۰

تغییر محوریت مساجد از انسان‌‌سازی به برگزاری مراسمات تعزیه متوفی/ اختلاف سلایقی که جوانان را پس می‌‌زند

مساجد قلب جهان اسلام هستند که نقشی مضاعف در پویایی، نشاط و تعلیم جامعه‌ی اسلامی بر عهده دارند.
تغییر محوریت مساجد از انسان‌‌سازی به برگزاری مراسمات تعزیه متوفی/ اختلاف سلایقی که جوانان را پس می‌‌زند
به گزارش سرویس مذهبي تفتان ما، روز جهانی مسجد فرصتی است تا در خصوص حقیقت مساجد، جایگاه و ضرورت و اهمیت آن پرداخته و ظرفیت‌های پنهان و پیدای آن را شکافت. از کارکردهای بی شمار آن سخن گفت و نقش بی‌بدیل مسجد در کُنش‌های اجتماعی را واکاوی کرد.
گذشته از جایگاه رفیع مساجد به عنوان بیوت‌الله متاسفانه در سال‌های اخیر به نظر می‌رسد پاره‌ای از مساجد از طراز اسلامی خود به دور افتاده‌اند و آن جلوه‌ای که در دوران صدر اسلام و یا حتی سال‌های منتهی به انقلاب اسلامی و هشت سال جنگ تحمیلی را داشتند، کمرنگ شده‌است.
مساجدی که روزی مأمن جامعه‌ی اسلامی و محل تعلیم و تزکیه، آموزش و گردهم‌آیی در پیشامدهای تلخ و شیرین بوده هم اکنون به مکانی برای برگزاری نماز جماعت در برخی از وعده‌ها و برگزاری مراسمات تعزیه متوفی مبدل شده است. هرچند می‌توان انگشت شماری از مساجد را پیدا کرد که همچنان پر رونق هستند و پای نوجوانان و جوانان را به سوی خود گشوده‌است.
نقش مساجد در صدر اسلام
حجت الاسلام مطهری‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی آناج در این رابطه اظهار داشت: اگر به صدر اسلام بازکردیم مشاهده خواهیم کرد مسجد فقط محل عبادت و رابطه بین الله و بنده نبوده، بلکه چنان بود که امورات اساسی و بنیادی جامعه در مساجد رقم می‌خورد.
وی ادامه داد: گذشته از اینکه تصمیم‌ گیری‌های کلان در مسجد انجام می‌شد بلکه تجهیز جنگ، بیعت با امام، مسائل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی و حتی قضایی در این بستر به منصه ظهور می‌رسید.
امام جماعت مسجد امام خمینی‌(ره) گفت: نقش مسجد به معنای حقیقی در شروع انقلاب اسلامی، پیروزی آن و آغاز جنگ تحمیلی تحقق یافت تا جایی که شروع راهپیمایی‌ها و تظاهرات، اعزام به جبهه و تامین بخش قابل توجهی از تدارکات پشت جبهه از این مکان صورت می‌پذیرفت.

مساجد قلب فرهنگی جهان اسلام
مطهری‌نژاد با بیان اینکه مسجد قلب فرهنگی جهان اسلام است، یادآور شد: مساجد باید نشاط و پویایی خود را بیشتر نمایند، انتظار نخست این است که نماز جماعت با شرکت نوجوانان و جوانان به صورت باشکوه و منظم برگزار گردد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: یکی از دلایل برگزیدن مسجد امام خمینی(ره) یاغچیان به عنوان امام جماعت و مسجد نمونه، حضور مرتب و منظم پیشنماز و برگزاری باشکوه نماز جماعت بوده است، قطعا این نظم منجر به انسجام برنامه‌های اصلی و جانبی مسجد می‌گردد.
مهم‌ترین مولفه حضور مردم در مساجد
وی ادامه داد: در کنار برگزاری سه وعده نماز جماعت رسیدگی به سایر امور جاری مردم نیز می‌تواند آنها را میهمان ثابت خانه‌ی خدا بنماید، ائمه جماعات با حضور پیش از دیگران در مسجد و هم صحبتی با نمازگزاران می‌توانند رونق بخش محافل مذهبی، علمی و فرهنگی مساجد باشند.
این استاد دانشگاه متذکر شد: از طرف دیگر تحصیلات و معلومات روحانی نباید کمتر از معلومات نمازگزاران باشد و او علاوه برداشتن سواد حوزوی و قرآنی بروز باید از اخبار و حوادث منطقه مطلع باشد و آن‌‌ها را به حاضرین انتقال دهد.
مطهری‌نژاد تاکید کرد: در راستای رسیدگی به مشکلات مردم اتاق مشاوره در مسجد امام خمینی(ره) شهرک یاغچیان راه اندازی نموده‌ایم که در این اتاق روزانه یک مشاور متخصص ساعاتی قبل از نماز حضور می‌یابد و از نزدیک به مشکلات مختلف مردم که به مشاوره نیاز هست، رسیدگی می‌نماید.
وی تاکید کرد: در سایه‌ی نقشه‌های شوم و شیطانی صهیونیسم با حمایت رسانه‌ای متاسفانه زمینه انحراف در جامعه گسترده شده است وابزاری همچون شبکه‌های ماهواره‌ای و فضاهای مجازی زمینه گسیل جوانان به سمت انحطاط را سهل نموده است.
پیشنماز مسجد امام خمینی (ره) اظهار کرد: هدف غایی این است که نسل بعدی را از ایمان تهی کنند زیرا در ترکیه و اسپانیا تجربه کرده‌اند که هرچه جوانان را به بی‌بند و باری و هوس مشغول کنند به اهداف خود بهتر خواهند رسید.
مطهری‌نژاد گفت: مسئولین فرهنگی خصوصا مساجد وظایف دو چندانی در این بُرهه بر عده دارند، با برنامه‌های به روز و اقنا کننده جوانان را با مهارت جذب کنند تا به این جوانان مصونیت دهند.
فروع دین را به اصول آن ترجیح ندهیم
وی افزود: ما باید به اصول اهمیت بیشتر دهیم تا فروع زیرا اگر مخاطب بداند که امام حسین(ع) و یزید چه کسانی بودند و بداند حسینِ زمان و یزید زمان نیز وجود دارد به وظیفه‌ی خود عمل خواهد کرد.

مطهری‌نژاد بیان کرد: گاهی دیده می‌شود بین هیئت امنا، انجمن اسلامی، پایگاه بسیج و روحانیت مساجد اختلاف سلیقه به وجود می‌آید که در نهایت به پراکنده شدن اجتماع مسلمین منجر می‌شود.
پیشنماز مسجد امام خمینی (ره) تصریح کرد: در این مواقع شایسته است اختلافات جزئی کنار گذاشته شود و محوریت آنچنان که در فرمایشات رهبر معظم انقلاب نیز وجود دارد به روحانیت مساجد واگذار گردد، بی‌شک آنها قدمی بر خلاف اسلام بر نخواهند داشت.
وی ادامه داد: باید با نگاه مثبت به جوانان نگاه کنیم، لشکر شیطان در آشکار است و به چشم می‌آید و انسان را دچار یاس می‌کند درحالی که لشکر خداوند مخفی هستند، لذا نباید با نگاهی یک جانبه تمام جامعه را سنجید.
مطهری‌نژاد با بیان اینکه مساجد و متولیان پیشگامان بازگشت بشر به فرهنگ اصیل اسلامی هستند، متذکر شد: آخرین حلقه‌ی مبارزه‌ی حق و باطل پیروزی حلقه‌ی حق است بر باطل که این امر با امور فرهنگی محقق خواهد شد.
این استاد دانشگاه در خصوص افزایش زمینه‌ی جذب فرزندان به سماجد گفت: قدم اول این است که رزق پاک باشد، لذا والدین به ویژه پدران باید در کسب حلال عنایت ویژه داشته باشند و بدانند نقش فعالی در الهی شدن اولاد دارد.
عادات خوب را در خانواده پرورش دهیم
وی ادامه داد: گاهی از استراحت زد و موقع اذان خانواده را به مسجد آورد، این امر چند مرحله ممکن است دشوار باشد اما پس از آن به عادت تبدیل خواهد شد، چه خوب است که عادات حسنه را در خود و فرزندان‌مان پرورش دهیم.
آنچنان که هویداست مسجد قلب تپنده‌ی هر محله است که با فراهم نمودن زیمنه‌ی آشنایی کودکان و نوجوانان با مفاهیم دینی و مذهبی تاثیر شگرفی در روحیات و باورهای ایشان خواهد گذاشت و در بسیاری از موارد مسیر زندگی ایشان را به سمت فلاح و رستگاری رهنمون خواهد شد. به شرطی که بتوان زمینه‎ی تحقق این امر را از سوی متولیان مساجد و والدین فراهم آورد.
تردیدی نیست که کار تبلیغی در مسجد سرشار از مایه‌های معنوی و روحانی است. آموزه‌های الهی کسانی را که اندک زمینه‌ای برای هدایت دارند، شیفته و شیدای اسلام می‌نماید.
انتهای پیام/
چهارشنبه ۱ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۰۲
کد مطلب: 440986
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *