به گزارش
تفتان ما؛ کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی 40 تا 45 درصد روغن و 25 تا 35 درصد پروتئین است و روغن کلزا به دلیل ترکیب بسيار مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد بسيار پايين اسیدهای چرب اشباع مانند زیتون جزء با کیفیتترین روغنهای خوراکی به شمار مي رود.
پروتئین موجود در کنجاله کلزا را نیز مي توان در تغذیه دام و طیور استفاده كرد و اين گیاه دارای دو تیپ رشد بهاره و زمستانه است و در شرايط آب و هوايي معتدلِ سرد و سرد، ارقام با تیپ رشد زمستانه و در اقلیمهای گرم و مرطوب شمال، گرم جنوب و معتدل گرم نیز ارقام با تیپ رشد بهاره کشت میشوند.
در واقع کشت کلزا در تناوب با گندم و جو علاوه بر مزایایی همانند کاهش جمعیت علفهای هرز و کاهش آفات و بیماریهای گندم سبب افزایش و پایداری عملکرد دانه گندم میشود.
علي اي حال به گفته بسياري از کارشناسان بهداشتی عمده مرگ و میر ها به دليل بیماریهای قلبی و عروقی و مصرف بیش از اندازه روغنهای خوراکی است و به همين دليل از كنار این محصول استراتژیک و اساسی کشور نمی توان به راحتی گذشت چرا كه در حال حاضر كشور ايران از نظر تامین روغن خوراکی وابسته است به گونه اي که حدود 90 درصد روغن خوراکی مورد استفاده از خارج از کشور تهیه میشود و بدون ترديد تولید دانه روغنی کلزا در سطح گسترده در مناطق مختلف کشورمان سبب کاهش واردات بی رویه روغن خوراکی به کشورمان مي شود و کاهش وابستگیها را به دنبال خواهد داشت.
برای تامین روغن خوراکی مورد نیاز کشورمان کشت کلزا بايد به عنوان یک محصول روغنی طی برنامهای مدون و دراز مدت مورد توجه ويژه قرار بگيرد و کشت کلزا به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوايي، مقاومت در مقابل کم آبی، تناوب کشت با غلات یا به عنوان کشت دوم به عنوان منبع اصلی تامین روغن کشورمان نقش مهمي دارد و در شرایط محدودیت منابع آب کشاورزان ايران در سالهای اخیر به سمت محصولاتی گرایش پیدا می کنندکه نیاز آبی کمتری دارند و کلزا یکی از محصولاتی است که به آب کمی برای به ثمر نشستن نیاز دارد و لذا بايد مورد توجه مسئولان و كشاورزان قرار بگيرد.
شهرستان خاش از جمله مناطق مستعد کشت کلزا در کشورمان محسوب میشود که طی سالهای اخیر توسعه کشت آن توسط کارشناسان و مدیران جهاد کشاورزی استان سيستان و بلوچستان توصیه میشود.
* 300 هکتار از اراضی خاش زیر کشت دانه روغنی کلزا رفت
امان الله طوقي مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار
تفتان ما اظهار كرد: کشت محصول استراتژیک کلزا با توجه به شرايط آب و هوايي شهرستان خاش، از اواخر ماه قبل شروع شده و تا اوایل آبان ماه ادامه دارد.
وي با بيان اينكه پیش بینی می شود امسال سطح زیرکشت این محصول در اين شهرستان 50 درصد افزایش یابد، تصريح كرد: سال گذشته 200 هکتار از اراضی خاش زیر کشت این محصول رفت که امسال با توجه به رضایت کشاورزان از بازدهی محصول، پیش بینی می شود به 300 هکتار یابد.
طوقي با اشاره به اهمیت گیاه کلزا در مبارزه با آفات و نقش آن در تناوب کشت گندم و جو، گفت: میزان برداشت محصول کلزا در هر هکتار دو و نیم تا سه تن است و محصول برداشتی برای مصارف مورد نیاز به کارخانه های فرآوری که در خارج از استان فرستاده می شود.
* در کاشت و برداشت کلزا در مزارع خاش 700 نفر بصورت مستقیم مشغول کارند
وي با بيان اينكه در کاشت و برداشت کلزا در مزارع خاش 700 نفر بصورت مستقیم مشغول کارند، ادامه داد: این محصول از اهمیت بسيار زيادي از نظر ارزش اقتصادی برخوردار است و در مرحله نخست حدود 15 درصد از سطح زیرکشت استان را در خاش به خود اختصاص داده است.
مدیر جهاد کشاورزی خاش با بيان اينكه امسال تمامي زمينهاي زير كشت كلزا تحت پوشش بيمه محصولات كشاورزي قرار ميگيرد، خاطر نشان کرد: درصد روغن بالا، نیاز آبی کم، بیمه رایگان و خرید تضمینی محصول با قیمت هر کیلوگرم بیش از 3 هزار تومان را از عوامل استقبال کشاورزان از کاشت کلزا برشمرد.
* کلزا دارای 25 تا 55 درصد روغن است
طوقي با بيان اينكه دانه کلزا دارای 25 تا 55 درصد روغن و 18 تا 24 درصد پروتئین و 12 تا 20 درصد پوست است، تصريح كرد: کشت کلزا در کنار گندم و جو در کاهش بیماری ها، آفات و رویش علف های هرز در مزارع تاثیر بسزایی دارد.
وي با بيان اينكه روغن کلزا به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع شده و فاقد کلسترول از کیفیت بالایی برخوردار است، افزود: محصول کلزا در بین دانه های روغنی از درصد روغن بالایی برخوردار است.
وي خاطرنشان كرد: کشت این محصول در دو بخش مرکزی و نوک آباد انجام و سبب اشتغال يك صد کشاورز به صورت مستقیم شده و در هر یک از این دو بخش، 250 هکتار زمین کشاورزی عملیاتی و آماده سازی برای کشت شده است.
طوقی با بيان اينكه یک تن بذر مورد نیاز آن که از نوع هیبری بوده تأمین و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، اذعان كرد: کود شیمیایی مورد نیاز سطح زیرکشت این محصول در ميان کشاورزان توزیع شده است.
وی اظهار كرد: یکی از اقدامات خوب این مدیریت، بیمه این نوع محصول با ارزش به صورت همگانی و رایگان بوده و خرید آن به صورت تضمینی از کشاورزان توسط جهادکشاورزی صورت می گیرد.
انتهاي پيام/