۰

جشنواره نوروزی پالنگان، از روایت شکست اهریمن تا معرفی جاذبه های گردشگری+تصویر

در نوروز مژده پیروزی کاوه بر ضحاک ستمگر بر همه جا پیچید و بدین ترتیب جلوه جاودانی و خاطره شکوهمند نوروز که زمینه اصلی آن از دوره کیومرث بود بر صفحه روزگار نقش بست. اینک از آن تاریخ تاکنون هر ساله این جشن در سراسر فلات ایران زمین گرامی داشته می شود و همراه با آغاز بهار طبیعت، مردمان این سرزمین سرود شادمانی سر می دهند.
جشنواره نوروزی پالنگان، از روایت شکست اهریمن تا معرفی جاذبه های گردشگری+تصویر
به گزارش سرویس اجتماعي  تفتان ما، به نقل از شاهوخبر؛ در روایت های اسطوره ایی مناطق مختلف کردستان آمده است که 4 هزار سال پیش از میلاد مسیح، فردی به نام «کی مورس» پیدا شد و از همان ابتدای کار اهریمن نامی با وی به دشمنی برخاست.او در کوهستان‌های رواندز با اهریمن به جنگ پرداخت و در آغاز پیکار به سپاهیانش فرمان داد که در صورت پیروزی بر دشمن و کشتن اهریمن بر ستیغ کوه‌ها و بالای تپه‌ها و گردنه‌ها، برج‌هایی از آتش برافروزند تا هم نشانی بر اعلام پیروزی و هم فرمانی بر بازگشت سپاه از جبهه‌ها به نزد وی باشد.
سرانجام پیکار با اهریمن به پیروزی سپاه کی مورس پایان یافت و آتش‌ها بر بالای کوه‌ها زبانه کشید و با تابش شعله‌ها پیروزی حق بر باطل و شکست اهریمن به آگاهی عامه رسید.روز پیروزی بر دشمن 10 روز پیش از موقع نوروز کنونی بود. کی مورس فرمان داد نه تنها آن روز بلکه ۹ شبانه روز پس از آن را همراه با برافروختن آتش و مراسم جشن و سرور بگذرانند.بدین ترتیب در مدت برگزاری این مراسم از کوهستان ها گرفته تا مراکز شهرها را فروغ تابناک آتش همراه با آهنگ پیروزی دربرگرفت و شب تیره را به روز روشن مبدل ساخت. از آن هنگام جشن نو‌روز شکوهی خاص یافت و هر سال همراه با مراسم ویژه آتش بازی برگزار می‌شد.
ستم ضحاک  وقیام کاوه
در ادامه این روایت های اسطوره ایی چنین نگاشته شده که 4 سال بعد از کی مورس، ضحاک نامی با سپاه عظیم خود از اورشلیم به سوی کردستان روی آورد و این سرزمین را اشغال کرد. ضحاک دو مار داشت که آنها را می‌پرستید و به مردم نیز دستور داد که در مقام پرستش مارهای وی برآیند. پابه پای این فرمان ظلم و ستم آغاز کرد و به اذیت و آزار رعایا پراخت.
مردمان دیار ظلم مدتی تحمل کردند تا سرانجام کاوه آهنگر پیدا شد و گروهی از ستمدیدگان را به دور خود جمع کرد. کاوه مدت‌ها در اندیشه بود تا موقع مناسبی برای قیام علیه ضحاک بیابد، تا آنکه شب جشن نوروز را برای این کار مهم برگزید. در سپیده دم جشن با همدستی یارانش به سوی مرکز ستمگری ضحاک یورش برد و آن را به زیر نفوذ خود درآورد. او پس از کشتن ضحاک با انبوه ستمدیدگان پیروز، به سوی اقامتگاه شاهزاده‌ای آریائی به نام «فریدون» پسر آبتین حرکت کرد و او را به پادشاهی خواندند.
در این روز مژده پیروزی کاوه بر ضحاک ستمگر بر همه جا پیچید و بدین ترتیب جلوه جاودانی و خاطره شکوهمند نوروز که زمینه اصلی آن از دوره کیومرث بود بر صفحه روزگار نقش بست. اینک از آن تاریخ تاکنون هر ساله این جشن در سراسر فلات ایران زمین گرامی داشته می شود و همراه با آغاز بهار طبیعت، مردمان این سرزمین سرود شادمانی سر می دهند.
جشنواره نوروز پالنگان
چند سالی ست که شورای اسلامی روستای پالنگان با همکاری و همیاری پژوهشگران و علاقمندان، مراسم جشن نوروز را در اواخر اسفند ماه در این روستای تاریخی و توریستی برگزار می کنند. این مراسم و جشن بزرگ هر ساله با برگزاری موسیقی های اورامی و سنتی مردم منطقه و اجرای برنامه توسط نویسنگان و شاعران و با حضور  دوستداران فرهنگ و ادبیات این مرز وبوم برگزار می شود.
"حسام مهدی" از بانیان برگزاری این مراسم، ابتدا تاریخ برگزاری این مراسم را روز26 اسفند اعلام کرده بود اما به علت بارش نزولات آسمانی به روزهای 28 و29 اسفند موکول شد.
دیروز جمعه 28 اسفند مراسم در ساعت 3 بعد ازظهر با روشن کردن آتش نوروز آغازشد و گروهی از جوانان با در دست داشتن مشعل آتش و حرکت در میانه روستا این جشن را آغاز کردند و به دنبال آن شادی وپایکوبی حاضرین تا پاسی از شب ادامه داشت. مراسم ادبی این جشن با ارائه شعرومقاله، موسیقی وآوازهای محلی امروز نیز ادامه می یابد.

انتهای پیام/
يکشنبه ۱ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۰۶:۴۳
کد مطلب: 429720
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *