در درجه‌‌ى اول و بیش از همه مسئولیت دارد، هم دستگاه‌‌هاى دیگر مسئولیت دارند.

 باید فرهنگ‌‌سازى کنید. ما یک ملت مسلمانِ علاقه‌‌مند به مفاهیم اسلامى هستیم، اینقدر در اسلام اسراف منع شده، و ما متأسفانه در زندگى‌‌مان اهل اسرافیم! بخش عملیاتى‌‌اش هم به نظر من از خود دولت باید آغاز شود. در گزارشهاى شماها من خواندم، حالا هم بعضى از دوستان اظهار کردند که دولت درصدد صرفه‌‌جوئى است و میخواهد صرفه‌‌جوئى کند؛ بسیار خوب، این لازم است؛ این را جدى بگیرید. دولت خودش یک مصرف‌‌کننده‌‌ى بسیار بزرگى است. شما از بنزین بگیرید تا وسائل گوناگون، یک مصرف‌‌کننده‌‌ى بزرگ، دولت است. حقیقتاً در کار مصرف، صرفه‌‌جوئى کنید. صرفه‌‌جوئى، چیز بسیار لازم و مهمى است.

به مصرف تولیدات داخلى هم اهمیت بدهید. در دستگاه شما، در وزارتخانه‌‌ى شما، اگر کار جدیدى انجام میگیرد، اگر چیز جدیدى خریده میشود، اگر همین اقلام روزمره‌‌اى که مورد نیاز وزارتخانه است، تهیه میشود، سعى کنید همه‌‌اش از داخل باشد؛ اصرار بر این داشته باشید؛ خود این، یک قلم خیلى بزرگى میشود. اصلاً ممنوع کنید و بگوئید هیچ کس حق ندارد در این وزارتخانه جنس خارجى مصرف کند. به نظر من اینها میتواند کمک کند. .( بیانات مقام معظم رهبری در دیدار رئیس‌جمهوری و اعضاى هیئت دولت، 2/6/1391)

انتهای پیام/
پنجشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۴۴
کد مطلب: 428940
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *