۰
قرائت گزارش 6 ماهه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از روند اجرای برجام

مجلس: تحریم‌ها لغو نشد/مذاکره با ارباب برای روحانی چه دستاوردی داشت؟!

دولت آمریکا تلاش دارد اجرای برجام موجب تضعیف تحریم‌های اولیه آمریکا نشود و به سبب اشراف سیستم مالی آمریکا بر سیستم مالی بین‌المللی، بانک‌های بزرگ جهانی هنوز به دلیل نگرانی از جرایم سنگین گذشته سیستم کنترلی آمریکا، در نزدیک شدن و همکاری با ایران احتیاط می‌کنند.
مجلس: تحریم‌ها لغو نشد/مذاکره با ارباب برای روحانی چه دستاوردی داشت؟!
به گزارش سرویس سياسي تفتان ما،نخستین گزارش 6 ماهه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از روند اجرای برجام یکشنبه این هفته منتشر شد و نکته قابل تامل اینکه این گزارش مبسوط، مطابقت معناداری با آنچه افکار عمومی از برجام و اثراتش بر معیشت مردم طی 9 ماه گذشته دیده‌اند، دارد.

گزارش کمیسیون امنیت ملی از روند اجرای برجام می‌گوید برخلاف ایران که به همه تعهدات خود در برجام پایبند بوده است، طرف آمریکایی به دفعات برجام را نقض کرده و تعهدات خود را اجرا نکرده است!

منابع تهیه گزارش مجلس

در این گزارش که در 6 بند مبانی و منابع گزارش، اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران، اجرای تعهدات1+5، وضعیت رفع تحریم‌ها، موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی آمریکا و جمع‌بندی و پیشنهاد تدوین شده است، منابع مورد بررسی کمیسیون در تدوین گزارش، شروط 9 گانه ابلاغی رهبر معظم انقلاب اسلامی به رئیس‌جمهور، «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام»، متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، گزارش‌های رسمی 3 ماهه اول و دوم وزارت امور خارجه، گزارش‌‌های مکتوب و ارسالی سایر وزارتخانه‌ها، ارگان‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط که به دنبال درخواست کمیسیون تهیه و به کمیسیون ارسال شده است، نشست‌های متعدد با مسؤولان ارشد وزارت امور خارجه، سازمان انرژی اتمی و سایر وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط با اجرای برجام و همچنین بازدیدهای میدانی از مراکز هسته‌ای و دیدار حضوری و گفت‌وگو و مذاکره با مدیران، متخصصان و کارشناسان مربوط (سایت غنی‌سازی نطنز، سایت غنی‌سازی فردو، کارخانه تولید آب سنگین و رآکتور (در حال بازطراحی) 40 مگاواتی آب سنگین اراک) بوده است.

این نشان می‌دهد منابع کمیسیون امنیت ملی برای برآورد این گزارش منابع مهم و قابل استناد حاکمیتی بوده است. گزارش با برشمردن اقدامات و تعهدات ایران در برجام، از اجرای این تعهدات تاکنون خبر داده است اما در حوزه بررسی اجرای تعهدات طرف مقابل، موارد نقض برجام را تایید کرده است.

موارد عدم اجرای تعهد آمریکا

در این گزارش آمده است: دولت آمریکا تلاش دارد اجرای برجام موجب تضعیف تحریم‌های اولیه آمریکا نشود و به سبب اشراف سیستم مالی آمریکا بر سیستم مالی بین‌المللی، بانک‌های بزرگ جهانی هنوز به دلیل نگرانی از جرایم سنگین گذشته سیستم کنترلی آمریکا، در نزدیک شدن و همکاری با ایران احتیاط می‌کنند.

آمریکا با اعمال محدودیت در تحریم‌های اولیه هنوز فضای نقل‌وانتقال پول و ارز را در درون سیستم دلار برای ایران باز نکرده و نقل‌وانتقالات ایران با مشکلات و موانع جدی روبه‌رو است.

این گزارش با اشاره به عدم همکاری طرف‌های مقابل در راستای اثربخشی رفع تحریم‌ها براساس برجام می‌افزاید: جمهوری اسلامی ایران از زمان اجرایی شدن برجام تعهدات خود را به طور کامل انجام داده و در نتیجه همین پایبندی توانسته است از برخی ستانده‌ها در ابعاد فنی، حقوقی و اقتصادی بهره ببرد، اما درباره رفع تحریم‌های اقتصادی، مقصود دولت و ملت ایران در حدود مورد انتظار محقق نشده است. به‌رغم اینکه طرف مقابل نیز در ظاهر به اجرای برجام متعهد است ولیکن هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله وجود دارد.

بدعهدی‌های آمریکا و عدم اقدام دولت

در ادامه گزارش کمیسیون امنیت ملی به وضعیت رفع تحریم‌ها و بدعهدی‌های آمریکا پرداخته شده است. گزارش می‌گوید: براساس متن صریح برجام، نقل‌وانتقال آزادانه وجوه باید مجاز تلقی شود اما به نظر می‌رسد عواملی نظیر جریمه‌های سنگین وضع شده علیه بانک‌های اروپایی به دلیل نقض تحریم‌ها و همچنین طراحی فضای تردید و نگرانی با استفاده از تهدیدهایی نظیر محرومیت از دسترسی به نظام مالی و بانکی ایالات متحده، باعث شده این بانک‌ها حتی برای تعاملات به ظاهر مجاز نیز تمایل به دریافت مجوز داشته باشند.

این گزارش می‌افزاید: بسیاری از بانک‌های اروپایی که جلسه‌ای با حضور وزیر خارجه آمریکا داشتند، تردید دارند وزارت خارجه آمریکا بتواند رویکرد محتاطانه خود را در قبال ایران تغییر دهد.

گزارش در بخش موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی‌های آمریکا به تشریح این موارد پرداخته است. گزارش می‌افزاید: اقدامات کنگره آمریکا و ارائه لوایح ضدایرانی در ایجاد شک و تردید برای مؤسسات اقتصادی بین‌المللی مؤثر بوده است. از طرف دیگر، دولت‌های اروپایی عضو گروه 1+5 نیز در عمل، اقدامات کافی را به منظور حمایت از شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی در تعامل اقتصادی با ایران به عمل نمی‌آورند.

کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در ادامه این گزارش به افزایش تحریم‌ها پس از برجام نیز اشاره کرده است. گزارش تصریح می‌کند: یکی از ابعاد بدعهدی و پیمان‌شکنی آمریکا در اجرای برجام، وضع تحریم‌های جدید به بهانه‌های مختلف است. وضع تحریم‌های جدید از سوی آمریکا، نشان‌دهنده کارشکنی‌ها و ادامه خصومت و عمق دشمنی علیه ملت شریف و مستقل ایران اسلامی است به‌طوری ‌که بلافاصله در روز دوم اجرایی شدن برجام یعنی 27 دی‌ماه 94 و پس از انجام تعهدات کامل جمهوری اسلامی ایران، مطابق برنامه راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و گزارش انجام تعهدات ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نخستین تحریم جدید آمریکا علیه ملت ایران انجام شد. شروع دور دوم تحریم‌ها، آن هم درست در چنین شرایطی، مهر تاییدی بر تعبیر هشدارآمیز رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مدظله‌العالی مبنی بر بدعهدی و پیمان‌شکنی آمریکا بود.

تحریم‌های پس از برجام آمریکا

کمیسیون امنیت ملی در ادامه گزارش خود به تحریم‌های آمریکا علیه شخصیت‌ها و نهادهای ایرانی پس از آغاز اجرای برجام پرداخته است. این گزارش موارد نقض برجام را اینگونه برشمرده است: تحریم11 شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی در روز دوم اجرایی شدن برجام، تصویب و اجرای قانون موسوم به ویزا که براساس این طرح شهروندان 38 کشوری که برای ورود به آمریکا از معافیت ویزای آمریکا برخوردارند اگر از ماه مارس سال 2011 به بعد به 4 کشور ایران، عراق، سوریه و سودان سفر کرده باشند، ملزم به دریافت روادید برای ورود به این کشور هستند.

دستبرد آمریکا به اموال و دارایی‌های ایران پس از برجام

دستبرد 2 میلیارد دلاری آمریکایی‌ها به اموال ایران، امضای وضعیت اضطراری علیه ایران توسط اوباما، مصادره 8/2 میلیون دلاری، محرومیت ایران از مبادله مالی با دلار، تحریم به واسطه توانمندی دفاعی، بهانه‌های حقوق‌بشری، تأخیر در صدور مجوز خرید هواپیما (بوئینگ و ایرباس) و استمرار تحریم همکاری بانک‌های بزرگ دنیا با ایران با وجود رفع ظاهری تحریم‌های بانکی براساس برجام.

خیانت آمریکا و سکوت دولت ایران

این گزارش کمیسیون امنیت ملی پس از اعلان وضعیت داده‌ها و ستانده‌ها و موارد نقض برجام توسط آمریکا و اتحادیه اروپایی، در بخش جمع‌بندی و پیشنهاد آورده است: رهبر معظم انقلاب اسلامی فلسفه و هدف مذاکرات و پذیرش برجام را رفع تمام تحریم‌های ظالمانه دانسته و تحقق نیافتن آن را خسارت محض عنوان کردند. از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران تمام تعهدات تعیین شده مربوط به خود را در برجام به اقرار و اعتراف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرا کرده است، ولیکن کارشکنی‌های ظالمانه و خصمانه ایالات متحده مانع اجرای کامل برجام و رفع تمام تحریم‌های مالی و بانکی شده است، از این‌رو مجلس شورای اسلامی دولت جمهوری اسلامی ایران را ملزم می‌کند در اجرای قاطع بندهای 9گانه ماده واحده قانونی مصوب 21/7/1394 موسوم به قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی در اجرای برجام» صریح، شفاف و بموقع اقدام کند و به همراه گزارش‌های مرحله‌ای 3 ماهه روند اجرای برجام، گزارش اقدامات متناسب و متقابل را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ارسال کند.   انتهای پیام/بلاغ
سه شنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۳۰
کد مطلب: 435184
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *