به گزارش سرویس سیاسی
تفتان ما،حسن روحانی چند روز پیش در توئیتی اعلام کرد که «دولت حاضر است با تشکیل سامانهای تمام دخل و خرج و حسابهایش را روشن کند و در مقابل انتظار است قوه قضائیه نیز حسابهای خود را روشن نماید».
نمایندگان مجلس و شخصیتهای سیاسی در گفتوگو با
خبرگزاری فارس به مطالبه خود از رئیس جمهور برای شفاف کردن اقدامات دولت در حوزه های مختلف اجرایی ازجمله شفافیت مالی، شفافیت در قراردادهای نفتی، حسابهای اطرافیان رئیس جمهور، اتهاماتی که متوجه برادر رئیس جمهور است، پنهانکاری در برجام و موضوعاتی از این قبیل پرداختند
مشروح این گفتگوها را در ادامه میخوانید:
*جعفری: برای بازگشت اعتماد فروریخته مردم، وضعیت مالی مدیران باید مشخص شود
قاسم جعفری عضو هیات علمی دانشگاه و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه نمایندگان مجلس در رابطه با شافیت مالی مدیران گفت: اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، کشور از لحاظ مالی در یک بحران جدی به سر میبرد و بیاعتمادی در بین مردم موج میزند.
وی گفت: وقتی به شهرستانها و استانهای مختلف سفر میکنیم میبینیم که مردم اگرچه پای ارزشهای اصلی نظام و انقلاب ایستادهاند ولی هیچ اعتمادی به مسئولان و مدیران ندارند و دنیایی حرف برای گفتن دارند. متاسفانه امروز مردم نسبت به بخشدار گرفته تا به بالا و به همه مدیران، بیاعتماد شدهاند.
جعفری خاطرنشان کرد: مردم انتظار دارند واقعیتها مشخص شود؛ اینکه مسئولان چقدر دریافت میکنند و چه سرمایههایی دارند. شفافیت مالی مدیران مسئله مهمی است که نباید فراموش شود.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: همه گروهها باید این مسئله را جدی بگیرند و نباید با مصوبه نمایندگان درخصوص شفافیت مالی مدیران مخالفت شود.
وی گفت: مردم میگویند از شعار و ادعا خسته شدهایم و منتظر عمل هستیم. در نظام اسلامی این حق هر شهروندی است که براساس مکانیزم مشخص بر کاری که حاکمان انجام میدهند نظارت کند و بداند مسئولان از لحاظ مالی در چه وضعیتی قرار دارند.
جعفری یادآور شد: شفافیت مالی مدیران مسئله مهمی است که باید انجام شود و این مسئله نزدیک، دور و قوم و خویش هم ندارد و اگر قرار باشد اعتماد فروریخته مردم برگردد، وضعیت مالی مدیران همه باید شفاف و روشن باشد.
*ذاکری: اختلافات سران قوا نباید به اصل مبارزه با فساد لطمه بزند/ مسئولان قوا را به صبر و تحمل توصیه میکنیم
حجتالاسلام محمدحسن ذاکری عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی نیز با اشاره به اختلافات پیش آمده میان سران قوای قضائیه و مجریه، اظهار کرد: اینکه اختلاف نظر مسئولین و کسانی که در رأس نظام اسلامی قرار دارند و مجاری امور در دست آنهاست علنی و به سطح رسانهها کشانده شود، باعث خواهد شد که مردم دچار التهاب شوند.
وی افزود: مسئولین قوای مجریه و قضائیه باید نسبت به اظهار نظرات خود دقت کنند تا خدای ناکرده موجب التهاب در جامعه نشوند و این ایجاد التهاب مردم را مایوس و ناامید نکند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی تصریح کرد: در راس قوای قضائیه و مجریه دو شخصیت روحانی قرار دارند و توقع مردم این است که هم رعایت اخلاق و انصاف صورت گیرد و هم اینکه این اختلافات پشت درهای بسته حل و فصل شود.
ذاکری با بیان اینکه ما مسئولان را به صبر و تحمل در مسائل اختلافی توصیه میکنیم، گفت: علنی شدن اختلافات سران قوا، عزم مدیران کشور را در مساله مبارزه با فساد دچار تزلزل میکند و باعث سستی در این اراده خواهد شد.
وی افزود: ممکن است هر دستگاهی نسخه متفاوتی برای مبارزه با فساد داشته باشد اما این تفاوت در دیدگاهها نباید به اصل این مساله لطمه بزند؛ مردم باید به مسئولین امیدوار باشند که اینها بدنبال ریشه کن کردن فساد هستند.
* منتظمی: گروکشی رئیسجمهور برای فرار از شفافسازی مالی مدیران
متین منتظمی دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: اگر در مسائل مالی مدیران شفافیت وجود داشته باشد شاید شاهد خیلی از فسادهای مالی در بین آنها نباشیم. فسادهایی که به شدت باعث ناراحتی و بیاعتمادی مردم شده است.
وی ادامه داد: اخیرا رئیسجمهور اعلام کرده است که حاضر است تمام دخل و خرج دولت و حسابهایش را روشن کند که این بسیار مسئله خوبی است ولی در مقابل خواسته است تا قوه قضاییه هم حسابهایش را روشن کند، اگر واقعا دولت چنین قصدی را دارد چرا به دنبال گروکشی است و اینکه چرا نماینده دولت با مصوبه شفافیت مالی مدیران مخالفت کرده است.
این فعال دانشجویی تصریح کرد: دولت اگر واقعا اعتقاد به شفافسازی مالی دارد بیاید و در رابطه با برادر رئیسجمهور شفافسازی کند. برای مردم امروز این سوال وجود دارد که چرا با این همه مطالبهای که در مورد آقای فریدون وجود دارد دولت هیچ توضیحی در این رابطه نمیدهد.
وی ادامه داد: دولت با زیر سوال بردن قوه قضاییه قصد دارد فرار رو به جلو انجام دهد. زیر سوال بردن قوه قضاییه فقط باعث میشود عملکرد خود دولت زیر سوال برود.
منتظمی یادآور شد: قوه قضاییه با جرات تمام در دیدار با نمایندگان دانشجویان در رابطه با مسائل مختلف از جمله مسائل مالی شفافسازی کرد. اگر آقای روحانی هم جرات چنین کاری را دارد در رابطه با مسائل مالی دولت حقوقهای نجومی، مسائل پیرامون آقای فریدون، پرونده کرسنت، قراردادهای نفتی و مسائلی از این دست شفافسازی کند.
دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در خاتمه اظهار داشت: مخالفت دولت با مصوبه شفافیت مالی مدیران نشاندهنده این است که سخنان رئیسجمهور فقط در حد شعار است و قصد ندارد در این رابطه شفافیتی وجود داشته باشد مانند بحث حقوقهای نجومی که ابتدا دستور پیگیری داد و بعد هم غارتگران بیتالمال را ذخیرههای نظام معرفی کرد.
* زاهدی: دولت بهتر است به جای جار و جنجال، پرونده «حسین فریدون» را شفاف کند
محمدمهدی زاهدی نماینده مردم کرمان و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به توئیت چند روز گذشته رئیسجمهور مبنی بر اینکه دولت حاضر است با تشکیل سامانهای تمام دخل و خرجها و حسابهایش را روشن کند، اظهار داشت: اولا به نفع کشور است که به غیر از هزینههای امنیتی و دفاعی که جنبه محرمانه دارد، سایر هزینهها خیلی شفاف و به روز باشد.
وی با بیان اینکه در درآمدها، هزینهها، پرداخت حقوقها و پاداشها باید شفافسازی صورت گیرد تا همه مردم در جریان قرار گیرند، افزود: ما نباید از شفاف کردن اینگونه دخل و خرجها وحشت داشته باشیم چرا که به نفع کشور است. مصلحت این است که به جای حاشیهسازی و جار و جنجالهایی که در مردم نسبت به مقامات ارشد کشور، دولت و سایر نهادها و قوا مانند قوه مقننه و قوه قضائیه بدبینی ایجاد میکند، دخل و خرجها خیلی شفاف اطلاعرسانی شود.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس همچنین تصریح کرد: ممکن است شفافسازیها تبعات کوتاه مدت داشته باشد اما یقینا مردم اطلاعاتی که به آنها داده میشود را باور میکنند و این باور مردم خود موجب میشود مردم به همه قوا، نهادها و دستگاههای دولتی و غیر دولتی اعتماد کنند. بنابراین جای هیچ سواستفادهای باقی نمیگذارد.
زاهدی بر همین اساس گفت: دولت به جای حاشیهسازیها بهتر است که خود پیشقدم شود. هر جا هم که فسادی مشاهده میکند برای برخورد با آنها باید پیشقدم شود. امیدواریم دولت در این راستا قدمی بردارد.
وی همچنین عنوان کرد: به عنوان مثال موضوعی که در مجلس اخیرا تعدادی از نمایندگان پیگیری کردند در مورد مسائل مالی که احتمالا گریبانگیر حسین فریدون میشود، بود. بهتر است رئیسجمهور خودش در این زمینه پیشقدم شود تا قوه قضائیه در این راستا تصمیمات لازم را اتخاذ کند.
این نماینده در خاتمه تاکید کرد: بهتر است دولت در راستای شفافسازیهایی نظیر پرونده برادرش «حسین فریدون» و یا حقوقهای نجومی پیشقدم شود و خود بحث تخلفات حسین فریدون را دنبال کند تا یک رسیدگی و حسابرسی دقیق در این زمینه صورت گیرد و درآمدهایی که او به دست آورده را شفافسازی کند، یا در زمینه مواردی که برخی درباره تبانی او مطرح میکنند باید شفافسازی کند که آیا این موضوعات صحت دارد یا خیر. اتفاقا اگر رئیسجمهور خود پیشقدم شود اعتماد مردم در آستانه انتخابات بالاتر میرود.
انبارلویی: دولت یازدهم، دولت محرمانههاست/ عدم شفافیت مالی دولت برخلاف حقوق شهروندی است
محمد کاظم انبارلویی عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، با اشاره به تأکید دولت و لزوم شفافیت مالی و درعین حال مخالفت نماینده دولت با طرح مجلس مبنی بر شفافیت مالی مدیران اظهار داشت: هیچ تردیدی در لزوم شفافیت مالی مسئولان وجود ندارد و این انتظار جامعه است که طبق قانون در این زمینه رفتار کند.
انبارلویی با اشاره به اصل 54 و 55 قانون اساسی که وظایف دیوان محاسبات در آن ذکر شده است، یادآور شد: طبق این اصل مجلس موظف است گزارش تفریغ بودجه دولت را جهت اطلاع عموم منتشر کند، یعنی هرآنچه که دولت در حوزه محاسباتی و مالی دارد، باید در اختیار عموم قرار بگیرد.
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی افزود: بنابراین از لحاظ قانونی عدم شفافیت مالی مدیران معنا ندارد و ما باید طبق قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات که در سال 88 ابلاغ شد، کاملاً شفاف عمل کنیم.
وی ادامه داد: فصل سوم این قانون ترویج شفافیت است و بنابراین همه مؤسسات عمومی موظفاند جز موارد طبقهبندیشده، سایر اطلاعات را در راستای حقوق شهروندی منتشر کنند.
انبارلویی با تأکید بر اینکه دولت یازدهم دولت محرمانههاست، تصریح کرد: آنها قرارداد نفت و قرارداد پژو را به صورت محرمانه میبندند که این برخلاف قانون اساسی و حقوق شهروندی است. لذا چنانچه دولت در این زمینه کوتاهی کند، مجلس باید به این مسئله رسیدگی داشته باشد.
*موسوی لارگانی: اگر روحانی دنبال شفافیت است چرا فسادهای برادرش را روشن نمیکند؟/ مخالفت نماینده دولت با شفافیت مالی مدیران جای تعجب دارد
حجتالاسلام سیدناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ادعای رئیسجمهور مبنی بر اینکه دولت حاضر است با تشکیل سامانهای دخل و خرجها و حسابهای خود را روشن کند، اظهار داشت: از برخی اظهارنظرهای مسئولان دولتی ما واقعا تعجب میکنیم. بهعنوان مثال زمانی که آیتالله آملی لاریجانی بحث اموال خارج شده از کشور توسط بابک زنجانی را مطرح میکند، چرا وزارت خارجه این موضوع را پیگیری نکرد تا یک سرنخ پیدا کند که این پولها کجا رفته است؟
وی افزود: مواردی مثل خروج پول از کشور توسط بابک زنجانی برعهده قوه قضائیه نیست، ما میبینیم که دولتیها در این زمینه میگویند اگر قوه قضائیه درخواست کند ما پیگیری میکنیم. حال بحث اینجاست که دولت چندین ماه یکی از مطالبهگرها بوده که چرا بابک زنجانی پولهای نفت را از کشور خارج کرده، قوه قضائیه رسیدگی نمیکند؛ در حالیکه این قوه پیگیر این موضوع بوده و رسیدگی کرده و در حال بررسی است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین تصریح کرد: چگونه است که دولت در موضوع بابک زنجانی از قوه قضائیه توقع بیجا دارد، اما آنجا که خودشان کوتاهی کردهاند میگوید اگر قوه قضائیه درخواست کند ما شفافسازی میکنیم.
«در بحث شفافسازی نمایندگان مجلس در کمیسیون تلفیق در بحث حقوقهای نجومی که مطالبه عموم مردم و شخص مقام معظم رهبری بود، بندی را آوردند که دولت موظف است سامانهای را تعریف و تهیه کند که اموال دولتی تحت نظارت سازمانهای نظارتی به صورت شفاف به اطلاع عموم مردم برسد، ولی وقتی که بحث شفافسازی مطرح میشود، نماینده دولت که نظرات دولت را بیان میکند، با این مسئله مخالفت میکند.»
موسوی لارگانی ادامه داد: طبق صحبتها و بررسیها متوجه شدیم که بابک زنجانی 9 هزار میلیارد فساد مالی داشته چه در بحث نفت و چه در فسادهای دیگر، اما نکته اینجاست که اگر بابک زنجانی یک فرد خاطی و خلافکار است و دولت قبل، این شخص را پروبال داده، آقای روحانی به چه مناسبتی به او لوح تقدیر داده است؟ وی چه کار مهمی انجام داده که لوح تقدیر گرفته است؟ اگر بابک زنجانی مهره دولت قبلی است و دولت قبل به فسادهای مالی او کمک کرده،هاشمی رفسنجانی (که دشمن خونی دولت قبل و احمدینژاد است) برای چه با بابک زنجانی جلسه گذاشته ؟چرا وقتی بحث کمک به انتخابات ریاست جمهوری مطرح شد خودشان را به بیراهه میزنند، کمک کردن به یک فرد یا گروه اشکال شرعی دارد و نباید کمک میشده، حال اگر به خودشان کمک شود اشکالی ندارد؟
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: نکته دیگر این است که اگر روحانی به دنبال شفافیت است، چرا اینهمه بحثی که در مورد برادر او «حسین فریدون» است را شفافسازی نمیکند؟ او یکبار برای رضای خدا به برادرش عنوان نکرد که چرا از جایگاه ریاست جمهوری من سوءاستفاده میکنی و چرا به من و آبروی من و دولت لطمه میزنی؟
موسوی لارگانی در خاتمه گفت: چرا رئیسجمهور حسین فریدون را طرد نکرد هرچند که او برادر رئیسجمهور است اما روحانی باید خلافش را از دادگاه و سازمانهای ذیربط خواسته و رسیدگی کند. شفافیت فقط برای یک فرد یا گروه نیست و اینکه موضوع شفافیت را بخواهند مشروط کنند اصلا صحیح نیست.
*ابراهیمی: حسابهای قوه قضائیه قانونی اعلام شد اما دولت هنوز شفافسازی نکرده/ پرونده برادر رئیسجمهور شفاف شود
حجتالاسلام حسین ابراهیمی عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز اظهار داشت: شفافسازی امری لازم و ضروری برای جامعه است و مردم توقع دارند که دستگاههای دولتی دخلوخرجشان شفاف باشد و اگر همه قوا این کار را انجام دهند، بسیار شایسته است.
ابراهیمی با بیان اینکه حسابهای قوه قضائیه اخیراً از سوی وزیر اقتصاد و بیش از 200 نماینده مجلس قانونی و مشروع اعلام شد، افزود: این مسئله دیگر جای بحث ندارد، اما این شفافسازی مالی هنوز درباره دولت اتفاق نیفتاده است.
عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز تأکید کرد: در حال حاضر نیروهای نظارتی باید بر لزوم شفاف عمل کردن دولت تمرکز کنند و این درباره حقوقهای نجومی، مسئله دخلوخرج دولت و بحث یارانهها و افزایش قیمت سوخت صدق میکند.
وی ادامه داد: برخی معتقد هستند که هزینههای دولت افزایش پیدا کرده و از اینرو دولت باید شفاف کند که این هزینهها در کجا خرج شده است، لذا دستگاههای نظارتی باید از پیشنهاد رئیسجمهور برای آمادگی جهت شفافیت مالی استفاده کنند.
ابراهیمی در همین زمینه به لزوم شفاف شدن اقدامات در پرونده حسین فریدون برادر رئیسجمهور اشاره کرد و افزود: اگر این مسائل شفاف شود، فرصت خوبی برای آرامشخاطر جامعه خواهد بود و دغدغه مردم از این لحاظ کم میشود.
*آیتالله مجتهد شبستری: مردم در برخورد با تخلفات مالی از دولت انتظار شفافیت دارند/شفافیت مالی را نباید به قوه دیگری گره زد
آیتالله محسن مجتهد شبستری نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی اظهار داشت: اسلام دین صداقت و یکی بودن ظاهر و باطن است، از اینرو مسئولان باید با مردم صادق باشند و آنها را از خود بدانند و چیزی را از جامعه مکتوم نکنند.
آیتالله مجتهد شبستری شفاف عمل کردن مسئولان را وظیفه شرعی، عرفی و قانونی برشمرد و افزود: با توجه به شرایط فعلی و شبهات پیشآمده در مورد تخلفات مالی، مردم انتظار دارند مسئولان دولت با مردم شفافیت و صداقت داشته باشند.
نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی تأکید کرد: بنابراین در این شرایط مسئولان باید شفافیت بهخرج دهند و همانطور که رهبری فرمودند بهترین تبلیغات، تبلیغ عملی است، لذا دولت هم باید عملاً نشان دهد که درستکار است و اگر تخلفاتی مانند حقوق نجومی بوده، آن را اصلاح و خاطیان را مجازات کند.
وی رسیدگی به مباحث مالی و حقوقهای نجومی را ازجمله مطالبات رهبر انقلاب و مردم عنوان کرد و گفت: دو قوه نباید مسائل را به یکدیگر گره بزنند که اول چه کسی باید شفافیت ایجاد کند، همه مسئولان موظف هستند که صداقت و شفافیت را در قبال مردم رعایت کنند؛ چراکه برخی مردم درباره مسئولان شبهه دارند.
نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی افزود: وقتی مطالبه جامعه و مردم شفاف شدن مباحث مالی است، دولت باید مصادیق این شفافیت را بداند و در این راستا وظیفه خود را انجام دهد.
*حسینیان: دوقطبی سازی جامعه با موضوع «شفافیت مالی» از ترفندهای انتخاباتی روحانی است/ مشخص است پولهای بابک زنجانی در کدام ستاد خرج شده است
حجتالاسلام روحالله حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی و نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مسالهای که وجود دارد این است که آقای روحانی میخواهد در جامعه دوقطبی ایجاد و فضاسازی را در کشور آغاز کند.
حسینیان ادامه داد: کار اصلاحطلبان با مدیریت آقای روحانی دوقطبی کردن جامعه است اما چون طرفی که بتوانند از طریق او جامعه را قطببندی کنند وجود ندارد و احساس میکنند تک هستند، سعی دارند با نظام و ارکان کشور دوقطبیسازی کنند.
نماینده سابق مردم تهران در مجلس تاکید کرد: بنابراین دوقطبی سازی از ترفندهایی است که جزء روشهای انتخاباتی رئیس جمهور است.
وی با بیان اینکه شفافیت مالی مدیران امری بسیار مهم و ضروری است تصریح کرد: همه مسئولان رده بالای کشور پاکدست هستند و هرچه که در این زمینه شفافسازی صورت بگیرد اعتماد مردم بیشتر و اعتبار نظام بالا میرود.
حسینیان با بیان اینکه همانطور که قوه قضاییه نیز اعلام کرد مشخص است که بابک زنجانی پولها را در کجا مصرف و به کدام ستادهای انتخاباتی رسانده است در عین حال گفت: اگر این موضوع پیگیری میشد اینک شاهد این نبودیم که طلبکارانه با این موضوع روبرو شوند و اگر در این زمینه شفافسازی صورت گیرد، به ضرر دولت تمام خواهد شد.
* کاتب: شفاف سازی باید برای همه افراد جامعه و یکسان صورت گیرد
غلامرضا کاتب نماینده مردم گرمسار و عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز درباره شفافیت مالی مدیران اظهار داشت: دولت در بحث حقوق و دستمزد کارکنان و مقامات دیدگاههای کارشناسی دارد که هنوز در این رابطه به اتفاق نظر نرسیدهایم.
وی افزود: در رابطه با اینکه پرداختیها روشن شود همه موافق هستند فقط ما پیشنهاد یکونیمدرصد داشتیم یا بحث مدیران، کارشناسان و مقامات را مطرح کردیم که البته درون مجلس هم در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود داشت. اینکه ما در جایی گفته بودیم به مقامات 1.5 درصد و کارشناسان 2.5 درصد اختصاص یابد یعنی یک اختلافنظر که مثلاً کارشناس به چه کسی اطلاق میشود.
وی همچنین تصریح کرد: اینکه دولت و رئیسجمهور باید دریافتیهایی خود را روشن و شفاف بگویند امری مطلوب و یک مطالبه عمومی است و در قانون هم آمده است که در این زمینه شفافسازی صورت گیرد تا مردم در جریان این موارد قرار بگیرند.
کاتب ادامه داد: در بحث شفافسازی هیچ منعی وجود ندارد و همه افرادی که در جامعه هستند یکسان محسوب میشوند و هیچ فرقی باهم ندارند. در بحث کلان باید همه دریافتیها و پرداختیها باید شفاف باشند و مردم هم مطلع شوند و هیچ محدودیتی هم برای اینکه پرداخت شخصی شفاف نباشد نداریم. طبق مصوبه مجلس باید همه پرداختیها و دریافتیها مشخص شود. هیچ نگرانی و دغدغهای هم وجود ندارد اما در مورد میزان آن هنوز مجلس به تصمیم کلی نرسیده است.
وی خاطر نشان کرد: ما درباره این موضوع که چه مبلغی و چگونه افراد دریافت کنند از لحاظ تخصصی به تفاهم نرسیدهایم و سعی بر این داریم که قانون دوباره اشکالی نداشته باشد و در آن ابهام ایجاد نشود. و قانونی بنویسیم که موارد پیشآمده در بحث حقوقهای نجومی دوباره تکرار نشود.
انتهای پیام/فارس