۰
اوج هنر در دست مردمانی خوش‌ذوق؛

صنایع‌دستی تجسمی از هنر و فرهنگ سیستان‌وبلوچستان

سیستان و بلوچستان دارای صنایع‌دستی متنوع و جذاب بی‌نظیری است که حاصل ذوق و خلاقیت ذهن و دستان توانای زنان و مردان هنرمند این خطه است.
صنایع‌دستی تجسمی از هنر و فرهنگ سیستان‌وبلوچستان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تفتان ما به نقل از «عصرهامون»، میراث‌فرهنگی، اقتصاد صنایع‌دستی و گردشگری به یکی از پایه‌های ثابت و ارکان اصلی در دنیای تجارت امروز تبدیل شده و نقش مؤثری در توسعه و اقتصاد کشورها دارد.

صنایع‌دستی به‌عنوان مکمل بعضی از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری که تبلور عینی فرهنگ و هنر بومی مردم است، می‌تواند عامل مهمی در شناساندن فرهنگ و تمدن و جذب گردشگران داخلی و خارجی باشد.

صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی کشور می‌تواند در تحقق اقتصاد، ایجاد اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، تولید و غیره سهم بزرگی داشته باشد.

این هنر با ذهن خلاق هنرمندانی توانا و خوش‌ذوق و با تمام عظمت، فرهنگ و اسطوره‌های هر منطقه از ایران بزرگ را به زندگی امروز ایرانیان و جهانیان پیوند می‌زند.

در این میان سیستان و بلوچستان نیز دارای صنایع‌دستی متنوع و جذاب بی‌نظیری است که حاصل ذوق و خلاقیت ذهن و دستان توانای زنان و مردان هنرمند این خطه است.

سیستان و بلوچستان شهری تاریخی در جنوب شرق کشور است، دو قومیت سیستانی و بلوچستانی در ایران که از دیرباز در هنر سابقه داشته‌اند، امروزه صنایع‌دستی بسیاری به یادگار گذاشته‌اند.

صنایع‌دستی به‌عنوان نماد فرهنگ اصیل، تاریخ کهن و هنر بی‌مثال مردم سرزمین سیستان و بلوچستان به دستِ پرتوان صنعتگران، هنرمندان و بافندگان این دیار کهن از گذشته‌های دور تاکنون در حال تولید است.

زنان سیستانی و بلوچ، بانوانی صبور، بردبار و با ذوقی سرشار و دستانی توانا هستند، مردان این سرزمین نیز در کنار زنان هنرمند و خلاق خویش به فراخور فرصت‌های پیش‌آمده، به تهیه مصالح و ابزار و مواد اولیه صنایع‌دستی می‌پردازند تا در این کارهای دستی نیز شریک و یاور همسرانشان باشند.
 

از دیگر ویژگی‌های صنایع‌دستی این منطقه این است که این محصولات، نشانگر و بیانگر فرهنگ مردم این مرز و بوم هستند و بخش مهم و وسیعی از نوع زندگی آن‌ها را به تصویر می‌کشند.

این منطقه با مردمان سخت‌کوش و خستگی‌ناپذیرش خاستگاه یکی از ظریف‏ترین هنرهای دستی ایران نیز است و نقوش به‌کاررفته بر روی آثار هنری سیستان و بلوچستان از دیرباز تاکنون توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب کرده و همواره موردتوجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.

یکی از هنرهای بسیار زیبای مردم این سرزمین اسطوره‌ای سوزن‌دوزی است که یکی از اصیل‌ترین و زیباترین صنایع‌دستی کشور به شمار می‌آید و به مدد دستان توانا و فکر خلاق زنان هنرمند بلوچ و سیستانی بر عرصه پارچه و حتی چوب جاودان می‌شود به‌طوری که مردم دنیا بلوچستان را به هنر سوزن‌دوزی می‌شناسند.

صنایع‌دستی باعث رونق اقتصاد و اشتغال می‌شود
صنایع‌دستی با کارآفرینی، نوآوری و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید بر رشد اقتصادی اثر می‌گذارد و سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتی عظیم در این حوزه است که در شرایط کنونی می‌تواند به توسعه استان و معیشت خانوارها کمک بسزایی کند که در صورت معرفی به سایر نقاط کشور می‌تواند نقش مهمی را در اقتصاد، گسترش صنایع کوچک و اشتغال در جوان‌ترین استان کشور داشته باشد.
 
آنچه این هنر را ماندگار می‌کند ذوق جوانی آمیخته با حفظ فرهنگ و اصالت است.

زهرا سالاری یکی از کارآموزان در حوزه صنایع‌دستی در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: صنایع‌دستی و سوزن‌دوزی هنری است که از گذشتگان به دست ما جوان‌ترها رسیده و می‌خواهیم این کار هنری و گذشته هنری که استان داشته است را بازآفرینی کنیم تا دوباره به سطح جهان شناخته شوند.

فاطمه یوسفی یکی از هنرمندان و کارآفرینانی که سال‌هاست در حوزه سوزن‌دوزی کار می‌کند، گفت: مهم‌ترین بخش کار، زنده نگه‌داشتن هنر استان و نقوش استان است؛ چراکه احساس می‌کنم استان ما نیاز دارد که هنرش پررنگ‌تر از قبل دیده شود.

وی افزود: سوزن‌دوزی روی چوب یک تکنیک جدید است که ما انجام می‌دهیم، هنری سخت اما شیرین است، سال‌ها آزمون‌وخطا انجام داده‌ایم تا یک نقش بر روی چوب دوخته شده است.

یوسفی عنوان کرد: آنچه به طرح‌های قدیمی سوزن‌دوزی بلوچی جان بخشیده خلاقیت است، کار را باید ابتدا بر روی کاغذ شطرنجی بکشیم و بعد از اینکه طرح را بر روی کاغذ کشیدیم و همهٔ ابعاد و زوایای کار را نهایی کردیم با استفاده از شابلون بر روی چوب موردنظر می‌کشیم و بعد از برش چوب، روزنه هوایی برای عبور نخ بر روی چوب ایجاد کرده و در پایان دوخت و سمباده کشی را انجام می‌دهیم.

این هنرمند ادامه داد: تعداد آثار ما تقریباً هزار قطعه در سال است و هم برای داخل کشور و هم برای خارج از کشور ارسال می‌شود که تا کنون به آلمان و آمریکا صادرات داشته‌ایم.
 

صادرات صنایع‌دستی به کشورهای حوزه خلیج‌فارس و اروپا
وحیده رخشانی معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: روستای کلپورگان ثبت جهانی، تنگه سرحه روستای ثبت ملی و دو شهر ادیمی و ایرانشهر در حوزه ملی در بخش صنایع‌دستی در سیستان و بلوچستان ثبت شده‌اند.

وی افزود: سه مرکز آموزشی صنایع‌دستی دولتی فعال، دو مرکز آموزشی صنایع‌دستی در حال ساخت و سه غرفه صنایع‌دستی جهت واگذاری به بخش خصوصی به اتمام رسیده است.

رخشانی ادامه داد: سه بازارچه دائمی صنایع‌دستی در حال ساخت در شهرستان‌های تالاب صورتی، تنگه سرحه، کلپورگان و زاهدان بازسازی و تکمیل شده و یک مجموعه کارگاهی، نمایشگاهی و فروش صنایع‌دستی و تفریحی نیز در حال ساخت است.

وی تصریح کرد: تعداد ۵۰ هزار صنعتگر در سیستان و بلوچستان شناسایی شده و تعداد ۱۲ هزار صنعتگر دارای مجوز هستند.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان به کشورهای حوزه خلیج‌فارس و اروپا صادر می‌شوند.

وی ادامه داد: رودوزی‌های سنتی، گلیم، سکه دوزی و زیورآلات سنتی بیشترین طرف‌دار را در میان مردم دارند.
 

اشتغالزایی برای ۲۷۵ هنرمند و صنعتگر
این مسئول با اشاره به اینکه در شش‌ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ برای ۲۷۵ نفر اشتغال‌زایی ایجاد شده است، ادامه داد: اعطای تسهیلات بانکی، کمک به حضور صنعتگران در نمایشگاه‌ها، بهره‌مندی از بیمه تأمین اجتماعی و روستاییان و عشایر و برگزاری بازارچه‌های موقت و دائمی از جمله اقدامات انجام شده در این حوزه برای هنرمندان و صنعتگران است.

وی با اشاره به دلایل احداث بازارچه‌های صنایع‌دستی در شهرستان‌های دارای پتانسیل در سطح استان، خاطرنشان کرد: ایجاد بازارچه‌های صنایع‌دستی در مناطق مختلف استان موجب حمایت از تولیدکننده جهت فروش کالاهای تولیدی صنایع‌دستی در مکانی خاص و ویژه که بالطبع بازدیدکننده و خریدار خاص تولیدات صنایع‌دستی را به همراه خواهد داشت.

رخشانی افزود: بازاریابی و توسعه صادرات صنایع‌دستی با احداث بازارچه ایجاد می‌شود؛ زیرا با شناسایی بازارهای مصرف صنایع‌دستی افزایش میزان فروش داخلی و خارجی، افزایش توان رقابتی در سطح بازارهای جهانی، به دست آوردن بازارهای از دست رفته گذشته، شناخت سلیقه و رفتار مصرت کنندگان داخلی و خارجی و انطباق کیفیت تولید باسلیقه مصرف‌کنندگان خارجی را به همراه خواهد داشت.

وی بیان کرد: ایجاد بازارچه‌های صنایع‌دستی و حضور تولیدکنندگان موجب رقابت بین صنعتگران شده و این رقابت عامل مهمی است که موجب افزایش تولیدات باکیفیت و مناسب با سلیقه مشتری و افزایش میزان فروش با قیمت مناسب است که همه این عوامل رونق صنایع‌دستی را به همراه خواهد داشت.
 
صنایع‌دستی در سیستان و بلوچستان از جمله بخش‌هایی است که در صورت آماده‌شدن شرایط زیربنایی و تجهیز نیروی انسانی و از همه مهم‌تر توجه دولتمردان امکان رشد و توسعه آن وجود دارد.
 
انتهای خبر/
يکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۲۲
کد مطلب: 454615
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *